Farklı bitki gelişim düzenleyiciler ile tohum ve yaprak uygulamalarının nohutun bazı verim özelliklerine etkileri
The effects of seed priming and foliar applications with different plant growth regulators on some yield characteristics of chickpea
  1. Tez No: 989742
  2. Yazar: HAKAN İRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, Verim, Verim özellikleri, Chickpea, Yield, Yield properties
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Azkan nohut çeşitinde farklı yöntemlerle uygulanan bitki gelişim düzenlecilerin (BGD) tohum verimi ve bazı verim özelliklerine etkilerini belirleyebilmek amacıyla yürütülmüştür. Tarla denemeleri tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürülü olarak kurulmuştur. Denemede ana parsellere uygulama yöntemleri (ekim öncesi tohum uygulaması, yaprak uygulaması ve tohum + yaprak uygulaması), alt parsellere ise bitki gelişim düzenleyicileri (kontrol, safsu, Mycoup, Blackbase, Colostrum, Turmalin ve SeedUp) yerleştirilmiştir. Tarla denemeleri, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma ve deneme tarlalarında 2024 yılında yürütülmüştür. Denemede fenolojik gözlemler, tohum verimi ve bazı verim özellikleri incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler ile varyans analizleri yapılmış olup, ortalamalar LSD testine göre gruplandırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ilk çıkış süresi 11.7-13.0 gün, %50 çıkış süresi 15.0-24.3 gün, %50 çiçeklenme süresi 54.3-57.7 gün, %50 bakla bağlama süresi 62.7-66.0 gün, vejetasyon süresi 85.3-94 gün, bitki boyu 35.3-43.4 cm, ilk bakla yüksekliği 19.3-26.1 cm, dal sayısı 2.60-4.00 adet, bakla sayısı 10.5-18.7 adet, tohum sayısı 8.93-18.3 adet, tohum ağırlığı 4.00-7.50 g, bitki ağırlığı 9.50-18.8 g, bitki sayısı 25.3-34.3 adet/m2, biyolojik verim 250-515 kg da-1, yüz tohum ağırlığı 38.7-46.0 g ve tohum verimi 114-241 kg da-1 arasında değişen değerler göstermiştir. Elde edilen sonuçlar topluca değerlendirildiğinde, nohutta tohum verimi ve verime doğrudan etkisi yüksek olan verim öğelerinde denemede kullanılan bitki gelişim düzenleyicilerin (BGD) ekim öncesi tohum uygulaması ya da tohum + yaprak uygulaması şeklinde uygulanması olumsuz etkilerde bulunmuştur. Özellikle tohum verimi bakımından yapraktan uygulama ile Mycoup ve Colostrum uygulamaları en yüksek değerlere sahip olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of plant growth regulators (PGR) applied using different methods on seed yield and some yield traits in the Azkan chickpea variety. Field experiments were set up in a randomized complete block design with three replications. Application methods (pre-sowing seed application, foliar application, and seed + foliar application) were placed in the main plots, while plant growth regulators (control, pure water, Mycoup, Blackbase, Colostrum, Tourmaline, and SeedUp) were placed in subplots. Field experiments were conducted in 2024 in the research and experimental fields of the Faculty of Agriculture, Isparta University of Applied Sciences. Phenological observations, seed yield, and some yield traits were investigated in the experiment. Data obtained from the study were analyzed using variance analysis, and the means were grouped according to the LSD test. According to the research results; the initial emergence period was 11.7-13.0 days, the 50% emergence period was 15.0-24.3 days, the 50% flowering period was 54.3-57.7 days, the 50% pod setting period was 62.7-66.0 days, and the vegetation period was 85.3-94.0 days, plant height 35.3-43.4 cm, pod height 19.3-26.1 cm, number of branches 2.60-4.00, number of pods 10.5-18.7, number of seeds 8.93-18.3, seed weight 4.00-7. 50 g, plant weight 9.50-18.8 g, plant number 25.3-34.3 plant (m²)-1, biological yield 250-515 kg da⁻¹, hundred seed weight 38.7-46.0 g, and seed yield 114-241 kg da⁻¹. When the results obtained were evaluated collectively, the application of plant growth regulators (PGRs) used in the experiment in the form of pre-sowing seed treatment or seed + foliar application had negative effects on yield components that directly affect seed yield and yield in chickpeas. In particular, in terms of seed yield, foliar application of Mycoup and Colostrum had the highest values.