Yerel yönetim çalışanlarının dönüştürücü liderlik ve misyon değeri algısının kamu hizmeti motivasyonu üzerindeki etkisi: Ampirik bir çalışma
The effect of local government employees' perception of transformational leadership and mission valence on public service motivation: An empirical study
  1. Tez No: 989839
  2. Yazar: HAKAN AKCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH TAŞTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü liderlik, Dönüşümcü liderlik, Motivasyon, Transformational leadership, Motivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, modern liderlik yaklaşımlarından olan dönüştürücü liderliğin ve çalışılan kurumun misyonuna yönelik duyulan ilginin derecesini ifade eden misyon değerinin kamu hizmeti motivasyonu (KHM) üzerindeki etkisini araştırma amacını taşımaktadır. Bu açıdan Türkiye'de anayasal düzeyde kabul edilen yerel yönetim birimlerinden olan belediyeler çalışma kapsamına alınmış olup, ulaşılabilir çalışma evreni olarak Pamukkale Belediyesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi çalışanları seçilmiştir. Nicel araştırma yönteminin uygulandığı çalışmada, iki ayrı örneklemden anket yoluyla toplanan verilere ilişkin analizler SPSS ve AMOS programları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada literatürde yeterince tanınırlığı ve bilgi birikimi bulunan bir ölçeğin kullanılması amacı güdülerek daha önce uyarlama çalışması yapılmış olan“Dönüştürücü Liderlik Ölçeği”ve“Kamu Hizmeti Motivasyonu Ölçeği”ile bu çalışma kapsamında Türkçe uyarlama çalışması yapılan“Misyon Değeri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan“Dönüştürücü Liderlik Ölçeği”ve“Kamu Hizmeti Motivasyonu Ölçeği”için Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılarak ilgili değerlendirmeler neticesinde ölçüm araçlarının güvenilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır.“Misyon Değeri Ölçeği”için ise“psikolinguistik incelenmesi (dil uyarlaması)”ve“psikometrik özelliklerin incelenmesi (güvenirlik ve geçerlik)”aşamaları gerçekleştirilmiştir. Uyarlama aşamaları çerçevesinde ölçeğe ilişkin Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılarak ilgili değerlendirmeler neticesinde 4 maddeden oluşan tek boyutlu“Misyon Değeri Ölçeği”nin Türk kültüründe kamu görevlilerinin kurumsal misyona yönelik atfettikleri değer algılarını ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu kanıtlanmıştır. Araştırma sonucunda kamu hizmeti motivasyonunun hem dönüştürücü liderlik hem de misyon değeri ile anlamlı şekilde pozitif yönlü ilişkiye sahip olduğu her iki örneklemde ortaya koyulmuştur. Ayrıca misyon değerinin dönüştürücü liderlik ile anlamlı şekilde pozitif yönlü ilişkiye sahip olduğu her iki örneklemde tespit edilmiştir. Araştırmanın ana amacı çerçevesinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi örnekleminde dönüştürücü liderlik alt boyutlarından“bireysel ilgi gösterme”boyutunun kamu hizmeti motivasyonunun“empati ve fedakârlık”alt boyutu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak Pamukkale Belediyesi örnekleminde dönüştürücü liderliğin kamu hizmeti motivasyonu üzerinde etkisinin bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Misyon değerinin ise çalışanların kamu hizmeti motivasyonu (“kamu yararı”ve“empati ve fedakârlık”) düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkisinin olduğu her iki örneklemde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of transformational leadership, which is one of the modern leadership approaches, and mission valence, which expresses the degree of interest in the mission of the institution, on public service motivation (PSM). In this respect, municipalities, which are constitutionally accepted local government units in Turkey, were included in the scope of the study, and Pamukkale Municipality and Şanlıurfa Metropolitan Municipality employees were selected as the accessible study population. In the study in which the quantitative research method was applied, the analyses of the data collected through the questionnaire from two separate samples were carried out using SPSS and AMOS programs. In this study, with the aim of using a scale that is sufficiently known and knowledgeable in the literature, the“Transformational Leadership Scale”and the“Public Service Motivation Scale”, which have been adapted before, and the“Mission Valence Scale”, which has been adapted into Turkish within the scope of this study, were used. Confirmatory Factor Analysis (CFA) was conducted for the“Transformational Leadership Scale”and“Public Service Motivation Scale”used in the study, and as a result of the relevant evaluations, it was concluded that the measurement tools were reliable. For the“Mission Valence Scale”,“psycholinguistic examination (language adaptation)”and“examination of psychometric properties (reliability and validity)”stages were carried out. As a result of the evaluations made by conducting Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) on the scale within the framework of the adaptation stages, the one-dimensional“Mission Valence Scale”consisting of 4 items has been proven to be a valid and reliable measurement tool in measuring the perceptions of value attributed by public officials to the institutional mission in Turkish culture. As a result of the research, it was revealed in both samples that public service motivation had a significant positive relationship with both transformational leadership and mission valence. Furthermore, it was determined that mission valence had a significant positive relationship with transformational leadership in both samples. Within the framework of the main purpose of the research, it was determined that the“individual consideration”dimension of transformational leadership had a statistically significant effect on the“empathy and self- sacrifice”sub-dimension of public service motivation in the Şanlıurfa Metropolitan Municipality sample. However, in the Pamukkale Municipality sample, it was concluded that transformational leadership had no effect on public service motivation. It was determined in both samples that mission valence had a statistically significant effect on the employees' public service motivation (“public interest”and“empathy and self-sacrifice”) levels.