Gebelikte diyabet varlığına göre sirkadiyen ve periyodik kan basıncının değişimi ve gebelik prognozuna etkisi
- Tez No: 989379
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, gestasyonel diyabet, pregestasyonel diyabet, sirkadiyen kan basıncı, periyodik sirkadiyen kan basıncı, ayaktan kan basıncı izlemi, Pregnancy, gestational diabetes, pregestational diabetes, circadian blood pressure, periodic circadian blood pressure, ambulatory blood pressure monitoring
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diyabetes mellitus, gebelikte vasküler disfonksiyon ve hipertansif komplikasyonlar açısından önemli bir risk faktörü olup sirkadiyen kan basıncı ritmini bozarak gece döneminde beklenen fizyolojik kan basıncı düşüşünün azalmasına yol açabilmektedir. Gece boyunca zamana bağlı olarak değişen nörohormonal mekanizmalar, kan basıncında periyoda özgü dalgalanmalar oluşturduğundan, klasik dipper/non-dipper sınıflamasının bu değişimleri yeterince yansıtamayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, pregestasyonel ve gestasyonel diyabetli gebelerde ayaktan kan basıncı izlemi (AKBİ) verileri kullanılarak gece kan basıncının üç ayrı periyotta değerlendirilmesi, bu periyotların kombinasyonlarıyla periyodik sirkadiyen kan basıncı sınıflarının oluşturulması ve bu sınıfların gebelik prognozu ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kesitsel çalışmaya 18 yaş ve üzeri toplam 180 gebe dahil edildi. Olgular pregestasyonel diyabet (PGDM, n=60), gestasyonel diyabet (GDM, n=60) ve diyabeti olmayan sağlıklı gebeler (n=60) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Tüm katılımcılara 24 saatlik ayaktan kan basıncı izlemi (AKBİ) uygulandı. Sirkadiyen kan basıncı paternleri klasik dipper/non-dipper sınıflamasına göre değerlendirildi. Periyodik sirkadiyen analiz için gece kan basıncı ölçümleri 20:00–00:00, 00:00–04:00 ve 04:00–08:00 olmak üzere üç periyoda ayrıldı. Bu periyotlarda saptanan dipper ve non-dipper paternlerin kombinasyonlarına göre sekiz farklı periyodik sirkadiyen kan basıncı sınıfı tanımlandı. Gebelik prognozu; hipertansif gebelik bozuklukları, erken doğum, intrauterin gelişme geriliği ve olumsuz neonatal sonuçları içeren kompozit sonlanım üzerinden değerlendirildi. Bulgular: Yirmi dört saatlik, gündüz ve gece ortalama sistolik ve diyastolik kan basıncı değerleri gruplar arasında benzer bulunmasına rağmen, diyabetik gebelerde klasik sirkadiyen non-dipper patern oranı daha yüksekti. Periyodik sirkadiyen kan basıncı analizinde özellikle gecenin geç dönemini temsil eden 04:00– 08:00 periyodunda diyabetik gebelerde non-dipper paternin anlamlı olarak daha sık olduğu saptandı. Periyodik sirkadiyen kan basıncı sınıf E ile olumsuz kompozit gebelik sonlanımı arasında anlamlı ilişki bulundu. Çok değişkenli analizlerde ix periyodik sirkadiyen kan basıncı sınıf E'nin, diyabet varlığından bağımsız olarak olumsuz gebelik sonlanımının bağımsız bir öngörücüsü olduğu gösterildi. Sonuç: Bu çalışma, gebelikte diyabet varlığının sirkadiyen kan basıncı regülasyonunu özellikle gecenin geç saatlerinde daha belirgin şekilde bozduğunu ortaya koymaktadır. Periyodik sirkadiyen kan basıncı sınıflaması, klasik sirkadiyen değerlendirmeye kıyasla riskli gebelerin tanımlanmasında daha ayrıntılı ve duyarlı bir yaklaşım sunmaktadır. Bu yöntemin, diyabetik gebelerde olumsuz gebelik sonuçlarının öngörülmesinde klinik değerlendirmeye katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetes mellitus is an important risk factor for vascular dysfunction and hypertensive complications during pregnancy and may impair the circadian blood pressure rhythm by reducing the expected physiological nocturnal blood pressure decline. As neurohormonal mechanisms that vary over time throughout the night generate period-specific fluctuations in blood pressure, the conventional dipper/non-dipper classification may not adequately reflect these changes. This study aimed to evaluate nocturnal blood pressure across three distinct nighttime periods using ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) data in pregnant women with pregestational and gestational diabetes, to construct periodic circadian blood pressure classes based on combinations of these periods, and to investigate the associations of these classes with pregnancy prognosis. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study included a total of 180 pregnant women aged 18 years and older. Participants were divided into three groups: pregestational diabetes (PGDM, n = 60), gestational diabetes (GDM, n = 60), and healthy pregnant women without diabetes (n = 60). All participants underwent 24-hour ambulatory blood pressure monitoring (ABPM). Circadian blood pressure patterns were evaluated according to the conventional dipper/non-dipper classification. For periodic circadian analysis, nocturnal blood pressure measurements were divided into three periods: 20:00–00:00, 00:00–04:00, and 04:00–08:00. Based on the combinations of dipper and non-dipper patterns identified in these periods, eight distinct periodic circadian blood pressure classes were defined. Pregnancy prognosis was assessed using a composite outcome including hypertensive disorders of pregnancy, preterm birth, intrauterine growth restriction, and adverse neonatal outcomes. Results: Although 24-hour, daytime, and nighttime mean systolic and diastolic blood pressure values were similar among the groups, the prevalence of the classical circadian non-dipper pattern was higher in diabetic pregnant women. In periodic circadian blood pressure analysis, the non-dipper pattern was observed significantly more frequently in diabetic women, particularly during the late-night period (04:00– xi 08:00). A significant association was found between periodic circadian blood pressure class E and adverse composite pregnancy outcomes. In multivariable analyses, periodic circadian blood pressure class E was shown to be an independent predictor of adverse pregnancy outcomes, irrespective of the presence of diabetes. Conclusion: This study demonstrates that the presence of diabetes during pregnancy more prominently disrupts circadian blood pressure regulation, particularly during the late nocturnal hours. Periodic circadian blood pressure classification provides a more detailed and sensitive approach for identifying high-risk pregnant women compared with conventional circadian assessment. This method may contribute to clinical evaluation in predicting adverse pregnancy outcomes in diabetic pregnancies.