2015-2016 yıllarında Güneydoğuda yaşanan çukur-barikat eylemlerinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün izleri
Traces of the Fetullah Terrorist Organization (FETO) in the trench-barricade actions in the Southeast in 2015-2016
- Tez No: 989469
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Terör, PKK, FETÖ, Çukur, Barikat, Terrorism, PKK, FETÖ, Trench, Barricade
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Terör örgütlerinin amaçları arasında etnik, dini, kültürel saikler yer almaktadır. Terör örgütlerini sınıflandırırken genellikle bu amaçlar etrafında örgütlendikleri görülür. İtalyan anarşist Errico Maletesta'nın kavramsallaştırdığı ve terör örgütleri için hayati öneme haiz olan“Eylemle propaganda”bütün terör örgütleri tarafından varlıklarının devam ettiğinin göstergesi kullanılırlar. Özellikle terör örgütlerinin amaçları farklı olsa da hedeflerinin aynı olduğu durumlarda, aynı coğrafyada ya da küresel terör örgütü bağlamında faaliyet gösterdiği alanın dışında eylemde bulunması durumunda işbirliklerinin yapıldığı görülmektedir. PKK terör örgütü ve FETÖ'nün aynı coğrafyada, farklı ideolojilerde ve farklı amaçlarla hareket etse bile hedeflerinin Türkiye Cumhuriyeti olması sebebiyle birlikte hareket ettiği düşünülebilir. Özellikle PKK terör örgütünün Mardin-Nusaybin, Şırnak Merkez-Cizre-Silopi-İdil, Diyarbakır-Sur ve Hakkâri-Yüksekova şehirlerinde gerçekleştirdiği çukur-barikat eylemlerinde tek başına hareket etmediği ve FETÖ'den destek aldığı ve işbirliği yaptığı yönünde çeşitli hususlar belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı, PKK terör örgütünün çukur-barikat eylemlerinde FETÖ ile işbirliği yapıp yapmadığının tespit edilmesidir. Terörizmin genel hatları ve diğer bölge olaylarından hareket edilerek PKK terör örgütü ile FETÖ arasında çukur-barikat eylemlerinde işbirliği yapıldığı çalışmanın temel varsayımıdır. Bu amaç doğrultusunda ve varsayımı test edebilmek amacıyla nitel araştırma yöntemleri kapsamında tarihsel araştırma tekniği, belge analizi tekniği kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
These purposes include ethnic, religious, and cultural motives. When classifying terrorist organizations, it is generally observed that they are organized around these purposes. The concept of“propaganda through action,”conceptualized by the Italian anarchist Errico Malatesta and vital for terrorist organizations, is used by all terrorist organizations as a demonstration of their continued existence. Especially when terrorist organizations have different aims but the same objective, and when they operate in the same geographical area or outside the area of their usual global operations, collaboration is observed. It can be argued that the PKK terrorist organization and FETÖ, even though they operate in the same geographical area, with different ideologies and different aims, act together because their target is the Republic of Turkey. Various points have been raised suggesting that the PKK terrorist organization did not act alone in its trench and barricade actions in Mardin-Nusaybin, Şırnak Center-Cizre-Silopi-İdil, Diyarbakır-Sur, and Hakkâri-Yüksekova, and that it received support and collaborated with FETÖ. The aim of this study is to determine whether the PKK terrorist organization collaborated with FETÖ in its trench and barricade actions. Based on the general outlines of terrorism and other regional events, the study's fundamental assumption is that there was collaboration between the PKK terrorist organization and FETÖ in the trench and barricade actions. To this end, and to test this assumption, historical research techniques and document analysis techniques will be used within the scope of qualitative research methods.