Libya ghadames tarihi kenti dünya mirası alanına yönelik bir değerlendirme
An evaluation of the historic city of ghadames, libya, as a world heri̇tage site
  1. Tez No: 989311
  2. Yazar: HAJER MOHAMED BASHIR ELHERSHAMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNA KAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Mimari, Mimari Koruma, Kültürel Mirasın Korunması, Kentsel Tasarım, Kerpiç, Geleneksel dans, Geleneksel değerler, Geleneksel yapı, Geleneksel yerleşim, Traditional Architecture, Architectural Conservation, Heritage Protection Management, Urban Design, Mud Brick, Traditional dance, Traditional values, Traditional structure, Traditional settlement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Libya'daki tarihi Ghadames şehrinin Dünya Mirası Alanı'nı değerlendirerek, kentin benzersiz kültürel ve mimari önemini ortaya koymaktadır. Ghadames, Sahra Çölü ticaret ağlarında merkezi bir rol oynamış ve Afrika kıtası kültürleri ile Akdeniz havzası arasında bir medeniyetler kavşağı haline gelmiş en eski yerleşim yerlerinden biridir. UNESCO tarafından 1986 yılında Dünya Mirası olarak tescil edilmesine rağmen, Ghadames, Libya tarihinin farklı dönemlerinde çeşitli tehditlerle karşı karşıya kalmıştır. Bu tehditler arasında Kaddafi yönetimi döneminde yaşanan çevresel bozulma, sistematik ihmal ve 2011 Libya Devrimi'ni izleyen politik karışıklıklar yer almaktadır. Tez, Ghadames'in Dünya Mirası Listesi'ne aday gösterilme ve tescil edilme sürecini ele almakta, bu unvanı hak etmesini sağlayan değerleri vurgulamaktadır. Özellikle, sert çöl ikliminin zorluklarına uyum sağlamış olağanüstü mimari değerler ve geleneksel yapı sistemleri üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, Ghadames'teki önemli arkeolojik anıtlar ve bakım görmüş sit alanları incelenerek, çevresel ve insan kaynaklı zorluklar karşısında özgünlüklerinin ne ölçüde korunduğu değerlendirilmiştir. Bununla birlikte, tez Ghadames'in küresel önemini, bir ticaret ve kültür merkezi olarak vurgulamakta ve bu kadim kültürel mirası korumak için geliştirilmiş koruma önlemlerine duyulan acil ihtiyacı öne çıkarmaktadır. Ghadames'in karşılaştığı zorlukları analiz eden ve sürdürülebilir koruma stratejilerini araştıran bu çalışma, karmaşık ve değişken koşullar altında Dünya Mirası Alanlarının korunması ve sürdürülmesine ilişkin değerli içgörüler sunmaktadır. Bu kapsamda, tez kültürel mirasın önemine katkı sağlamayı ve bu alanların gelecek nesiller için korunmasına yönelik çabaları güçlendirecek bir yönetim çerçevesi önermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates the World Heritage site of the historical city of Ghadames in Libya, exploring its unique cultural and architectural significance. Ghadames is one of the oldest populated desert cities, which played a pivotal role in trans-Saharan trade networks, making it a civilizational crossroads between African continent cultures and the Mediterranean basin. Despite being registered as a World Heritage site by UNESCO in 1986, Ghadames faces numerous challenges threatening its survival, including environmental degradation and systematic neglect during various periods of Libyan history, especially during Gaddafi's rule and the disturbances following the Libyan revolution in 2011. The thesis addresses the nomination and registration process of Ghadames in the World Heritage list, showcasing the values that warranted this title, including exceptional architectural values and the traditional building system adapted to the unique challenges of the harsh desert climate. It focuses on the most important archaeological landmarks in Ghadames and some archaeological sites that have undergone maintenance, assessing the extent to which their authenticity has been preserved in the face of environmental and human challenges. Furthermore, the thesis highlights Ghadames' global importance as a commercial and cultural center, emphasizing the urgent need for enhanced protection measures to preserve this ancient cultural heritage. Through analyzing the challenges faced by Ghadames and exploring sustainable preservation strategies, the thesis offers valuable insights into how to protect and maintain World Heritage sites in complex and changing contexts. This study aims to enrich our understanding of the importance of cultural heritage and provide a framework for enhancing conservation efforts for these sites for future generations.