Aşı karşıtı olan veya aşı tereddüdü yaşayan ebeveynlerin çocukluk çağı aşıları hakkındaki görüşleri, kaygıları ve deneyimlerinin incelenmesi
An examination of the views, concerns, and experiences of parents who are vaccine-opposed or vaccine-hesitant regarding childhood vaccinations
  1. Tez No: 989347
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM VAROLGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: aşı tereddüdü, aşı reddi, ebeveyn tutumları, nitel araştırma, vaccine hesitancy, vaccine refusal, parental attitudes, qualitative research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Aşı ile önlenebilen hastalıklar, çocukluk çağında önemli morbidite ve mortalite nedenleri arasında yer almaktadır. Aşı karşıtlığı ve aşı tereddüdü, küresel ölçekte toplum bağışıklığını tehdit eden önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Çalışmanın amacı, ebeveynlerin aşı kararlarını şekillendiren etkenleri anlamak ve bu doğrultuda çözüm önerileri sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, fenomenolojik araştırma yaklaşımıyla tasarlanmış bir nitel araştırmadır. Yirmi bir ebeveyn ile derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Katılımcılar kartopu örnekleme yöntemiyle belirlenmiş ve Ankara, Bursa, Bingöl, Diyarbakır, İstanbul, Kocaeli ve Muş olmak üzere Türkiye'nin 7 farklı ilinden ebeveyne ulaşarak çalışmanın çeşitliliği arttırılmıştır. Görüşmeler telefon aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, tematik analiz yöntemi kullanılarak MAXQDA yazılımının deneme sürümü ile değerlendirilmiştir. Katılımcı ifadeleri doğrultusunda temalar ve alt temalar oluşturulmuştur. Bulgular: Elde edilen veriler, aşı içerikleri, kişisel deneyimler, doğal bağışıklık anlayışı, sağlık sistemine güven eksikliği, dini inançlar ve komplo teorileri gibi çeşitli temalar altında toplanmıştır. Katılımcıların önemli bir kısmı, aşı içeriklerindeki kimyasal maddelere yönelik kaygılar, sağlık çalışanlarının baskıcı tutumları ve sosyal medyada yayılan olumsuz bilgiler nedeniyle aşı yaptırmaktan kaçındıklarını belirtmiştir. Sonuç: Aşı tereddüdü çok boyutlu bir olgudur ve yalnızca bilgi eksikliğinden değil, güven, değer ve inanç temelli faktörlerden de kaynaklanmaktadır. Aşı reddiyle mücadelede; sağlık çalışanlarının iletişim becerilerinin güçlendirilmesi, şeffaf bilgilendirme yapılması, dini liderlerle iş birliği kurulması ve sosyal medya üzerinden doğru bilginin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Vaccine-preventable diseases remain among the leading causes of morbidity and mortality in childhood. Vaccine opposition and hesitancy have become significant global public health concerns, threatening herd immunity. The aim of this study is to explore the factors influencing parents' vaccination decisions and to propose solutions that may help address vaccine hesitancy. Materials and Methods: This study is a qualitative research designed with a phenomenological approach. In-depth semi-structured interviews were conducted with twenty-one parents. Participants were identified using the snowball sampling method, and the diversity of the study was increased by reaching parents from seven different provinces of Türkiye: Ankara, Bursa, Bingöl, Diyarbakır, İstanbul, Kocaeli, and Muş. The interviews were conducted via telephone. The data, were evaluated using thematic analysis with the trial version of the MAXQDA software. Themes and subthemes were created based on the participants' statements. Results: The data obtained were grouped under several themes, including vaccine ingredients, personal experiences, the concept of natural immunity, distrust in the healthcare system, religious beliefs, and conspiracy theories. A significant number of participants stated that they avoided vaccination due to concerns about the chemical substances in vaccine ingredients, the coercive attitudes of healthcare professionals, and negative information circulating on social media. Conclusion: Vaccine hesitancy is a multidimensional phenomenon and arises not only from a lack of knowledge but also from factors based on trust, values, and beliefs. To combat vaccine refusal, it is recommended to strengthen the communication skills of healthcare professionals, ensure transparent information-sharing, collaborate with religious leaders, and disseminate accurate information through social media.