Recruitment manevralarının kullanımına yönelik anesteziyoloji ve reanimasyon asistan ve uzmanlarının bilgi düzeyi ve klinik pratikteki kullanım oranları
Knowledge level and clinical practice utilization rates of anesthesiology and reanimation residents and specialists regarding the use of recruitment maneuvers
  1. Tez No: 989693
  2. Yazar: KORAY DOBUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK EMRE ERBABACAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Alveolar Recruitment Manoeuvres, Anaesthesiology, Knowledge Level, Clinical Preferences, Complications
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında görev yapan asistan ve uzman hekimlerin alveolar ''Recruitment manevraları''na (RM) ilişkin bilgi düzeylerini, klinik uygulama alışkanlıklarını, komplikasyon deneyimlerini ve eğitim gereksinimlerini değerlendirmektir. Gereç-Yöntem: Bu çalışma, tanımlayıcı, kesitsel ve anket temelli bir araştırma olarak planlanmıştır. Türkiye genelinde görev yapan Anesteziyoloji ve Reanimasyon asistan ve uzman hekimleri çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler, literatüre dayalı olarak elektronik ortamda oluşturmuş online bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Anket; demografik ve mesleki özellikler, RM'ye ilişkin 15 maddelik bilgi düzeyi değerlendirmesi, klinik uygulama alışkanlıkları, komplikasyonlar ve eğitim gereksinimlerini içermektedir. Toplam bilgi puanı 0–15 aralığında hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 200 hekim dahil edilmiştir. Ortalama RM bilgi puanı 10,91 ± 2,61 olarak saptanmıştır. Uzman hekimlerin bilgi puanları asistan hekimlere göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). RM'yi düzenli uygulayan katılımcıların bilgi puanları, nadiren veya hiç uygulamayanlara göre daha yüksektir (p<0,001). RM en sık hipoksemi ve postoperatif atelektazi varlığında uygulanmakta olup, en sık tercih edilen yöntem ''stepwise'' PEEP artırma tekniğidir. En sık bildirilen komplikasyonlar hipotansiyon ve hemodinamik instabilite olmuştur. Sonuç: Bu çalışma, RM'ye ilişkin bilgi düzeyinin orta-yüksek olmasına rağmen, klinik uygulamalarda belirgin bir heterojenlik bulunduğunu göstermektedir. Bulgular, RM uygulamalarının standartlaştırılması ve güvenli kullanımının sağlanabilmesi için yapılandırılmış eğitim
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the knowledge levels, clinical practice habits, complication experiences, and educational requirements of assistant and specialist physicians working in the field of Anaesthesiology and Resuscitation regarding alveolar recruitment manoeuvres (RM). Materials and Methods: This study was designed as a descriptive, cross- sectional, survey-based research. Anaesthesiology and Resuscitation assistants and specialist physicians working throughout Turkey were included in the study. Data were collected via an online survey created in an electronic environment based on the literature. The questionnaire included demographic and professional characteristics, a 15-item knowledge assessment regarding RM, clinical practice habits, complications, and educational requirements. The total knowledge score was calculated on a scale of 0–15. Results: A total of 200 physicians were included in the study. The mean RM knowledge score was determined to be 10.91 ± 2.61. The knowledge scores of specialist physicians were found to be significantly higher than those of assistant physicians (p<0.001). Participants who regularly applied RM had higher knowledge scores than those who rarely or never applied it (p<0.001). RM was most frequently applied in cases of hypoxaemia and postoperative atelectasis, with the“stepwise”PEEP increase technique being the most commonly preferred method. The most frequently reported complications were hypotension and haemodynamic instability. Conclusion: This study demonstrates that despite a moderate to high level of knowledge regarding RM, there is significant heterogeneity in clinical practice. The findings highlight the need for structured training programmes and clinical protocols to standardise RM applications and ensure their safe use.