Refleksoloji'nin infantil koliğin giderilmesi üzerine etkisinin incelenmesi
Study the effect of reflexology on the removal of infantile colic
  1. Tez No: 412043
  2. Yazar: SİBEL İÇKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnfant, İnfantil kolik, Refleksoloji, İnfant, İnfantile colic, Reflexology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Koliği olan bebeklerin ayaklarındaki refleks noktalarına uygulanacak olan refleksoloji uygulamasının koliğin giderilmesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla eğitsel müdahaleli deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, 15.06.2013-30.10.2013 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği İzmir Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Poliklinikleri ve Yenidoğan Polikliniği‟nde uygulanmıştır. Araştırmanın yürütülebilmesi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu‟ndan ve araştırmanın yürütüldüğü kurumdan yazılı izin alınmıştır. Araştırmanın evrenini T. C. Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Hastaneleri Birliği İzmir Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Poliklinikleri ve Yenidoğan Polikliniği‟ne herhangi bir nedenle başvurup, infantil kolik tanısı konulan, araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan tüm bebekler oluşturmuştur. Araştırmaya dahil olma kriterlerini karşılayan ve araştırma ile ilgili bilgilendirmeden sonra ebeveynleri araştırmaya katılmayı kabul eden, 31 çalışma grubu, 33 kontrol grubu bebekle çalışma tamamlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak,“Bilgilendirilmiş Onam Formu”,“Tanıtıcı Bilgi formu”,“İnfant Kolik Ölçeği”,“İnfantil Kolik & Refleksoloji El Kitapçığı”kullanılmıştır. Çalışma grubu ebeveynlere Bilgilendirilmiş Onam Formu, Tanıtıcı Bilgi Formu ve İnfant Kolik Ölçeği doldurtulduktan sonra refleksoloji uygulaması öğretilmiş, İnfantil Kolik & Refleksoloji El Kitabı verilmiştir. Çalışma grubu bebeklere refleksoloji uygulaması; haftada 2 gün, günde 1‟er seans olmak üzere toplam 6 seans (3 hafta) araştırmacı tarafından uygulanmıştır. İlk uygulama hastanede refleksoloji için ayrılan özel odada gerçekleştirilmiş, diğer uygulamalara telefonla randevu alınarak bebeklerin evlerinde devam edilmiştir. Ebeveynlerden de evde günde 3-4 kere uygulamaya devam etmeleri istenmiştir. Araştırmacı tarafından yapılan son uygulamadan sonra İnfant Kolik Ölçeği tekrar doldurtulmuştur. Kontrol grubundaki ebeveynlere Bilgilendirilmiş Onam Formu, Tanıtıcı Bilgi Formu doldurtulduktan ve İnfant Kolik Ölçeği ilk uygulaması yapıldıktan sonra, koliği gidermek için herhangi bir yöntem uyguluyorlarsa devam etmeleri istenilmiş ve 3 hafta sonraya randevu verilmiştir. Randevuya geldiklerinde İnfant Kolik Ölçeği son uygulaması yapılmış, araştırma etiği gereği kontrol grubundaki ebeveynlere de refleksoloji ve infantil kolik anlatılmış, isteyenlere refleksoloji uygulaması gösterilerek“İnfantil Kolik & Refleksoloji”el kitapçığı verilmiştir. Verilerin analizinde, SPSS 16.0 paket programı kullanılarak sayı, yüzde, kikare, bağımsız gruplarda t testi, üç ve daha fazla değişkenli ölçümlerde varyans analizi testleri uygulanmıştır. Çalışma ve kontrol grubundaki annelerin yaş grubu, eğitim durumu, aile gelir durumu, annenin yaptığı iş, sosyal güvence durumu, alışkanlıklar, bebeğe bakan kişi, aile tipine göre dağılımında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamış (p>0.05), her iki grubun homojen olduğu görülmüştür. Ancak, ailedeki kişi sayısı açısından her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0.05), her iki grubun homojen olduğu saptanmıştır. İlk uygulama öncesi İnfant Kolik Ölçek puan ortalamalarında çalışma ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark yokken (p=0.509), son uygulamadan sonra İnfant Kolik Ölçek puan ortalamalarında çalışma ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0.00). Dolayısıyla,“Refleksoloji uygulanan bebeklerin İnfant Kolik Ölçek puan ortalamaları arasında anlamlı fark vardır”hipotezi kabul edilmiştir. Çalışma grubu ve kontrol grubu bebeklerin ailelerine ilişkin özellikler incelendiğinde anne yaşı, annenin eğitim durumu, aile gelir düzeyi, ailedeki kişi sayısı, annede ve babada sigara içme alışkanlığı ve İnfant Kolik Ölçeği puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0.05). Ancak, kontrol grubundaki bebeklerin annelerinin çalışma durumu ve İnfant Kolik Ölçeği puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p0.05). Ancak, çalışma grubu bebeklerde kardeşte kolik olma durumu ve annelerinin bebekliğinde kolik olma durumu ile İnfant Kolik Ölçeği puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmışken (p0.05). Refleksoloji uygulamasının koliğin üzerine etkisinin kanıtlandığı bu araştırmada, uygulamanın bu alanda çalışan sağlık personellerine aktarılması ve kolikte bir tedavi yöntemi olarak uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Educational intervention experimental design was used to determine the effects of reflexology application that will be applied to the reflex points in the feet of babies with colic. Research was carried out at T. C. Ministry of Health Izmir Northern Association of Public Hospitals Izmir Buca Maternity and Child Health Hospital Child and Newborn Polyclinics between the dates of 15 June 2013-31 October 2013. For the conduct of the study, written consent was taken from Ege University Faculty of Medicine Ethics Committee and the institution where the research has been carried out. The universe of study created all infants that aplicant for any reason to T. C. Ministry of Health Izmir Northern Association of Public Hospitals Izmir Buca Maternity and Child Health Hospital Child and Newborn Polyclinics, diagnosed with infantile colic, meets the research inclusion criteria. The study has been completed with 31 study group, 33 infants in the control group that meets the criteria to be included in the study after the parents being informed about research and who agreed to participate in research. As a data collection tool,“Informed Consent Form”,“Identifiable Information Form”,“Infant Colic Scale”,“Infantile Colic & Reflexology Handbook”was used. Reflexology practice have been taught to the study group parents and given Infantile Colic & Reflexology Handbook after they filled out informed consent and identifiable information form. Reflexology application for babies in the study group; 2 days a week, one session per day for a total of 6 sessions (3 weeks) were administered by the researcher. The first application in the hospital was carried out in a private room that allocated for reflexology, other applications are continued in the homes of infants with taking an appointment by phone and asked parents to continue at home 3-4 times every day. After the last reflexology practice made by researcher, infant colic scale have filled out again. After parents of control group filled out informed consent form, identifiable information form and first application of infant colic scale, if they applied any method to resolve colic, has been requested to continue and has been given appointment after 3 weeks. When they came to the appointment, the last application of infant colic scale was made, in accordance of research ethics, reflexology and infantile colic was described to parents of control group, showed reflexology application to those who want and given“Infantile Colic & Reflexology”handbook. SPSS 16.0 packet program was used in the data analysis with number percentage, Chi-square, independent samples t test, in three or more measurement variables analysis of variance tests were applied. There was no significant difference between the study and control groups for mother's age group, education status, family income level, occupational status, health insurance status, mother and fathers smoke habits, the care of individuals, family type (p>0.05) and both groups were found to be homogenous. However, in terms of the number of persons in the family, a statistically significant difference was found between the two groups. There was no significant difference between the study and control groups for baby age (week), birth weight, mothers pregnant shapes to their babies, the state of being planned pregnancy, nutritional status, the first breastfeeding time, situation of mother and father being colic, parent relationships, support status of fathers to mothers, colic status in previous siblings (p>0.05) and both groups were found to be homogenous. When there was no significant difference between the study and control groups at the first follow-up infant colic scale score means (p=0.509), at the last follow-up infant colic scale score means, a significant difference were found between the study and control groups (p=0.00). Accordingly, hypothesis“There are significant differences between infant colic scale mean scores of reflexology applied babies”was accepted. Analyzing the properties to the families of babies in the study and control groups there was no significant differences found between mothers age, educational status, family income level, number of people in family, the mothers and fathers habits (smoking) and infant colic scale score means (p>0.05). However, there was significant differences found between mothers work status and infant colic scale score means in the control group infants (p0.05). However, in the study group infants there was significant differences between the status of previous siblings and mothers being colic in infancy and infant colic scale score mean (p0.05). The effect of reflexology on colic as evidenced by this study, application be transmitted to health care workers in this field and suggested as a method of treatment in the implementation of colic.