Rize ilinde ilköğretimde öğrenim gören 7-10 yaş grubu çocukların temel motor beceri düzeylerinin araştırılması
Investigation of fundamental motor skill levels of 7–10 year-old primary school children in Rize
  1. Tez No: 989695
  2. Yazar: İSA KAVALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN KALKAVAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kaba motor becerileri, Lokomotor beceriler, Psikomotor beceriler, İnce motor becerileri, Gross motor skills, Locomotor commands, Psychomotor skills, Fine motor skills
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Rize ilinde ilköğretimde öğrenim gören 7–10 yaş grubu çocukların temel motor beceri düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin farklı değişkenlere göre nasıl farklılaştığını incelemektir. Çalışmada, çocukların motor gelişim düzeyi uluslararası geçerliliğe sahip TGMD-3, BOT-2 ve MABC-2 test bataryaları kullanılarak kapsamlı biçimde değerlendirilmiştir. Araştırma, nicel tarama modelinde desenlenmiş olup örneklem, Rize ilindeki ilköğretim öğrencilerinden basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırma bulguları, cinsiyete göre yapılan karşılaştırmalarda motor performansın alt boyutlara göre farklılaştığını göstermiştir. Kaba motor top becerileri ile güç–çeviklik ve hedefleme–yakalama becerilerinde erkek çocuklar lehine, ince el becerileri ve dengeyi içeren alt testlerde ise kız çocuklar lehine anlamlı farklar saptanmıştır. Yaş gruplarına ilişkin analizler, TGMD-3, BOT-2 ve MABC-2 puanlarının 7 yaştan 10 yaşa doğru düzenli ve anlamlı artışlar olduğunu ve motor beceri düzeyinin yaşla birlikte belirgin biçimde yükseldiğini ortaya koymuştur. Spora katılan çocukların tüm testler ve alt boyutlarda daha yüksek puanlar aldığı, özellikle denge, koordinasyon, kuvvet ve lokomotor becerilerde orta düzeyde etki büyüklükleriyle desteklenen anlamlı üstünlükler sergilediği belirlenmiştir. Okulda spor salonu bulunmasının TGMD-3 Lokomotor ve Kaba Motor Toplam puanları ile BOT-2 ve MABC-2'nin birçok alt boyutunda daha yüksek motor performansla ilişkili olduğu görülmüştür. Okul türü değişkeni incelendiğinde, özel okula giden çocuklarının motor performans açısından belirgin bir üstünlüğe sahip olduğu görülmüştür. Özel okul çocukları, TGMD-3 lokomotor becerilerinde, BOT-2'nin tüm alt boyutlarında ve MABC-2'nin özellikle el becerileri ile toplam puanında kamu okulu çocuklarından anlamlı derecede daha yüksek performans sergilemiştir. Sonuç olarak, çocukların temel motor beceri düzeylerinin çok boyutlu çevresel ve davranışsal faktörlerden etkilendiği; düzenli fiziksel aktivite, uygun eğitim ortamı ve hareketi destekleyen fiziksel imkânların motor gelişimin desteklenmesinde belirleyici bir rol oynadığı söylenebilir. Elde edilen bulguların, eğitimciler, antrenörler ve ailelerin yanı sıra, çocuk ve gençlerin fiziksel gelişimine yönelik politika ve uygulamaların şekillenmesine katkı sunabilecek kurumlar için de yol gösterici nitelikte olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the fundamental motor skill levels of children aged 7–10 years attending primary schools in Rize province and to examine how these levels differ according to various variables. In the study, children's motor development levels were comprehensively assessed using internationally validated test batteries, namely the TGMD-3, BOT-2, and MABC-2. The research was designed using a quantitative survey model, and the sample was selected from primary school students in Rize through simple random sampling. The findings revealed that motor performance differed across sub-dimensions according to gender. Significant differences were observed in favor of boys in object control skills, strength–agility, and aiming–catching skills, whereas girls demonstrated significantly higher performance in fine manual skills and balance-related subtests. Analyses across age groups indicated regular and significant increases in TGMD-3, BOT-2, and MABC-2 scores from ages 7 to 10, demonstrating that motor skill levels increased markedly with age. Children who participated in sports achieved higher scores across all tests and sub-dimensions, exhibiting significant advantages—supported by moderate effect sizes—particularly in balance, coordination, strength, and locomotor skills. The presence of a school gymnasium was found to be associated with higher motor performance in TGMD-3 Locomotor and Gross Motor Total scores, as well as in multiple sub-dimensions of the BOT-2 and MABC-2. When school type was examined, children attending private schools demonstrated a clear advantage in motor performance. Specifically, private school children showed significantly higher performance than their public-school counterparts in TGMD-3 locomotor skills, all sub-dimensions of the BOT-2, and particularly in manual dexterity and total scores of the MABC-2. In conclusion, the findings suggest that children's fundamental motor skill levels are influenced by multidimensional environmental and behavioral factors, and that regular physical activity, appropriate educational environments, and physical facilities that support movement play a decisive role in promoting motor development. The results are considered to be informative not only for educators, coaches, and families, but also for institutions responsible for shaping policies and practices aimed at supporting the physical development of children and adolescents.