Doğum şeklinin annelerin sosyal destek ihtiyacına ve maternal bağlanmaya etkisi
The effect of delivery type on mothers' need for social support and maternal attachment.
- Tez No: 989620
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY KAVLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum, Maternal bağlanma, Delivery, Maternal attachment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma doğum şeklinin annelerin sosyal destek ihtiyacına ve maternal bağlanmaya etkisini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Tanımlayıcı-kesitsel tipte gerçekleştirilen araştırma, 15 Mart-15 Haziran 2022 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan Türkiye Hastanesi'ne doğumunu gerçekleştirmiş ve doğum sonu kontrollerini yine bu hastanede gerçekleştirilen doğum sonu dönemdeki toplam 330 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında kullanılan veri toplama formu; kişisel bilgi formu, doğum sonu desteği ölçeği (DSDÖ), maternal bağlanma ölçeği (MBÖ) oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler R vers. 2.15.3 programı (R Core Team, 2013) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerinin değerlendirilmesinde yüzde, ortalama, standart sapma, ortanca, minimum, maksimum değerleri ile karşılaştırılmasında, Pearson ki-kare test, Fisher's exact testi, Bağımsız gruplar t testi, Tek yönlü varyans analizi, Kruskal-Wallis test ve Mann-Whitney U test kullanılmıştır. Araştırmamızda hem vajinal hem de sezaryen doğum yapan kadınların doğum sonrası destek ihtiyacının çok önemli ve alınan desteğin çok fazla olduğu belirlenmiştir. Ancak kadınların doğum şekillerine göre doğum sonrası destek ihtiyacının önemi, alınan destek ve maternal bağlanma puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Hem vajinal hem de sezaryen doğum yapan kadınlarda evlilik süreleri ile destek ihtiyacının önemini ve alınan destek arasında ayrıca gebeliğin planlı olma durumu ile alınan destek arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Vajinal doğum yapan kadınlarda sosyo-demografik, obstetrik ve emzirme özellikleri ile maternal bağlanma arasında ilişki belirlenmemiş, buna karşılık sezaryen doğum yapan kadınlarda evlilik süreleri, gebeliğin planlı olma durumu ve ilk emzirme zamanları ile maternal bağlanma arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Araştırmamızda kadınların doğum şekillerinin doğum sonu dönemde destek ihtiyacı, alınan destek ve maternal bağlanmaya etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Ancak kadınların doğum şekillerinden bağımsız olarak doğum sonu dönemde destek ihtiyacının çok önemli olduğu ve aldıkları desteğin benzer şekilde fazla olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The descriptive-cross-sectional study was carried out with a total of 330 women in the postpartum period, who gave birth to Turkey Hospital in Istanbul between 15 March and 15 June 2022, and their postpartum controls were also carried out in this hospital. Data collection form used in collecting research data; personal information form, postpartum support questionnaire (PSQ) and maternal attachment inventory (MAI). The data obtained in the research R vers. It was analyzed using the program 2.15.3 (R Core Team, 2013). Pearson chi-square test, Fisher's exact test, Independent groups t test, One way analysis of variance, Kruskal-Wallis test and Mann-Whitney U test were used to evaluate the data and compare it with the percentage, mean, standard deviation, median, minimum and maximum values. In our study, it was determined that the postpartum support needs of women who had both vaginal and cesarean delivery were very important and the support received was very high. However, it was determined that there was no statistically significant difference between the importance of postpartum support need, the support received and maternal attachment score averages according to the delivery type of women (p>0.05). A significant relationship was found between the duration of marriage and the importance of the need for support and the support received, and also between the planned pregnancy and the support received in women who had both vaginal and cesarean delivery. Socio demographic, obstetric and breastfeeding in women who have given vaginal birth. There was no relationship between maternal attachment characteristics and maternal attachment, however, a significant relationship was found between the duration of marriage, planned pregnancy, the first breastfeeding time and maternal attachment in women who had cesarean section. In our study, it was determined that the delivery type of women did not affect the need for support in the postpartum period, the support received and maternal attachment. However, it has been determined that women's need for support in the postpartum period is very important regardless of their delivery type and the support they receive is similarly high.