Mıg kaynak yöntemiyle birleştirilen aısı 304-aısı 430 paslanmaz çelik çiftinin mekanik ve korozyon özelliklerinin incelenmesi
Investigation of mechanical and corrosion properties of aisi 304-aisi 430 stainless stell joined by mig welding method
  1. Tez No: 989602
  2. Yazar: İREM KURBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPTEKİN KISASÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MIG kaynağı, MIG welding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, AISI 430 ferritik ve AISI 304 östenitik paslanmaz çeliklerin MIG kaynağıyla birleştirilmesi ve farklı ısı girdilerinin mikroyapısal, mekanik ve korozyon özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deneysel sonuçlar, ısı girdisinin kaynak edilen malzemelerin performansını doğrudan etkileyen temel parametrelerden biri olduğunu göstermiştir. Düşük ısı girdisinin daha ince taneli ve homojen mikroyapılar oluşturduğu, yüksek ısı girdisinin ise tane büyümesini ve faz ayrışmalarını artırdığı belirlenmiştir. SEM analizleri, östenitik bölgelerde Fe–Cr–Ni bileşiminin dengeli dağıldığını ve dendritik katılaşma yapılarının tipik biçimde oluştuğunu; ferritik bölgelerde ise yüksek Cr içerği nedeniyle ferrit fazının baskın karakterini koruduğunu ortaya koymuştur. Çekme testi sonuçlarına göre, en yüksek ısı girdisene sahip olan Numune-1'de en düşük çekme dayanımını değeri elde edilmiştir. Darbe testlerinde östenitik yapıların yüksek süneklik ve tokluk gösterdiği, ferritik yapıların ise daha gevrek kırılma eğilimi sergilediği belirlenmiştir. Korozyon testleri sonucunda, AISI 304 numunesi en yüksek korozyon direncine sahip olurken, 2 ve 3 numaralı kaynak numunelerinde korozyon dierncinin belirgin şekilde azaldığı tespit edilmiştir. Kaynaklı imalat prosesindeki yüksek ısı girdisine ve mikroyapısal değişimlere bağlı olarak kaynak metalinde ana malzemeye göre daha düşük bir korozyon dayanımı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, AISI 430 ferritic and AISI 304 austenitic stainless steels were joined by the MIG welding process, and the effects of different heat input levels on the microstructural, mechanical, and corrosion properties were investigated. The experimental results demonstrated that heat input is one of the fundamental parameters directly affecting the performance of the welded materials. It was determined that low heat input led to the formation of finer-grained and more homogeneous microstructures, whereas high heat input promoted grain coarsening and phase segregation.SEM analyses revealed a balanced distribution of Fe–Cr–Ni in the austenitic regions, along with the typical formation of dendritic solidification structures. In contrast, the ferritic regions preserved the dominant ferrite phase due to their high chromium content. According to the tensile test results, the lowest tensile strength was obtained for Sample 1, which was welded with the highest heat input. Impact test results indicated that austenitic structures exhibited high ductility and toughness, whereas ferritic structures showed a greater tendency toward brittle fracture behavior. Based on the corrosion test results, the AISI 304 base material exhibited the highest corrosion resistance, while a significant decrease in corrosion resistance was observed in welded Samples 2 and 3. Owing to the high heat input during the welding process and the associated microstructural changes, the weld metal exhibited lower corrosion resistance compared to the base materials.