Sistemik isotretinoin tedavisinin oküler yüzey ve gözyaşı bezlerine etkisi
Sistemik isotretinoin tedavisinin oküler yüzey ve gözyaşi bezlerine etkisi
- Tez No: 989284
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KOCABEYOĞLU, PROF. DR. MURAT İRKEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, Acne vulgaris
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Akne vulgaris, klinik pratikte sıklıkla rastlanan, kronik süreçte remisyon ve alevlenmeler ile seyreden bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık nedeniyle sistemik isotretinoin (13-cis-retinoik asit) tedavisi de sıklıkla kullanılmakta ve oküler yüzey ve meibomian bezler belirgin ölçüde etkilenmektedir. Çalışmamızda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji ABD tarafından sistemik isotretinoin tedavisi (SİT) başlanılması için endikasyon alan ve kliniğimize refere edilen 20 hasta ve kontrol grubu için uygun yaş dağılımında olan, kliniğimize rutin göz muayenesi için başvuran 20 birey değerlendirmeye alındı. Kontrol grubu ve hasta grubu aynı hekim tarafından muayene edildi. Hastaların gözyaşı kırılma zamanı (GKZ), lizamin yeşili (LV) ve flöresein ile oküler yüzey boyanmaları, Schirmer testi, Cochet-Bonnet Esteziometri ile kornea hassasiyeti ölçümleri, oküler yüzey muayenesi bulguları ile meibomian bez disfonksiyonu (MBD) evrelemesi, Oküler Yüzey Hastalık İndeksi (OSDI) skorları, meibografi ile alt ve üst kapak meiboskorlarının tespiti, in vivo konfokal mikroskopi (İVKM) ile kornea bazal epitel tabakasının ve subbazal sinir pleksusunun değerlendirmesi yapıldı. Hasta grubu tedavi öncesinde, birinci ve üçüncü ayların sonunda bu parametreler açısından tekrar değerlendirildi. Kontrol ve hasta grubu tedavi öncesi MBD evreleri, alt kapak ve üst kapak meiboskorları arasında hasta grubunda daha yüksek değerlerin olmasıyla istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görüldü (her 3 değişken için p<0,005). Tedavi süresince hasta grubunda MBD evresi, alt ve üst kapak meiboskorları arasında da anlamlı artış izlendi. Buna ek olarak flöresein ile oküler yüzey boyanmalarında artış, göz yaşı kırılma zamanlarında (GKZ) kısalma gözlendi (p=0,043, p=0,017). Çalışmamız akne vulgarisin hem kendisinin hem de tedavisinde kullanılan SİT'in meibomian bezleri üzerinde hem anatomik hem de işlevsel olarak bozukluğa yol açtığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
Acne vulgaris is a chronic illness that is frequently seen in clinical practice. Because of this disease, systemic isotretinoin (13-cis-retinoik acid) treatment is frequently used and the ocular surface and meibomian glands are also significantly effected. In our study, we evaluated 20 patients who were referred to our clinic for indications of the initiation of systemic isotretinoin treatment by Hacettepe University Medical Faculty Dermatology Department and 20 patients who applied for routine eye examination to our clinic with appropriate age distribution for the control group. The control group and the patient group were examined by the same physician. Tear break up time, Schirmer test with anesthesia, ocular staining with lissamine green and florescein, corneal sensitivity measurements with Cochet-Bonnet esthesiometry, Meibomian gland dysfunctional staging with ocular surface examination findings, upper and lower lid meiboscore measurements with meibography and evaluation of basal epithelial and subbasal nerve plexus of the cornea by in vivo confocal microscopy were evaluated. The patient group was evaluated before treatment and at the end of the first and third months in terms of these parameters. It was found that there was a statistically significant difference between control group and patient group before treatment with MGD stages, lower and upper lid meiboscores with higher values in the patient group (p<0,005 for each value). During the treatment period, there was a significant increase in meibomian gland dysfunction (MGD) stage and lower and upper lid meiboscores in the patient group. In addition, there was an increase in ocular surface staining with fluorescein and a shortening in tear break up time (p = 0.043, p = 0.017). Our study suggests that both acne vulgaris and isotretinoin which is used in the treatment of acne vulgaris, causes both anatomical and functional disability on the meibomian glands and this treatment brings out significant changes in a short time on ocular surface.