Parkinson hastalığı olan bireylerde alt ekstremite reaksiyon zamanının araştırılması ve kinezyofobi, denge ve düşme korkusu ile arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of lower extremity reaction time in individuals with Parkinson's disease and its relationship with kinesiophobia, balance and fear of falling
  1. Tez No: 989576
  2. Yazar: NİDANUR KOCABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUMAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, düşme, kinezyofobi, parkinson hastalığı, reaksiyon zamanı, Hareket korkusu, Yaşam kalitesi, Balance, falling, kinesiophobia, parkinson disease, reaction time, Quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Parkinson Hastalığı (PH) olan bireylerde alt ekstremite reaksiyon zamanının araştırılması ve kinezyofobi, denge ve düşme korkusu ile arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlandı. Çalışmaya Modifiye Hoehn&Yahr Evreleme Ölçeğine göre Evre 1-3'te yer alan 49 PH tanılı birey ve 46 sağlıklı kontrol dahil edildi. PH'li bireylerin değerlendirmeleri ''on'' döneminde yapıldı. ReaksVyon Zamanı Blazepod Trainer cihazı, kinezyofobi Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), denge Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ve Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT), düşme korkusu Uluslararası Düşme Etkinlik Ölçeği (UDEÖ), donma Yürürken Donma Ölçeği (YDÖ) ve yaşam kalitesi Parkinson Hastalığı Anketi-39 (PHA-39) ile değerlendirildi. Çalışmada PH'li bireylerin reaksiyon zamanı ile sağlıklı kontrollerin reaksiyon zamanı arasında anlamlı fark olduğu gösterildi (p<0,001). Reaksiyon zamanı ile kinezyofobi, denge, düşme korkusu, donma ve yaşam kalitesi arasında ilişki bulundu (p<0,05, r=0,37-0,68). Ayrıca reaksiyon zamanının kinezyofobi, denge, düşme korkusu, donma ve yaşam kalitesi varyanslarını farklı oranlarda açıklayabileceği bulundu (p<0,05, 𝑟!=0,16- 0,46). PH'li bireylerdeki reaksiyon zamanındaki gecikme ve kinezyofobi, denge ve düşme korkusu arasında ortaya konulan ilişkiler; reaksiyon zamanının hastaların yaşam kalitesinde önemli rol oynayan bu parametreleri etkileyebileceğini göstermektedVr. Bu çalışma ile PH'nin hastalık yönetiminde sadece değerlendirmede değil tedavi aşamasında da reaksiyon zamanının göz önünde bulundurulmasının önemi vurgulandı.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate lower extremity reaction time in individuals with Parkinson's Disease (PD) and to examine its relationship with kinesiophobia, balance, and fear of falling. The study included 49 individuals diagnosed with PD in Stages 1-3 according to the Modified Hoehn & Yahr Staging Scale and 46 healthy controls. Assessments of individuals with PD were conducted during the“on”period. Reaction time was measured with the Blazepod Trainer device, kinesiophobia with the Tampa Kinesiophobia Scale (TKS), balance with the Berg Balance Scale (BBS) and the Timed Up and Go Test (TUGT), fear of falling with the Falls Efficacy Scale International (FES-I), freezing with the Freezing of Gait (FOG), and quality of life with the Parkinson's Disease Questionnaire-39 (PDQ-39). It was shown that there was a significant difference between the reaction time of individuals with PD and the reaction time of healthy controls in this study (p<0.001). A correlation was found between reaction time and kinesiophobia, balance, fear of falling, freezing, and quality of life (p<0.05, r=0.37-0.68). Additionally, it was found that reaction time could explain kinesiophobia, balance, fear of falling, freezing, and quality of life variance at different rates (p<0.05, 𝑟!=0.16-0.46). The relationships established between delayed reaction time in individuals with PH and kinesiophobia, balance, and fear of falling indicate that reaction time may influence these parameters, which play an important role in patients' quality of life. This study emphasized the importance of considering reaction time not only in the assessment but also in the treatment phase of disease management.