Türkiye'nin enerji geleceği: mersin akkuyu nükleer santralinin rolü ve stratejik önemi
Türki̇ye's energy future: the role and strategic importance of mersin akkuyu nuclear power plant
- Tez No: 989312
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Ekonomi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Nuclear Engineering, Economics, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: nükleer enerji, enerjide dışa bağımlılık, Akkuyu Nükleer Santrali, Akkuyu, bibliyometrik veri analizi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Dış ticaret dengesi, Enerji güvenliği, Enerji talebi, Fosil yakıtlar, nuclear energy, foreign dependency on energy, Akkuyu Nuclear Power Plant, Akkuyu, bibliometric data analysis, Foreign trade balance, Energy security, Energy demand, Fossil fuels
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlama çabaları çerçevesinde Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) stratejik rolünü ve önemini incelemektedir. Artan enerji talebi ve fosil yakıt rezervlerinin tükenme riski, Türkiye'yi enerji politikalarında dönüşüme yönlendirmektedir. Bu kapsamda nükleer enerji, Türkiye'nin enerji açığını kapatma, dışa bağımlılığı azaltma ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlama noktasında kritik bir seçenek olarak değerlendirilmektedir. Çalışmada Türkiye'nin enerji ihtiyacına çözüm potansiyeli, dış ticaret açığına etkileri ve nükleer enerjinin uzun vadeli katkılarının araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca ekonomik, çevresel ve teknolojik perspektifler doğrultusunda Akkuyu NGS'nin Türkiye'nin enerji geleceğindeki yeri değerlendirilmektedir. Araştırma, nitel yöntemler çerçevesinde betimsel analiz ve doküman inceleme teknikleri kullanılarak yürütülmektedir. Türkiye'nin nükleer enerji politikalarının sürdürülebilirliği, santral yatırımlarının ekonomik ve sosyal etkileri, enerji ithalatı ve dış ticaret dengesi üzerindeki sonuçları kapsamlı şekilde analiz edilmektedir. Sonuç olarak, Akkuyu NGS'nin Türkiye'nin enerji güvenliği ve ekonomik kalkınması açısından stratejik bir adım olduğu vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the strategic role and importance of the Mersin Akkuyu Nuclear Power Plant (NPP) within the framework of Türkiye's efforts to ensure energy supply security. Increasing energy demand and the risk of depletion of fossil fuel reserves are leading Türkiye to a transformation in its energy policies. In this context, nuclear energy is considered as a critical option at the point of closing Türkiye 's energy deficit, reducing foreign dependence and ensuring economic sustainability. In the study, the potential of the solution to Türkiye's energy needs, its effects on the foreign trade deficit and the long-term contributions of nuclear energy are discussed. In addition, the place of Akkuyu NPP in Türkiye's energy future is being evaluated in accordance with economic, environmental and technological perspectives. The research is carried out using descriptive analysis and document review techniques within the framework of qualitative methods. The sustainability of Türkiye's nuclear energy policies, the economic and social impacts of power plant investments, the consequences on energy imports and foreign trade balance are analyzed in a comprehensive manner. As a result, it is emphasized that Akkuyu NPP is a strategic step in terms of Türkiye's energy security and economic development. Within the scope of the study, it is aimed to eliminate the social doubts on Akkuyu NPP and to continue the process in a healthy way