Ameliyathanede dillendirmeye yönelik kişisel faktörler ölçeğinin Türkçe'ye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish adaptation, validity and reliability study of the intrapersonal factors scale for speaking-up in the operating room
- Tez No: 989575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane hemşireliği, Dillendirme, Hasta güvenliği, Geçerlik, Güvenirlik, Uyarlama, Güvenilirlik, Uyarlamalar, Operating room nursing, Speak up, Patient safety, Adaptation, Validity, Reliability, Adaptations
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Ameliyathanede Dillendirmeye Yönelik Kişisel Faktörler Ölçeği'nin Türkçeye uyarlanması, geçerlik ve güvenirliğinin test edilmesi amacıyla metodolojik tasarımda gerçekleştirilmiştir. Çalışma örneklemini 100 ameliyathane hemşiresi oluşturmuştur. Araştırma 01.12.2024 - 01.06.2025 tarihleri arasında Ankara ilindeki üç hastanede yüz yüze anket yoluyla yürütülmüştür. Araştırmada Tanıtıcı Bilgiler Formu ve Ameliyathanede Dillendirmeye Yönelik Kişisel Faktörler Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin geçerliği, dil, kapsam, yapı geçerliği yöntemleri ile; güvenirliği iç tutarlık analizi ve test- tekrar test ile test edilmiştir. Kapsam geçerliğine yönelik tüm maddeler için kapsam geçerlik indeksi 0,90 olarak hesaplanmıştır. Yapı geçerliği için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analiziyle hesaplanan uyum değerlerinin CFI(0,956,), GFI(0,921), TLI(0,936), IFI(0,958 ) ve RMSEA(0,075) olması model ve veri uyumunun göstergesidir. Cronbach alfa (α) değerleri alt boyutlar için 0,680 ve 0,875 arasında hesaplanmış ve Cronbach alfa (α) değerleri tüm alt boyutlar için güvenilir bulunmuştur. McDonald's omega güvenirlik katsayıları da alt boyutlar için sırasıyla 0,872, 0,820 ve 0,684 olarak hesaplanmıştır. Test tekrar test sonuçları (ICC=0,776) ve (ICC=0,931) arasında ve yüksek düzeyde anlamlı bulunmuştur. (p<0,05). Tüm maddeler için madde-toplam korelasyonlarında analiz edilen sonuçlar 0.30'dan büyük olduğu belirlenmiştir. Ölçekteki maddelerin korelasyon katsayılarının iyi seviyede olması nedeniyle tüm maddeler ölçekte tutulmuştur. Sonuç olarak“Ameliyathanede Dillendirmeye Yönelik Kişisel Faktörler Ölçeği”nin 10 maddeden ve üç alt boyuttan oluşan Türkçe formu geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a methodological design to adapt The Intrapersonal Factors Scale for Speaking-Up in The Operating Room into Turkish and to evaluate its validity and reliability. The study sample consisted of 100 operating room nurses. Data were collected through face-to-face questionnaires between 01 December 2024 and 01 June 2025 in three hospitals in Ankara. The data collection tools included a Demographic Information Form and the Personal Factors for Speaking Up in the Operating Room Scale. Scale validity was assessed through language, content, and construct validity methods, while reliability was evaluated using internal consistency analysis and test–retest reliability. The content validity index for all items was calculated as 0.90. Confirmatory factor analysis was performed to assess construct validity. The model fit indices obtained from confirmatory factor analysis were CFI (0.956), GFI (0.921), TLI (0.936), IFI (0.958), and RMSEA (0.075), indicating acceptable model–data fit. Cronbach's alpha coefficients ranged from 0.680 to 0.875 across subscales, and all subscales were found to be reliable. McDonald's omega reliability coefficients for the subscales were calculated as 0.872, 0.820, and 0.684, respectively. Test–retest reliability results showed intraclass correlation coefficients ranging from 0.776 to 0.931 and were statistically significant (p < 0.05). Item–total correlation coefficients for all items were greater than 0.30, indicating adequate item discrimination; therefore, all items were retained in the scale. In conclusion, the Turkish version of the Personal Factors for Speaking Up in the Operating Room Scale, consisting of 10 items and three subscales, was found to be a valid and reliable measurement tool.