Türkiye ile Fas arasında endüstri içi ticaretin analizi: Otomotiv endüstrisi örneği
An analysis of intra-industry trade between Türkiye and Morocco: A case study of the automotive industry
  1. Tez No: 989479
  2. Yazar: ZAKARIA LBASRAOUI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLÜM BASILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası Ticaret, Economics, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri içi ticaret, Fas, Grubel-Lloyd endeksi, Otomotiv endüstrisi, Türkiye, Intra-industry trade, Morocco, Grubel-Lloyd index, Automotive industry, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın temel amacı, Türkiye ile Fas arasında otomotiv endüstrisi özelinde gerçekleşen endüstri içi ticaretin yapısını, düzeyini ve belirleyicilerini analiz etmektir. Endüstri içi ticaret, benzer ekonomik yapılara sahip ülkeler arasında aynı sektöre ait ürünlerin karşılıklı olarak değişimini ifade etmekte olup, küresel ticaret içerisinde giderek artan bir öneme sahiptir. Tez kapsamında, Türkiye ve Fas'ın otomotiv sektörlerinin tarihsel gelişimi, mevcut yapısı ve dış ticaret performansları karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Nicel analizde, 2005-2024 dönemine ait ticaret verileri kullanılarak Grubel-Lloyd Endeksi aracılığıyla endüstri içi ticaret düzeyi hesaplanmış ve alt sektörler bazında detaylı bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırma bulguları, iki ülke arasındaki otomotiv ticaretinde belirgin bir ticari asimetri olduğunu ve endüstri içi ticaret düzeyinin sınırlı kaldığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, yedek parça ve bazı özel araç kategorilerinde entegrasyon potansiyeli tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the structure, level, and determinants of intra-industry trade between Turkey and Morocco, specifically within the automotive industry. Intra-industry trade, which refers to the mutual exchange of products belonging to the same sector between countries with similar economic structures, is of increasing importance in global trade. Within the scope of the thesis, the historical development, current structure, and foreign trade performance of the automotive sectors of Turkey and Morocco are examined comparatively. In the quantitative analysis, using trade data from the 2005-2024 period, the level of intra-industry trade was calculated via the Grubel-Lloyd Index, and a detailed evaluation was made on a sub-sector basis. The research findings reveal that there is a significant trade asymmetry in automotive trade between the two countries and that the level of intra-industry trade remains limited. However, integration potential has been identified in spare parts and some special vehicle categories.