EEG monitörizasyonu ile sedasyon altında gerçekleştirilen cerrahide ideal başlangıç zamanının belirlenmesi ve kognisyona etkileri
Determining the ideal time to start surgery under sedation using EEG monitoring and its effects on cognition
  1. Tez No: 989374
  2. Yazar: ÖZGÜN ÖMER ASİLLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK CEYDA MEÇO
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Propofol, Remifentanil, Propofol, Remifentanil
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın birincil amacı, yaşlı üroloji hastalarında propofol ve remifentanil kullanılarak uygulanan sedasyon işleminde, EEG'de alfa-beta osilasyonlarının ortaya çıkmasından sonra cerrahi işleme başlamak için gereken ideal bekleme süresinin (ED50 ve ED95) belirlenmesidir. İkincil amaç ise bu titrasyon yönteminin hemodinamik stabilite ve postoperatif erken dönem kognitif fonksiyonlar üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Üroloji Kliniği'nde sedasyon altında minör cerrahi girişim (sistoskopi, Double-J stent takılması/çekilmesi) planlanan 65 yaş ve üzeri 40 hasta ile gerçekleştirildi. Sedasyon indüksiyonu, Hedef Kontrollü İnfüzyon (TCI) yöntemiyle; remifentanil için Minto modeli (0.9 ng/mL), propofol için Schnider modeli (başlangıç 1 µg/mL) kullanılarak sağlandı. İdeal başlama zamanının belirlenmesinde“Up-and-Down”(yukarı-aşağı) yöntemi kullanıldı. Hastalarda EEG'de alfa-beta osilasyonu görüldükten sonra belirlenen süre kadar beklendi ve cerrahi uyarana yanıtsızlık (RASS -4) başarı kabul edildi. Başarı durumunda süre 10 saniye azaltıldı, başarısızlıkta 10 saniye artırıldı. Veriler izotonik regresyon analizi ile değerlendirildi. Kognitif fonksiyonlar preoperatif ve postoperatif dönemde Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA) testi ile ölçüldü. Bulgular: Çalışma sonucunda sedasyon indüksiyonunda cerrahiye başlamak için gereken ideal bekleme süresi ED50 için 45 saniye (%95 GA: 35–66.56), ED95 için 73.79 saniye (%95 GA: 65–74.16) olarak hesaplandı. Alfa-beta osilasyonlarının görüldüğü ortalama propofol etki yeri konsantrasyonu 2.30 ± 0.54 µg/mL olarak saptandı. Başlangıçtaki Median Frekans (MEF) değerlerinin propofol gereksinimi ile ters orantılı olduğu görüldü (p=0.021). Hastaların MoCA skorlarında postoperatif dönemde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş gözlense de (25.1'den 24.6'ya; p=0.0018), bu fark klinik olarak nörobilişsel bozukluk eşiğinin altında kaldı. Ciddi bir hemodinamik komplikasyon veya postoperatif deliryum gözlenmedi. Sonuç: EEG monitörizasyonu eşliğinde alfa-beta osilasyonlarının görülmesini takiben 45 ila 74 saniyelik bekleme süresi, yaşlı hastalarda güvenli ve etkin sedasyon sağlamak için optimal bir aralıktır. Bu yöntem, gereksiz ilaç dozunu önleyerek hemodinamik stabiliteyi korumakta ve ciddi kognitif bozukluğa yol açmadan işlemin tamamlanmasına olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary aim of this study is to determine the ideal waiting time (ED50 and ED95) required to start the surgical procedure after the appearance of alpha-beta oscillations on EEG during sedation using propofol and remifentanil in elderly urology patients. The secondary aim is to investigate the effects of this titration method on hemodynamic stability and postoperative early-term cognitive functions. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted with 40 patients aged 65 and over who were scheduled for minor surgical procedures (cystoscopy, Double-J stent insertion/removal) under sedation at Ankara University Faculty of Medicine, Ibni Sina Hospital Urology Clinic. Sedation induction was provided via Target Controlled Infusion (TCI) using the Minto model for remifentanil (0.9 ng/mL) and the Schnider model for propofol (starting at 1 µg/mL). The“Up-and-Down”method was used to determine the ideal start time. After observing alpha-beta oscillations on EEG, a predetermined time was allowed to elapse, and unresponsiveness to surgical stimuli (RASS -4) was considered a success. In case of success, the duration was decreased by 10 seconds; in case of failure, it was increased by 10 seconds. Data were analyzed using isotonic regression analysis. Cognitive functions were assessed preoperatively and postoperatively using the Montreal Cognitive Assessment (MoCA) test. Results: The ideal waiting time for starting surgery during sedation induction was calculated as 45 seconds for ED50 (95% CI: 35–66.56) and 73.79 seconds for ED95 (95% CI: 65–74.16). The mean propofol effect-site concentration at which alpha-beta oscillations appeared was found to be 2.30 ± 0.54 µg/mL. Baseline Median Frequency (MEF) values were inversely correlated with propofol requirements (p=0.021). Although a statistically significant decrease was observed in patients' MoCA scores in the postoperative period (from 25.1 to 24.6; p=0.0018), this difference remained clinically below the threshold for neurocognitive disorder. No severe hemodynamic complications or postoperative delirium were observed. Conclusions: A waiting period of 45 to 74 seconds following the appearance of alpha-beta oscillations under EEG monitoring is an optimal range for providing safe and effective sedation in elderly patients. This method preserves hemodynamic stability by preventing unnecessary drug dosage and allows the procedure to be completed without causing severe cognitive impairment.