Prematüre pubarşlı olguların antropometrik, klinik velaboratuar bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of anthropometric, clinical and laboratory findings of premature pubars cases
  1. Tez No: 989281
  2. Yazar: AYTAÇ GÖKTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA AYCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital adrenal hiperplazi, Over, Prematüre pubarş, Uterus, Congenital adrenal hyperplasia, Ovary, Premature pubarche, Uterus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmada prematüre pubarşlı (PP) olguların başlangıçtaki ve izlem süresindeki antropometrik, klinik ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce pubik ve/veya aksiller kıllanma yakınmasıyla başvuran toplam 117 olgu (110 kız) (ortalama takip süreleri 16.2±13.5 ay) geriye dönük olarak değerlendirildi. Bulgular: Kızların ortalama yaşı 7.2±0.9 yıl (ort±standart sapma), semptomların görülmesi 6.4±1.3 yaş ve ortalama kemik yaşı 8.0±1.3 yıl, kemik yaşı/kronolojik yaş oranı 1.1, boy standart deviasyon skoru 0.6±1.2, hedef boy 159.1±5.3 cm ve tahmini erişkin boy 157.7±7.5 cm'di. Erkeklerde, kronolojik yaş 8.4±0.8 yıl, semptomların başlama yaşı 7.7±1.1'di. Kızların %53.7'si ve erkeklerin %56'sı fazla kiloluydu. Tüm hastaların %21'i düşük doğum ağırlıklıydı(DDA) ve %14'ü prematüre doğmuştu. Serum dehidroepiandrosteron sülfat seviyesi hastaların %76.5'inde 40 µg/dl üzerindeydi ve kemik yaşı ile pozitif ilişkiliydi. Başlangıçta iki hasta klasik konjenital adrenal hiperplazi (21 hidroksilaz eksikliği) ve 9 hasta konjenital adrenal hiperplazi taşıyıcısı tanısı aldı. İzlemde telarşa eşlik eden 12 kıza (%11) luteinizan hormon salgılatıcı hormon testi ile santral puberte prekoks tanısı konuldu. Klinik başlangıcı prematüre pubarş olan 117 olgunun son tanıları şu şekildeydi: 94 (%80) prematüre pubarş, 12 (%11) santral erken puberte, 9 (%7.3) konjenital adrenal hiperplazi taşıyıcısı ve 2 (%2.7) klasik konjenital adrenal hiperplazi. Sonuç: Prematüre pubarşlı olguların %20'sine başka bir klinik patoloji tanımlandığından, ayırıcı tanının sadece başlangıçta değil, takipte de dikkatle gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanmak istendi. Ayrıca, ılımlı ilerlemiş kemik yaşının hedef boyu olumsuz etkilemeyeceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the baseline and follow-up anthropometric, clinical, and laboratory data of premature pubarche (PP) cases. Materials and Methods: A total of 117 cases (110 girls) presenting with pubic and/or axillary hair growth before the age of 8 in girls and 9 in boys (mean follow-up period 16.2±13.5 months) were retrospectively evaluated. Results: The mean age of girls was 7.2±0.9 years (mean±standard deviation), onset of symptoms was 6.4±1.3 years, and mean bone age was 8.0±1.3 years, bone age/chronological age ratio was 1.1, height standard deviation score was 0.6±1.2, target height was 159.1±5.3 cm, and estimated adult height was 157.7±7.5 cm. In boys, the chronological age was 8.4±0.8 years, and the age of symptom onset was 7.7±1.1 years. 53.7% of girls and 56% of boys were overweight. 21% of all patients had low birth weight (LBW) and 14% were born premature. Serum dehydroepiandrosterone sulfate levels were above 40 µg/dl in 76.5% of patients and were positively correlated with bone age. Initially, two patients were diagnosed with classic congenital adrenal hyperplasia (21-hydroxylase deficiency) and 9 patients were carriers of congenital adrenal hyperplasia. During follow-up, 12 girls (11%) with accompanying thelarche were diagnosed with central precocious puberty by luteinizing hormone-releasing hormone test. The final diagnoses of 117 cases with clinical onset of premature pubarche were as follows: 94 (80%) premature pubarche, 12 (11%) central precocious puberty, 9 (7.3%) congenital adrenal hyperplasia carriers, and 2 (2.7%) classic congenital adrenal hyperplasia. Conclusion: Since another clinical pathology was identified in 20% of cases with premature pubarche, it was emphasized that the differential diagnosis should be carefully reviewed not only at the outset but also during follow-up. Furthermore, it was concluded that moderately advanced bone age would not negatively affect target height.