Makroekonomik göstergeler çerçevesinde gelir dağılımı ve enflasyon ilişkisi: Ampirik bir uygulama
The relationship of income distribution and inflation in the framework of macroeconomic indicators: An empirical application
  1. Tez No: 989474
  2. Yazar: SAADET AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA DİREKCİ, PROF. DR. TUNCER GÖVDELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Ekonometri, Economics, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı, Enflasyon, Gelişmiş Ülkeler, Gelişmekte Olan Ülkeler, Panel Veri Analizi, Makroekonomik değişkenler, Panel veri modelleri, Inflation, Income distribution, Developing countries, Developed countries, Macroeconomic variables, Panel data models
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, gelir dağılımı eşitsizliği ile enflasyon arasındaki ilişkiyi ele almaktadır. Gelir dağılımı eşitsizliği, ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açarken, enflasyon da bireylerin satın alma gücü üzerinden gelir dağılımını doğrudan etkileyen bir faktördür. Yüksek enflasyon genellikle olumsuz etkiler yaratmasına karşı belirli koşullarda borç yükünü azaltması, servet transferine yol açması ve sosyal harcamaları artırması yoluyla gelir eşitsizliğini azaltıcı etkiler de gösterebilir. Bu etkinin yönü ve boyutu, ülkelerin ekonomik yapısına ve uygulanan politikalara bağlı olarak değişmektedir. Dolayısıyla enflasyonun gelir dağılımı üzerindeki etkisi çok boyutlu ve bağlamsaldır. Bu çerçevede, gelir dağılımı ve enflasyon arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek amacıyla yapılacak panel veri analizi için ilk olarak gelişmiş ve gelişmekte olan her ülke grubu için serilerin yatay kesit bağımlılığı sınanmış ve yatay kesit bağımlılığı tespit edilmiştir. Gelişmekte olan ülkeler grubu için serilerin durağanlıkları CADF birim kök testi ile sınanmış ve serilerin I(0) ve I(1) oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Eğim katsayılarının homojenliği Pesaran ve Yamagata (2008) tarafından geliştirilen delta testi sınanmıştır. Delta testi sonucuna göre eğim katsayılarının heterojen olduğu tespit edilmiştir. AMG katsayı tahmini yapılmış ve sonucunda enflasyondaki artışın gelir dağılımındaki eşitsizliği düşürdüğü sonucuna ulaşılmıştır. Daha sonra etki-tepki analizi ve varyans ayrıştırma testi yapılmıştır. Değişkenlerin nedensellik yönünü tespit etmek için Granger nedensellik analizi yapılmış ve gelir dağılımından enflasyona doğru tek yönlü nedensellik olduğu görülmüştür. Ardından gelişmiş ülkeler grubu için serilerin durağanlıklarını test etmek için CADF birim kök testi uygulanmış ve tüm serilerin I(1) düzeyinde durağan oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Delta testi sonucuna göre eğim katsayılarının heterojen olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Westerlund-Edgerton (2008) panel kırılmalı eşbütünleşme testi uygulanmış ve eşbütünleşme olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Eşbütünleşme ilişkisi tespit edildiği için eşbütünleşme katsayı tahmin sonuçları Pedroni's PDOLS (Group mean average) ile incelenmiştir. Sonuç olarak hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için gelir dağılımı ile enflasyon arasında negatif ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between income inequality and inflation. Income inequality causes economic and social problems, while inflation is a factor that directly affects income distribution through individuals' purchasing power. Although high inflation generally has negative effects, under certain conditions it can also reduce income inequality by reducing the debt burden, leading to wealth transfer, and increasing social spending. The direction and magnitude of this effect vary depending on the economic structure of countries and the policies implemented. Therefore, the effect of inflation on income distribution is multidimensional and contextual. In this context, in order to reveal the relationship between income distribution and inflation for the panel data analysis, the cross-sectional dependence of the series was first tested for each group of developed and developing countries, and cross-sectional dependence was detected. For the developing countries group, the stationarity of the series was tested using the CADF unit root test, and it was concluded that the series were I(0) and I(1). The homogeneity of the slope coefficients was tested using the delta test developed by Pesaran and Yamagata (2008). According to the delta test result, the slope coefficients were found to be heterogeneous. The AMG coefficient was estimated, and the result showed that the increase in inflation reduced inequality in income distribution. Subsequently, an impulse-response analysis and variance decomposition test were performed. Granger causality analysis was conducted to determine the direction of causality between the variables, and it was observed that there was unidirectional causality from income distribution to inflation. Subsequently, the CADF unit root test was applied to test the stationarity of the series for the group of developed countries, and it was concluded that all series were stationary at the I(1) level. According to the delta test result, it was concluded that the slope coefficients were heterogeneous. The Westerlund-Edgerton (2008) panel break cointegration test was applied, and it was concluded that there was cointegration. Since a cointegration relationship was detected, the cointegration coefficient estimation results were examined using Pedroni's PDOLS (Group mean average). As a result, a negative relationship was found between income distribution and inflation for both developed and developing countries.