Duyguların dürtüsel satın alma eğilimine etkisi: Giyim eşyası satın alma kararı üzerine bir uygulama
The effect of emotions on impulsive buying tendency: An application on clothing buying decisions
- Tez No: 989480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLÜM BASILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Ekonomi, Psychology, Economics
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal ekonomi, Tüketici psikolojisi, Behavioral economics, Consumer psychology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Karar verme sürecinde duygusal durumun merkezi bir unsur olduğu literatürde yaygın olarak kabul edilmektedir. Duygular, yalnızca karar alma sürecini tetiklemekle kalmaz, aynı zamanda özellikle dürtüsel satın alma davranışlarında belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, birçok çalışma duyguların ani, düşünülmeden ve plansız bir şekilde gerçekleşen dürtüsel satın alma üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın temel amacı, duygu durumunun tüketicilerin satın alma kararları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu kapsamda, giyim alışverişi yapan tüketicilerin pozitif ve negatif duygu durumlarının, dürtüsel (anlık ve plansız) satın alma davranışları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Ayrıca, demografik değişkenlerin (yaş, cinsiyet vb.) duygu durumu ile dürtüsel satın alma eğilimi arasındaki ilişkiyi nasıl etkilediği araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18 yaş ve üzeri tüketiciler oluşturmaktadır. Veriler, anket yöntemiyle hem çevrim içi hem de yüz yüze olarak toplanmış; araştırma, Ankara ve Bursa illerinde yaşayan 340 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler SPSS 26.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, duyguların dürtüsel satın alma davranışı üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Araştırma bulguları, negatif duygu durumunun dürtüsel satın alma davranışını artırdığını göstermektedir. Buna karşılık, pozitif duygu durumunun dürtüsel satın alma davranışı üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuç, pozitif duyguların da dürtüsel satın almayı artırdığı yönündeki bazı literatür bulgularından farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It is widely accepted in the literature that emotional state is a central factor in the decision-making process. Emotions not only trigger the decision-making process but also play a decisive role, particularly in impulsive buying behavior. In this context, many studies have shown that emotions significantly influence impulsive purchasing, which occurs suddenly, without thought, and without planning. The main purpose of this study is to reveal the effect of emotional state on consumers' purchasing decisions. In this context, the study examines the impact of positive and negative emotional states on impulsive (spontaneous and unplanned) buying behavior of consumers engaged in clothing shopping. Additionally, the study investigates how demographic variables (such as age, gender, etc.) influence the relationship between emotional state and impulsive buying tendency The research sample consists of consumers aged 18 and over. Data were collected through both online and face-to-face surveys, with participation from 340 individuals residing in Ankara and Bursa. Collected data were analyzed using SPSS 26.0 statistical software. The analysis results show that emotions have a significant effect on impulsive buying behavior. The findings indicate that negative emotional states increase impulsive buying behavior, while, in contrast to some findings in the literature, positive emotional states do not have a significant effect on impulsive buying.