Acile başvuran gebelerde eş desteği algısının stres düzeyine etkisi
The effect of perceived spousal support on stress levels in pregnant women presenting to the emegency department
- Tez No: 989346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN HAMLACI BAŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, gebelik, stres, sosyal destek, eş desteği, Emergency room, pregnanacy, stress, social support, spousal support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu araştırma acile başvuran gebelerde eş desteği algısının stres düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı.GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılan çalışmamıza 01.01.2025-30.03.2025 tarihleri aralığında Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Kadın Doğum Acile direkt başvuru yapan 334 gebe dahil edilmiştir. Verilerin toplanma aşamasında araştırmaya, kriterlere uyan, gönüllü olur formunu imzalayan gebeler alınmıştır. Verileri toplamak için sosyodemografik ve obstetrik özellikleri içeren Tanıtıcı Bilgi Formu, Gebelik Stresi Değerlendirme Ölçeği (GSDÖ), Gebelerde Eş Desteği Algısı Ölçeği (GEDAÖ) kullanılmıştır. Verilerin yorumlanmasında t testi, Welch's ANOVA, One Way ANOVA, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir.BULGULAR: Bu araştırmaya dahil edilen gebelerin ortalama yaşı 28,43±5.08 ve %42,2'si lise mezunudur. Çalışmada GSDÖ toplam puan ortalaması 32,83±23,07, GEDAÖ puan puanlarının ortalaması 70,54±9,97 olarak bulunmuştur. GEDÖ maddi destek alt boyut puanının gebelikte stres düzeyini negatif yönde etkileyen ve azaltan bir faktör olduğu, eğitim durumu açısından üniversite mezunu olmanın, yaşanılan yer açısından ilde yaşamanın ve gebelik trimester dönemi açısından birinci trimesterda olmanın gebelikte stres düzeyini pozitif yönde etkileyen, artıran faktörler olduğu belirlenmiştir.SONUÇ: Araştırma sonucunda eş desteği algısı yüksek olan gebelerin stres düzeylerinin daha düşük olma eğiliminde olduğu bulundu. İlk trimester döneminde olan, ilde yaşayan ve üniversite mezunu gebelerin acile başvurularında sosyal desteğin sorgulanması ve stres seviyelerinin belirlenmesi, sosyal politikalar çerçevesinde sağlanan finansal destek ve ekonomik yardım programları arttırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: This study was conducted to evaluate the effect of perceived spousal support on the stress levels of pregnant women admitted to the emergency department.MATERIALS AND METHODS: This descriptive and cross-sectional study included 334 pregnant women who directly applied to the Obstetrics Emergency Department of Sakarya Training and Research Hospital between 01.01.2025 and 30.03.2025. During the data collection phase, pregnant women who met the criteria and signed the informed consent form were included in the study. To collect data, a Descriptive Information Form containing sociodemographic and obstetric characteristics, the Pregnancy Stress Assessment Scale (PSAS), and the Perceived Spousal Support Scale in Pregnancy (PSSSP) were used. For data analysis, t-test, Welch's ANOVA, One Way ANOVA, Mann-Whitney U test, and Kruskal-Wallis test were employed. A statistical significance level of p<0,05 was accepted.RESULTS: The mean age of the pregnant women included in the study was 28,43±5,08, and 42,2% were high school graduates. The mean total score of the PSAS was 32,83±23.07, and the mean score of the PSSSP was 70,54±9,97. It was determined that the financial support sub-dimension of the PSSSP negatively affected and reduced the level of stress during pregnancy, while being a university graduate, living in a city, and being in the first trimester were factors that positively affected and increased stress levels.CONCLUSION: As a result of the study, it was found that pregnant women with higher perceived spousal support tended to have lower stress levels. It is recommended to assess social support and determine stress levels in pregnant women who apply to emergency services, especially those in the first trimester, living in urban areas, and university graduates, and to increase financial aid and economic support programs within the scope of social policies.