Türkiye'nin Erzurum ilinde barınak kedilerinde coronavirüs enfeksiyonunun seroprevalansının araştırılması
Investigation of the seroprevalence of coronavirus infection in shelter cats in Erzurum province, Turkey
  1. Tez No: 989328
  2. Yazar: İSMET PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK HANEDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi coronavirüs, prevalans, risk faktörleri, Feline coronavirus, prevalence, risk factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Türkiye'nin Erzurum ilinde barınakta bakılan kedilerde coronavirüs enfeksiyonunun prevalansının araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Bu çalışmanın hayvan materyalini Erzurum Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bakılan 160 kedi oluşturdu. Kedilerin serum örneklerinde FCoV pozitifliği immünkromatografik test (Anigen rapid, FCoV Ab test kiti, Elk Diagnostic, Bionote, Kore) kullanılarak belirlendi. Serum toplam protein ve albümin yoğunlukları Atatürk Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Laboratuvarında mevcut otoanalizör (Beckman Coulter® AU5800, Inc., ABD) ve kitleri kullanılarak analiz edildi. FCoV pozitiflik prevalans oranları, ırk, cinsiyet, yaş, vücut sıcaklığı, klinik bulgu, toplam protein, albümin, globülin, A/G oranı verilerine göre FCoV pozitif kedi sayıları ve prevalans oranları ki kare testiyle ve risk faktörleri ise univariate lojistik regresyon analiziyle gerçekleştirildi. Bulgular: Kedilerin serum örneklerinin 33'ünde FCoV antikorları pozitif, örneklerin 127'sinde negatif belirlendi. FCoV antikor pozitifliği %20.6, negatifliği %79.4 oranlarında tespit edildi. FCoV pozitifliği ile yaş arasında önemli ilişki saptandı. Sonuç: Erzurum ili barınak kedilerinde FCoV enfeksiyonunun dolaşımının varlığı ve enfeksiyona yönelik koruyucu önlemlerin daha yoğun şekilde uygulanmasına ihtiyaç olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the prevalence of coronavirus infection in cats kept in shelters in Erzurum province, Turkey. Material and method: The animal material for this study consisted of 160 cats cared for at the Erzurum Metropolitan Municipality Animal Shelter and Rehabilitation Centre. FCoV positivity in serum samples from cats was determined using an immunochromatographic test (Anigen rapid, FCoV Ab test kit, Elk Diagnostic, Bionote, Korea). Serum total protein and albumin concentrations were analysed using an automated analyser (Beckman Coulter® AU5800, Inc., USA) and kits available at Atatürk University Medical Biochemistry Laboratory. FCoV positivity prevalence rates, the number of FCoV-positive cats and prevalence rates according to breed, sex, age, body temperature, clinical findings, total protein, albumin, globulin, and A/G ratio data were analysed using the chi-square test, while risk factors were analysed using univariate logistic regression analysis. Results: Thirty-tree serum samples from cats tested positive for FCoV antibodies, whereas 127 samples tested negative. FCoV antibody positivity was detected at a rate of 20.6%, while negativity was detected at a rate of 79.4%. A significant relationship was found between FCoV positivity and age. Conclusion: It was determined that FCoV infection is circulating among shelter cats in Erzurum province and that protective measures against infection need to be implemented more intensively.