Perkütan translüminal anjiyoplasti yapılacak hastalarda uygulanan rejyonel anestezi yönteminin doku oksijenizasyonu üzerine etkisi
The effect of regional anesthesia method on tissue oxygenation in patients who will undergo percutaneous transluminal angioplasty
- Tez No: 989572
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Perkütan translüminal anjiyoplasti, rejyonel anestezi, doku oksijenizasyonu, Percutaneous transluminal angioplasty, regional anesthesia, tissue oxygenation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda elektif tek taraflı perkütan translüminal anjiyoplasti yapılacak hastalarda rejyonel anestezi yöntemi olarak uygulanan popliteal blok sonrası bloklu ekstremitede oluşan motor ve sensorial bloğun niteliğini; bloğun doku oksijenasyon değerleri, ekstremite cilt sıcaklığı, intraoperatif analjezik ihtiyacı ve hasta - cerrah memnuniyeti üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza intermittan kladikasyo ve kronik ekstremite bacak iskemisi nedeniyle başvuran ve Gazi Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı DSA Ünitesi'nde periferik arter hastalığı tedavi yöntemi olarak endovasküler revaskülarizasyon işlemi uygulanan 70 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden komorbid hastalıkları, PTA işlemine ve lezyona ait detaylar kaydedildi. Hastalar rastgele olarak popliteal blok grubu (Grup P) ve bloksuz grup (Grup B) olarak ikiye ayrıldı. Grup P'deki hastalara sinir stimülatörü ve ultrasonografi ile birlikte 1:1:1 oranlarında %2 lidokain, %0,5 bupivakain ve %0,9 NaCl içeren 30 ml lokal anestetik solüsyonu kullanılarak popliteal blok uygulandı. Periferik sinir bloğu uygulanması öncesi (bazal) ve takip eden 30 dakika boyunca hastaların hemodinamik verileri, VAS skoru ile birlikte hem bloklu ve bloksuz ekstremitede doku oksijenizasyon değerleri (rSO2), cilt sıcaklığı iki taraf için de kaydedildi. Bloklu tarafta her 5 dk'da bir 30 dk boyunca sensorial blok niteliği ve motor blok niteliği değerlendirildi. Tüm hastaların hemodinamik parametreleri, her iki alt ekstremiteden ölçülen doku oksijenizasyon değerleri ile cilt sıcaklığı PTA işlemi süresince her 5 dk'da bir kaydedilmeye devam edildi. PTA işlemi sonrası hastaların ve cerrahların memnuniyet düzeyleri Likert skalasıyla değerlendirildi. Bulgular: Popliteal blok grubunda, VAS skoru blok uygulama sonrası 5. dk'dan itibaren tüm ölçüm zamanlarında ilk başvuru değerine göre anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur. Popliteal blok grubunda; blok uygulanan ekstremitede bloksuz tarafa göre NIRS değerleri blok uygulandıktan sonra 15.dk'dan itibaren (15, 20, 25 ve 30.dakika), cilt sıcaklık değerleri 20.dk'dan itibaren (20, 25 ve 30.dakika), ∆NIRS değerleri tüm ölçüm dönemlerinde (5, 10, 15, 20, 25 ve 30.dakika) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. PTA işlemi süresince gruplar arası işlem yapılan taraftaki NIRS değerleri karşılaştırıldığında, ilk başvuru anında birbirine yakın değerlerde ve istatistiksel yönden anlamlı bir fark yok iken; PTA işlemi başlangıcında ve 20.dk'ya kadar olan ölçüm zamanlarında popliteal blok grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. PTA işlemi sonunda işlem yapılan taraftaki NIRS değerlerindeki bu yükseklik devam etmesine karşın fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Gruplar kendi içinde zamana göre değerlendirildiğinde hem popliteal blok grubunda hem bloksuz grupta PTA işlem sonu işlem yapılan taraftaki NIRS değerleri, ilk başvuru ve PTA işlem başlangıç değerlerine göre anlamlı düzeyde daha yüksek belirlenmiştir. PTA işlemi süresince gruplar arası cilt sıcaklık değerleri karşılaştırıldığında işlem yapılan taraftaki sıcaklık değerleri arasında anlamlı fark yok iken, işlem yapılmayan tarafta popliteal blok grubunda kontrolden 50.dk'ya kadar, bloksuz gruba göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu belirlenmiştir. Gruplar arasında cerrah memnuniyeti açısından anlamlı fark bulunamamışken; hasta memnuniyeti açısından popliteal blok grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç: Perkütan translüminal anjiyoplasti yapılacak hastalarda uyguladığımız rejyonel anestezi, hastanın ağrısını geçirerek hasta ve cerrah açısından işlemin daha konforlu bir şekilde yapılmasını sağlamanın yanı sıra doku oksijenizasyonunu da işlem yapılmadan önce belirgin bir şekilde arttırmaktadır. Ortaya çıkan bu olumlu etkinin periferik arter hastalığının tedavisindeki yeri ve sağlayacağı katkının belirlenmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to investigate the quality of motor and sensory block in the blocked extremity after popliteal block applied as a method of regional anesthesia in patients undergoing elective unilateral percutaneous transluminal angioplasty; the effects of the block on tissue oxygenation values, temperature change, intraoperative analgesic requirement and patient-surgeon satisfaction. Material and Methods: 70 patients who presented with intermittent claudication and chronic limb leg ischemia and underwent endovascular revascularization procedure as a treatment modality for peripheral arterial disease at Gazi University Department of Radiology DSA Unit were included in our study. Demographic characteristics, comorbid diseases, PTA procedure and lesion details were recorded. Patients were randomly divided into popliteal block group (Group P) and no block group (Group B). Patients in Group P underwent popliteal block using 30 ml of a local anesthetic solution containing %2 lidocaine, %0,5 bupivacaine and %0,9 NaCl in a 1:1:1:1 ratio with nerve stimulator and ultrasonography. Hemodynamic data, VAS score, tissue oxygenation values (rSO2) in both blocked and unblocked extremities, and skin temperature were recorded for both sides before (baseline) and for 30 minutes following the peripheral nerve block. The quality of sensory block and the quality of motor block were evaluated every 5 min for 30 min on the blocked side. Hemodynamic parameters, tissue oxygenation values measured from both lower extremities and skin temperature continued to be recorded every 5 min during the PTA procedure. Satisfaction levels of patients and surgeons after PTA procedure were evaluated with Likert scale. Results: In the popliteal block group, the VAS score was found to be significantly lower than the baseline value at all measurement times starting from the 5th minute after block application. In the popliteal block group, NIRS values were found to be statistically significantly higher in the blocked extremity compared to the unblocked side from the 15th minute (15, 20, 25 and 30 minutes), temperature values from the 20th minute (20, 25 and 30 minutes) and ∆NIRS values at all measurement periods (5, 10, 15, 20, 25 and 30 minutes). When the NIRS values on the treated side were compared between the groups during the PTA procedure, it was determined that while there was no statistically significant difference and the values were close to each other at the first admission, they were significantly higher in the popliteal block group at the beginning of the PTA procedure and at the measurement times up to the 20th minute. Although this elevation in NIRS values on the treated side continued at the end of the PTA procedure, the difference was not statistically significant. When evaluated by time within groups, NIRS values on the treated side at the end of the PTA procedure were significantly higher in both the popliteal block group and the unblocked group compared to the initial admission and PTA procedure baseline values. When the temperature values were compared between the groups during the PTA procedure, there was no significant difference between the temperature values on the treated side, while it was found to be significantly lower in the popliteal block group than in the unblocked group on the untreated side from entry to 50 minutes. While no significant difference was found between the groups in terms of surgeon satisfaction, a statistically significant difference was found in favor of the popliteal block group in terms of patient satisfaction. Conclusion: Regional anesthesia, which we use in patients undergoing percutaneous transluminal angioplasty, not only relieves the patient's pain and makes the procedure more pleasant for the patient and surgeon, but also significantly increases tissue oxygenation before the procedure. Further studies are needed to determine the role and contribution of this positive effect in the treatment of peripheral arterial disease.