تقنيات السر١د في المجموعة القصصية "طءونا على التخلعن من اصاء״ لمصطفى الموس
Narrative techniques in the short story collection“Sâidûnâ ale't-tehallusi mine'ş-şuarâ”by Mustafa Al mousa
  1. Tez No: 989767
  2. Yazar: FECİR BEGDEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT AKBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili Belagatı, Kısa Hikâyeler, Mustafa Taceddin el-Musa, Sâidûnâ ale't-Tehallusi mine'ş-Şuarâ, Anlatım Teknikleri, Arabic Rhetoric, Short Stories, Mustafa Taj al-Din al-Musa, Sâidûnâ 'alâ at-Takhlûs min ash-Shu'arâ, Narrative Techniques
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
Özet
Gerçeği betimlemeyi, toplumun yaşadığı ve önemli gördüğü konu ve olayları açıklığa kavuşturmayı amaçlayan kısa hikâye, son zamanlarda edebiyat alanına giren yaygın sanat türlerinden sayılmaktadır. İnsanlığı ilerleme ve kalkınmaya doğru yönlendiren konulara dayanarak çağdaş edebiyatta en üst seviyelere ulaşmayı başaran elit bir hikâyeciler grubunun elinde önemli bir konum aldı ve varlığıyla ön planda olmayı başardı. Kısa hikâye, hikâyecinin fikirlerine ve hedeflerine hizmet eden çağrışımlar ve sembollerle doludur. Kısa hikâye, metnin genel yapısını oluşturan mekân, zaman, şahsiyet ve olaylardan oluşan bir dizi öğeden oluşmaktadır. Kısa hikâye yazımındaki teknik ve entelektüel becerisi ile öne çıkan yazarlardan biri de, Sâidûnâ ale't-Tehallusi mine'ş-Şuarâ (Şairlerden Kurtulmamıza Yardım Edin) adlı kısa hikâye koleksiyonunda yazar Mustafa Taceddin el-Musa'dır. Mustafa Taceddin el-Musa, 74 hikâyeden oluşan bu koleksiyonundaki öyküleri, belirgin karakterlerin dünyalarındaki gerçekçi sahnelerin yanı sıra bilinçli çatışmalar içinde bütünüyle savaşın vahşetini ve çılgınlığını özetlemektedir. Aslında savaşın bu öykü koleksiyonunda bıraktığı en büyük etki, karakterlerin anılarıyla, geçmişleriyle ve çocukluklarıyla olan ilişkilerinde ortaya çıkmaktadır. Hikâyelerin çoğu Suriye savaşı ve sonuçlarıyla ilgili olsa da küresel okuyuculara yöneltilen bir söylem olduğu da gözden kaçmamalıdır. Araştırmada Mustafa Taceddin el-Musa'nın öykülerini kaleme alırken biçimsel ve anlatım tekniği bakımından nasıl ürünler ortaya koyduğu incelenerek özelde Suriye, genelde ise Modern Arap Edebiyatında kısa öykülerin, tematik perspektiften ziyade anlatım teknikleri ve çeşitleri üzerinde durulmuştur. Hikâyelerde kara mizah, her hikayede ölüm olayını, karamsarlık, istircâ', istibâk, anlatımı hızlanıdırma, anlatımı Yavaşlatma, mecazi mekan, yaşam ve huzurlu mekan, açık mekan, kapalı mekan, hayali mekan, şahsiyetleri dolayısız ve dolaylı olarak sunmak tarzında anlatım tekniklerinin kullanıldığı görülmüştür. Araştırma metodu olarak yapısal ve analitik bir metot benimsenmiştir.
Özet (Çeviri)
The short story, which aims to depict reality and elucidate the issues and events experienced and deemed significant by society, is considered one of the widely recognized artistic forms that have recently entered the field of literature. It has occupied an important position among an elite group of short story writers who have succeeded in reaching the highest levels in contemporary literature, addressing themes that guide humanity toward progress and development, and it has maintained a prominent presence in the literary field. Short stories are replete with connotations and symbols that serve the author's ideas and objectives. They consist of a series of elements—such as setting, time, characters, and events—that form the overall structure of the text. One of the authors distinguished by his technical and intellectual skills in short story writing is Mustafa Taj al-Din al-Musa, the author of the short story collection Sâidûnâ 'alâ at-Takhlûs min ash-Shu'arâ (Help Us to Get Rid of the Poets). In this collection of 74 stories, al-Musa depicts, alongside realistic scenes from the worlds of prominent characters, the full extent of the savagery and madness of war within deliberate narrative conflicts. In fact, the most significant impact of the war on this collection is reflected in the characters' relationships with their memories, past experiences, and childhoods. Although most of the stories revolve around the Syrian war and its aftermath, it should not be overlooked that the work addresses a global readership. The study examines the forms and narrative techniques that Mustafa Taj al-Din al-Musa employed while composing his stories, focusing on narrative methods and short story types rather than thematic perspectives, both in the context of Syria in particular and modern Arabic literature in general. The stories exhibit the use of various narrative techniques, including black humor, depiction of death in every story, pessimism, flashbacks, foreshadowing, acceleration and deceleration of narrative pace, metaphorical settings, real and peaceful settings, open and closed settings, imaginary settings, and direct and indirect presentation of characters. A structural and analytical approach was adopted as the research methodology.