Koagülasyon testlerinde anormallik nedeniyle çocuk hematolojisi polikliniğine başvuran hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients presenting to the pediatric hematology outpatient clinic due to abnormal coagulation test results
- Tez No: 989380
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÜRSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk hematolojisi, faktör eksikliği, kanama, koagülasyon testleri, Pediatric hematology, factor deficiency, bleeding, coagulation tests
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuk hematolojisi polikliniğine koagülasyon testlerinde bozukluk tespit edilmesi nedeniyle yönlendirilen hastaların kontrol test sonuçlarını ve aldıkları kesin tanılarını incelemek, bu değerlendirme ile hastaların ne kadarının gerçekten bir koagülasyon bozukluğu tanısı aldığını ve hangi spesifik tanıları aldıklarını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ağustos 2019 ile Ağustos 2024 tarihleri arasında SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematolojisi Polikliniğine koagülasyon testlerinde bozukluk nedeniyle yönlendirilen 6 ay-18 yaş arası toplam 200 hasta dahil edildi. Hastane veri tabanından hastaların demografik bilgileri, klinik özellikleri, laboratuvar verileri hazırlanan veri toplama formuna kaydedilerek retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ilk ve kontrol koagülasyon test sonucu karşılaştırmalarında belirgin normalleşme saptandı; aPTT ve PT kontrol ölçümlerinde anlamlı olarak azaldı (her ikisi için de p<0,01). Çalışmaya katılan 200 hastanın %5,5'i (n=11) kanama diyatezi tanısı aldı. 8 hasta (%4) Von Willebrand hastalığı tip 1, 2 hasta (%1) hafif FVII eksikliği, 1 hasta (%0,5) hafif FXI eksikliği tanısı aldı. Tanı alan küçük grupta (n=11) gerçek koagülopatilerde sonuçların persiste etmesi beklentisiyle uyumlu olarak testlerin stabil kalma eğiliminde olduğu görüldü. Bu grupta ilk ve kontrol aPTT/PT/INR değişimleri anlamlı saptanmadı (aPTT p=0,11; PT p=0,24; INR p=1,00). Hastaların ileri tetkik ihtiyacını en çok öngören belirteçler pozitif aile öyküsü (ileri tetkik oranı %66,7'ye karşı %31,4; p=0,02), pozitif fizik muayene bulgusu (p=0,01) ve kontrolde aPTT ve PT anormalliğinin sürmesi (her ikisi p<0,01) olarak saptandı. Sonuç: Koagülasyon testlerinde bozukluk saptanan hastalar için tek anormal test sonucu ile karar verilmemeli; mutlaka kontrol ölçümü yapılmalıdır. Tanı almayan hastaların çoğunda testler kontrolde normalize olduğu için, ilk sonuç sonrası kontrol test yapılmadan ileri tetkike geçilmemelidir. Pozitif aile öyküsü, pozitif muayene bulgusu ve kontrolde (persistan) aPTT/PT anormalliği olanlarda ileri testler önceliklendirilmelidir. Yapılandırılmış kanama skorlama araçlarının (ISTH-BAT/PBQ) rutine entegre edilmesi ve ilk başvuruda standart kanama skoru doldurulması ile gereksiz ileri tetkikler azalacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the follow-up test results and definitive diagnoses of patients referred to the pediatric hematology outpatient clinic due to abnormalities in coagulation tests. This evaluation aimed to determine the proportion of patients actually diagnosed with a coagulation disorder and the specific diagnoses they received. Materials and Methods: A total of 200 patients aged 6 months to 18 years referred to the Pediatric Hematology Outpatient Clinic of SBU Gülhane Training and Research Hospital due to abnormalities in coagulation tests between August 2019 and August 2024 were included in the study. Patient demographics, clinical characteristics, and laboratory data were recorded in a data collection form and retrospectively analyzed from the hospital database. Results: Comparisons of initial and follow-up coagulation test results revealed a significant normalization; aPTT and PT were significantly decreased in follow-up measurements (p<0.01 for both). Of the 200 patients enrolled in the study, 5.5% (n=11) were diagnosed with a bleeding diathesis. 8 patients (4%) were diagnosed with von Willebrand disease type 1, 2 patients (1%) with mild FVII deficiency, and 1 patient (0.5%) with mild FXI deficiency. In the small group diagnosed (n=11), consistent with the expectation that results would persist in true coagulopathies, tests tended to remain stable. Changes in initial and follow-up aPTT/PT/INR were not significant in this group (aPTT p=0.11; PT p=0.24; INR p=1.00). The most common predictors of patients' need for further testing were a positive family history (further testing rate 66.7% vs. 31.4%; p=0.02), a positive physical examination finding (p=0.01), and persistent aPTT and PT abnormalities at follow-up (both p<0.01). Conclusion: For patients with abnormal coagulation tests, a single abnormal test result should not be used; follow-up measurements should be performed. Because most undiagnosed patients have normalized tests at follow-up, follow-up testing should not be performed without a follow-up test after the initial result. Prioritize further testing in those with a positive family history, positive examination findings, and persistent aPTT/PT abnormalities at follow-up. Integrating structured bleeding scoring tools (ISTH-BAT/PBQ) into routine care and completing a standard bleeding score at initial presentation will reduce unnecessary further testing.