Sosyal medyanın hisse senedi fiyatları üzerindeki etkisi
The impact of social media on stock prices
  1. Tez No: 989838
  2. Yazar: FATMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVSER MİNE TÜKENMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Twitter, Duygu Analizi, Turkish Bert, CAPM, TAR Modeli, Twitter, Sentiment Analysis, Turkish Bert, CAPM, TAR Model
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Yarım yüzyılı aşkın süredir araştırmacılar hisse senedi fiyatlarının tespiti üzerine çalışmaktadır. Teknolojinin gelişmesine bağlı en önemli bilgi kaynaklarının başında gelen sosyal medyanın üzerinden borsa, ekonomi, spor gibi birçok alanla ilgili paylaşımlar yapılmaktadır. Yapılan paylaşımların ilgili alanlara olan etkisi son yıllarda araştırmacıların ilgi odağını oluşturmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmada sosyal medyanın hisse senedi fiyatları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bunun için 01.10.2020-22.04.2022 tarihleri arasında BİST Yıldız Pazar' da işlem gören ve imalat-sanayi sektöründe faaliyet gösteren 17 firmanın hisse senedi (AKCNS, AEFES, ARCLK, BRISA, CCOLA, CIMSA, EGEEN, EGGUB, GOODY, HEKTS, KRDMD, PETKM, TMSN, TOASO, TTRAK, ULKER, VESTL) günlük getirileri ile sosyal medya platformlarından Twitter verilerine uygulanan duygu analizi sonuçları kullanılmıştır. Duygu analizi için Turkish Bert modelinden yararlanılmıştır. Duygu analizinin sonucunda negatif ve pozitif şeklinde iki duygu durumu ortaya çıkmıştır. İlgili ilişkiyi incelemede önce CAPM oluşturulmuştur. Bu nedenle analize piyasa getirisi olarak BİST Yıldız endeks getirileri dahil edilmiştir. Her bir hisse senedi için geliştirilen CAPM' e TAR analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular Twitter' ın CCOLA dışındaki diğer tüm firmaların hisse senedi fiyatlarının üzerinde belli dönemlerde etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
For more than half a century, researchers have been studying the determination of stock prices. Posts about many areas such as the stock market, economy and sports is done through social media, which is one of the most important sources of information due to the development of technology. The impact of the posts on the relevant fields has been the focus of attention of researchers in recent years. Therefore, the study investigates the effect of social media on stock prices. For this purpose, the daily returns of 17 companies (AKCNS, AEFES, ARCLK, BRISA, CCOLA, CIMSA, EGEEN, EGGUB, GOODY, HEKTS, KRDMD, PETKM, TMSN, TOASO, TTRAK, ULKER, VESTL) operating in the manufacturing industry and trading on the BIST Star Market between 01.10.2020-22.04.2022 were used, together with the results of sentiment analysis applied to Twitter datas from social media platforms. The Turkish Bert model was used for the sentiment analysis. As a result of the sentiment analysis, two sentiments emerged as negative and positive. To examine the relevant relationship, CAPM was first created. For this reason, BIST Star index returns were included in the analysis as market returns. TAR analysis was applied to the CAPM developed for each stock. The findings showed that Twitter had an impact on the stock prices of all companies in certain periods except CCOLA.