Hepatit B hastalarında pankreas ekzokrin yetmezliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of exocrine pancreatic insufficiency in patients with hepatitis B
- Tez No: 989621
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, pankreas ekzokrin yetmezliği, fekal elastaz, ekstrahepatik tutulum, gastrointestinal semptomlar, Belirti ve semptomlar, Gastrointestinal hastalıklar, Gastrointestinal sistem, Hepatit B, Hepatit-kronik, Hepatit-viral-insan, Pankreas, Pankreas fonksiyon testleri, Pankreas salgısı, Chronic hepatitis B, exocrine pancreatic insufficiency, fecal elastase, extrahepatic involvement, gastrointestinal symptoms, Signs and symptoms, Gastrointestinal diseases, Gastrointestinal system, Hepatitis B, Hepatitis-chronic, Hepatitis-viral-human, Pancreas, Pancreatic function tests, Pancreatic juice
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik hepatit B, karaciğer ile sınırlı olmayan ve çeşitli ekstrahepatik etkilerle seyreden sistemik bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, kronik hepatit B tanısı ile izlenen hastalarda pankreas ekzokrin fonksiyonlarını fekal elastaz-1 (FE-1) düzeyleri kullanarak değerlendirmek ve fekal elastaz düzeyleri ile demografik, klinik ve laboratuvar özellikler arasındaki olası ilişkileri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel, gözlemsel, vaka–kontrol tipinde planlandı. Hasta grubunu en az 6 aydır kronik hepatit B tanısı ile izlenen 18 yaş ve üzeri bireyler, kontrol grubunu ise bilinen karaciğer veya pankreas hastalığı olmayan sağlıklı gönüllüler oluşturdu. Tüm katılımcıların demografik özellikleri, gastrointestinal semptomları, laboratuvar bulguları ve ultrasonografi sonuçları kaydedildi. Pankreas ekzokrin fonksiyonları fekal elastaz-1 düzeyleri ile değerlendirildi. FE-1 ≥200 µg/g normal, 100–199 µg/g hafif–orta düzey yetmezlik, <100 µg/g belirgin yetmezlik ve <50 µg/g şiddetli yetmezlik olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Hasta grubunda fekal elastaz düzeyleri kontrol grubuna kıyasla daha düşük saptandı. Özellikle <50 µg/g düzeylerinin hasta grubunda anlamlı derecede daha yüksek olduğu görüldü. Medyan fekal elastaz değerleri iki grup arasında istatistiksel olarak farklılık göstermemekle birlikte, orta ve şiddetli ekzokrin pankreas yetmezliği oranları hasta grubunda daha yüksekti. Fekal elastaz <200 µg/g olarak tanımlanan ekzokrin pankreas yetmezliği oranı hasta grubunda %44,4 olarak saptandı. Çok değişkenli analizde yaş artışı, ekzokrin pankreas yetmezliği için bağımsız bir risk faktörü olarak belirlendi. HBV DNA düzeyi, HBsAg, HBeAg ve karaciğer enzimleri ile fekal elastaz düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Gastrointestinal semptomlar açısından gaz-şişkinlik ve ishal varlığı fekal elastaz düşüklüğü ile anlamlı şekilde ilişkili bulundu. Sonuç: Bu çalışmada kronik hepatit B hastalarında pankreas ekzokrin fonksiyonlarının sağlıklı kontrollere kıyasla daha sık etkilendiği gösterilmiştir. Bulgular, pankreatik etkilenmenin yalnızca ileri evre karaciğer hastalığında değil, erken ve subklinik dönemlerde de ortaya çıkabileceğini düşündürmektedir. Özellikle gastrointestinal semptomların varlığı, kronik hepatit B hastalarında pankreas ekzokrin fonksiyonlarının değerlendirilmesi açısından önemli klinik ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: : Chronic hepatitis B is a systemic disease that is not limited to the liver and may be associated with various extrahepatic manifestations. The aim of this study was to evaluate pancreatic exocrine function in patients followed with chronic hepatitis B using fecal elastase-1 (FE-1) levels and to investigate the possible associations between fecal elastase levels and demographic, clinical, and laboratory parameters. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional, observational, case–control study. The patient group consisted of individuals aged 18 years and older who had been followed with a diagnosis of chronic hepatitis B for at least six months, while the control group included healthy volunteers without known liver or pancreatic disease. Demographic characteristics, gastrointestinal symptoms, laboratory findings, and ultrasonographic results were recorded for all participants. Pancreatic exocrine function was assessed using fecal elastase-1 levels. FE-1 values were classified as ≥200 µg/g (normal pancreatic function), 100–199 µg/g (mild–moderate insufficiency), <100 µg/g (significant insufficiency), and <50 µg/g (severe insufficiency). Results: Fecal elastase levels were lower in the patient group compared with the control group. In particular, FE-1 levels <50 µg/g were found to be significantly more frequent in the patient group. Although median fecal elastase values did not differ significantly between the two groups, the proportions of moderate and severe exocrine pancreatic insufficiency were higher among patients. The prevalence of exocrine pancreatic insufficiency, defined as FE-1 <200 µg/g, was 44.4% in the patient group. In multivariate analysis, increasing age was identified as an independent risk factor for exocrine pancreatic insufficiency. No significant correlation was found between fecal elastase levels and HBV DNA, HBsAg, HBeAg, or liver enzyme levels. Among gastrointestinal symptoms, the presence of bloating and diarrhea was significantly associated with reduced fecal elastase levels. Conclusion: This study demonstrates that pancreatic exocrine function is more frequently impaired in patients with chronic hepatitis B compared with healthy controls. The findings suggest that pancreatic involvement may occur not only in advanced stages of liver disease but also during early and subclinical phases. In particular, the presence of gastrointestinal symptoms may provide important clinical clues for the assessment of pancreatic exocrine function in patients with chronic hepatitis B.