Auteur yönetmen sineması bağlamında Wes Anderson film afişlerinin göstergebilimsel analizi
A semiotic analysis of Wes Anderson film posters in the context of auteur director cinema
  1. Tez No: 989318
  2. Yazar: AHMET EMİN NALBANT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN OĞUZ ÜNLÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Auteurizm, Film afişleri, Göstergebilimsel analiz, Auteurism, Film posters, Semiotic analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez, çağdaş auteur yönetmenlerden biri olan Wes Anderson'ın film afişlerini, göstergebilimsel bir perspektifle incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Anderson'ın afişlerinde kullanılan görsel unsurların onun auteur kimliğiyle nasıl bir ilişki kurduğunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, afişlerin yönetmenin sanatsal imzasını taşıyan bağımsız görsel metinler olarak değerlendirilmesi önerilmektedir. Araştırma, nitel araştırma deseni içerisinde, Charles Sanders Peirce'ın göstergebilimsel analiz yöntemi kullanılarak tasarlanmıştır.Analiz, Wes Anderson'ın 1996–2025 yılları arasında yayınlanmış 13 filminin orijinal afişlerine uygulanmıştır. Her afiş, denotatif, konotatif ve mitik/ideolojik anlam katmanları açısından çözümlenmiş; ayrıca estetik ve tematik düzeylerde yönetmenin auteur kimliğiyle bağlantısı incelenmiştir. Bu çalışma, Wes Anderson'ın film afişlerinin, onun auteur kimliğinin görsel bir uzantısı olduğunu ortaya koymuştur. Afişler, yalnızca ticari tanıtım materyalleri olarak değil, yönetmenin estetik ve anlatısal dünyasını yansıtan, bağımsız anlam katmanlarına sahip görsel metinler olarak değerlendirilmelidir. Tez, sinema çalışmalarına, görsel iletişim ve grafik tasarım alanlarına disiplinlerarası bir katkı sunmakta; auteur yönetmenlerin marka kimliği inşasında görsel materyallerin rolünü vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the film posters of contemporary auteur director Wes Anderson from a semiotic perspective. The study seeks to reveal how the visual elements used in Anderson's posters relate to his auteur identity. In this context, it is proposed that the posters be regarded as independent visual texts that carry the director's artistic signature. The research is designed within a qualitative framework, employing Charles Sanders Peirce's semiotic analysis method. The analysis was applied to the original posters of 13 films released by Wes Anderson between 1996 and 2025. Each poster was analyzed in terms of denotative, connotative, and mythic/ideological layers of meaning, and its connection to the director's auteur identity was examined at both aesthetic and thematic levels. This study demonstrates that Wes Anderson's film posters serve as a visual extension of his auteur identity. The posters should be evaluated not merely as commercial promotional materials but as visual texts with independent layers of meaning that reflect the director's aesthetic and narrative world. The thesis offers an interdisciplinary contribution to film studies, visual communication, and graphic design, emphasizing the role of visual materials in constructing the brand identity of auteur directors.