Kurumsal bakım altındaki yaşlılarda beslenme ve psikolojik sağlık ilişkisi: Malnütrisyon, iştah, depresyon ve bağımlılık
The relationship between nutrition and psychological health in elderly individuals under institutional care: Malnutrition, appetite, depression and dependence
  1. Tez No: 989565
  2. Yazar: ELİF KILKIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TAYHAN KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, İştah, Depresyon, Bağımlılık, Yaşlı, Malnutrition, Appetite, Depression, Dependence, Elderly
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı; Darülaceze'de hizmet alan 65 yaş ve üstü yaşlıların malnütrisyon, iştah, depresyon ve bağımlılık durumlarını ve bunların birbiriyle ilişkisini saptamaktır. Araştırma verileri için yaşlıların demografik, sağlık ve beslenme özelliklerini sorgulayan form, Geriatrik Depresyon Ölçeği-15 Kısa Formu (GDÖ-KF), Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (GYAÖ), Mini Mental Durum Testi (MMDT), Basitleştirilmiş Beslenme İştah Anketi (BBİA), Mini Nütrisyonel Değerlendirme Testi-Kısa Formu (MNA-SF) yaşlılara uygulanmıştır. Araştırmacı tarafından yaşlıların antropometrik ölçümleri alınmıştır. Yaşlıların son 6 aya ait kan bulguları geçmiş ölçümlerinden öğrenilerek forma kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi“SPSS v27”paket programında yapılmıştır. Araştırmaya Darülaceze'de hizmet alan 65 yaş ve üstü 141 yaşlı birey (93 erkek, 48 kadın) katılmıştır. Yaş ortalamaları 73,77±7,86 yıl, BKİ ortalamaları 26,65±5,86 kg/m²'dir. Darülaceze'deki yaşlıların GDÖ-KF sonuçlarına göre %63,8'inde geriatrik depresyonu olduğu, GYAÖ sonuçlarına göre %14,2'sinin günlük yaşam aktivitelerinde bağımlı olduğu, MMDT sonuçlarına göre %73'ünde hafif bilişsel bozukluk olduğu, BBİA sonuçlarına göre %58,2'sinde vücut ağırlığı kaybı riskinin olduğu, MNA-SF sonuçlarına göre %52,5'inde malnütrisyon riski altında olduğu saptanmıştır. Yaşlılarda depresyon riski arttıkça bilişsel durum azalmış, vücut ağırlığı kaybı ve malnütrisyon riski artmıştır. Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlık arttıkça bilişsel durum artmış ve malnütrisyon riski azalmıştır. Ayrıca kadınlarda GYAÖ ile GDÖ-KF arasındaki ilişki erkeklerin aksine negatif olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, Darülaceze'de yaşayan yaşlı bireylerde depresyon, bilişsel bozukluk ve malnütrisyon riskinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Depresyon riskindeki artışın bilişsel durumun bozulması ve iştah ile beslenme durumunun kötüleşmesiyle ilişkili olduğu; günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığın artmasının ise bilişsel durum ve beslenme durumu üzerinde koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır. Bu bulgular, kurumsal bakım altındaki yaşlılarda ruhsal, bilişsel, işlevsel ve beslenme durumlarının birbiriyle yakından ilişkili olduğunu ve çok boyutlu değerlendirme yaklaşımlarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the prevalence of malnutrition, appetite, depression, and dependence among elderly individuals aged 65 and over receiving services at Darülaceze (a nursing home), and to identify the relationships between these conditions. For research data, the following questionnaires were administered to elderly individuals: a form inquiring about their demographic, health, and nutritional characteristics, the Geriatric Depression Scale-15 Short Form (GDS-SF), the Katz Activities of Daily Living Scale (ADLS), the Mini Mental State Examination (MMSE), the Simplified Nutrition Appetite Questionnaire (SNAQ), and the Mini Nutritional Assessment Test-Short Form (MNA-SF). Anthropometric measurements of the elderly were taken by the researcher. Blood test results for elderly the last 6 months were obtained from past measurements and recorded on the form. Statistical analysis of the obtained data was performed using the“SPSS v27”software package. The study included 141 elderly individuals (93 men, 48 women) aged 65 and over who receive services at Darülaceze (a nursing home). The average age is 73.77±7.86 years, and the average BMI is 26.65±5.86 kg/m². According to the GDS-SF results, 63.8% of the elderly in Darülaceze had geriatric depression, according to the ADLS results, 14.2% were dependent in activities of daily living, according to the MMSE results, 73% had mild cognitive impairment, according to the SNAQ results, 58.2% were at risk of body weight loss, and according to the MNA-SF results, 52.5% were at risk of malnutrition. As the risk of depression increases in older adults, cognitive status decreases, and the risk of weight loss and malnutrition increases. As independence in activities of daily living increased, cognitive status improved and the risk of malnutrition decreased. Furthermore, the relationship between ADLS and GDS-SF was found to be negative in women, unlike in men. In conclusion, it was determined that elderly individuals living in Darülaceze (a nursing home) have a high risk of depression, cognitive impairment, and malnutrition. The increased risk of depression was found to be associated with impaired cognitive status and worsening appetite and nutritional status; conversely, increased independence in daily living activities had a protective effect on cognitive and nutritional status. These findings highlight the close interrelationships between psychological, cognitive, functional, and nutritional status in elderly individuals under institutional care, and emphasize the importance of multidimensional assessment approaches.