Hakemlerin stresle başa çıkma ve karar verme tarzlarının araştırılması
Investigation of referees' coping with stress and decision making styles
- Tez No: 989694
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN KALKAVAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Stresle başetme, Coping with stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında hakemlerin stresle başa çıkma ile karar verme tarzlarının incelenmesi ve aralarındaki ilişkilerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de basketbol, voleybol, hentbol, boks, judo ve karate spor dallarında görev yapan 456 hakem oluşturmuştur. Araştırmada veriler“Stresle Başa Çıkma Yolları Envanteri”ve“Melbourne Karar Verme Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 25 istatistik paket programında yapılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotlar (frekans, yüzde, ortalama, vb), non-parametrik testler (Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H) ve Spearman rank korelasyon analizi uygulanmıştır. Analizlerde hakemlerin stresle başa çıkma ve karar verme tarzlarında cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, çalışma durumu, gelir düzeyi, lisanslı sporculuk geçmişi, hakemlik yapılan süre, hakemlik yapılan spor türü ve hakemlik klasmanı değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar görülmüştür (p<0.05). Ayrıca, stresle başa çıkma ve karar verme tarzları arasında anlamlı ilişkilere rastlanmıştır (p<0.05). Analizler sonucunda stresle başa çıkmada aktif/problem odaklı başa çıkma tarzlarını uygulayan hakemlerin daha çok dikkatli karar verme tarzına, pasif-duygu odaklı başa çıkma tarzlarını uygulayan hakemlerin ise daha çok panik ve kaçıngan karar verme tarzlarına yöneldikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine referees' coping with stress and decision-making styles and to identify the relationships between them. The general survey model, a quantitative research method, was used in the study. The sample of the study consisted of 456 referees working in basketball, volleyball, handball, boxing, judo and karate sports in Turkey. Data were collected using the“Stress Coping Ways Inventory”and the“Melbourne Decision Making Scale.”Data analysis was performed using the SPSS 25 statistical package program. Descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean, etc.), non-parametric tests (Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H), and Spearman rank correlation analysis were applied in the analysis of the data. The analyses revealed significant differences in referees' stress coping and decision-making styles according to variables such as gender, age, education level, marital status, employment status, income level, licensed sports background, duration of refereeing, type of sport refereed, and refereeing classification (p<0.05). Furthermore, significant relationships were found between coping with stress and decision-making styles (p<0.05). As a result of the analysis, it was determined that referees who applied active/problem-focused coping styles in dealing with stress tended to use a more careful decision-making style, while referees who applied passive-emotion-focused coping styles tended to use a more panicky and avoidant decision-making style.