Orta ve şiddetli psoriasis hastalarında IL-17A inhibitörleri etkinliği ve kıyaslanması
IL-17A inhibitor's efficacy and comparison in patient with moderate/severe psoriasis
- Tez No: 989866
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL HAZİNEDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis Vulgaris, İksekizumab, Sekukinumab, İnflamasyon, PASI, DLQI, NLR, MHR, Psoriasis Vulgaris, Ixekizumab, Secukinumab, Inflammation, PASI, DLQI, NLR, MHR
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, IL-17A inhibitörleri (iksekizumab ve sekukinumab) ile tedavi edilen psoriasis vulgaris tanılı hastalarda klinik parametreler ile inflamatuvar biyobelirteçlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2021 – Haziran 2024 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran konvansiyonel tedavilere (siklosporin, metotreksat, asitretin) ve fototerapi/fotokemoterapiye yanıt alınamaması nedeniyle IL-17A inhibitörü (iksekizumab ve sekukinumab) tedavisine geçilen toplam 74 psoriasis vulgaris hastası retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların PASI (Psoriasis Alan Şiddet İndeksi), DLQI (Dermatolojik Yaşam Kalite İndeksi), NAPSI (Tırnak Psoriasis Şiddet İndeksi), PGA (Klinisyenin Global Değerlendirmesi) skorları ile nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve monosit/HDL oranı (MHR) değerlendirilmiştir. PASI, NAPSI, DLQI, PGA klinik parametreleri ve MHR/NLR laboratuvar parametreleri tedavi öncesinde ve tedavinin 4.ayında karşılaştırılmıştır. Bulgular: IL-17A inhibitörü kullanan hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası 4. ayda değerlendirilmesi sonrasında PASI, NAPSI, DLQI ve PGA skorlarında istatistiksel olarak anlamlı düşüş saptanmıştır (tümü p <0.001). Çalışmada, 22 hastada PASI90 yanıtı alınırken 52 hastada PASI100 yanıtı alınmıştır. Tedavi öncesinde iksekizumab ve sekukinumab grupları arasında PASI, NAPSI, DLQI ve PGA değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Tedavi sonrasında da her iki grup arasında PASI, NAPSI, DLQI ve PGA dağılımlarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). NLR (nötrofil/lenfosit oranı) değerinde tedavi öncesine kıyasla 4. ayda anlamlı bir azalma gözlenmiştir (p = 0.003). Buna karşın, MHR (monosit/HDL oranı) değerinde tedavi sonrası anlamlı bir değişiklik izlenmemiştir (p=0.282). Tedavi öncesinde iksekizumab ve sekukinumab grupları arasında NLR ve MHR değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Tedavi sonrasında da her iki grup arasında NLR ve MHR dağılımlarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Psoriasis vulgaris hastalarında IL-17A inhibitörleri olan iksekizumab ve sekukinumab, 4 aylık tedavi sürecinde benzer düzeyde klinik düzelme sağlamaktadır. Tedaviyle birlikte NLR düzeylerinde anlamlı bir düşüş izlenmesi, bu parametrenin inflamasyonun takibinde değerli bir biyobelirteç olabileceğini ortaya koymaktadır. MHR düzeyindeki değişim ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış, bu durum kısa dönemde MHR'nin hastalık aktivitesi takibindeki duyarlılığının sınırlı olabileceğine işaret etmiştir. Ayrıca çalışmada, iksekizumab ve sekukinumab tedavi gruplarında NLR ve MHR değerlerinin tedavi öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği, her iki ilacın NLR ve MHR biyobelirtecine etkilerinin benzer olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate clinical parameters and inflammatory biomarkers in patients diagnosed with psoriasis vulgaris who were treated with IL-17A inhibitors (ixekizumab and secukinumab). Materials and Methods: A total of 74 patients diagnosed with psoriasis vulgaris who applied to the Dermatology Outpatient Clinic of Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital between January 2021 and June 2024, and who were switched to IL-17A inhihitor therapy (ixekizumab and secucinumab) due to inadequate response to conventional treatments (cyclosporine, methotrexate, acitretin) and phototherapy/photochemotherapy, were retrospectively analyzed. PASI (Psoriasis Area Severity Index), DLQI (Dermatology Life Quality Index), NAPSI (The Nail Psoriasis Severity Index), PGA (The Physician Global Assessment) scores as well as neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) and monocyte/HDL ratio (MHR) were evaluated. Clinical parameters (PASI, NAPSI, DLQI, PGA) and laboratory biomarkers (NLR, MHR) were compared between baseline and the 4th month of treatment. Results: In patients treated with an IL-17A inhibitor, statistically significant reductions were observed in PASI, NAPSI, DLQI, and PGA scores at the 4th month of treatment (all p <0.001). In the study, a PASI90 response was achieved in 22 patients, while a PASI100 response was achieved in 52 patients. Before treatment, no statistically significant differences were found between the ixekizumab and secukinumab groups in terms of PASI, NAPSI, DLQI, and PGA values (p> 0.05). Similarly, no significant differences were detected between the two groups in the distributions of PASI, NAPSI, DLQI, and PGA scores after treatment (p> 0.05). A significant reduction was observed in NLR value at the 4th month compared to baseline (p = 0.003), whereas the change in MHR levels was not statistically significant (p = 0.282). Before treatment, no statistically significant difference was observed between the ixekizumab and secukinumab groups in terms of NLR and MHR values (p >0,05). Similarly, no significant difference was detected in NLR and MHR distributions between the two groups after treatment (p>0.05). Conclusion: IL-17A inhibitors, ixekizumab and secukinumab, provide similar clinical improvement within 4 months of treatment in patients with psoriasis vulgaris. The significant decrease in NLR levels suggests its potential utility as a valuable biomarker for tracking systemic inflammation. In contrast, the non-significant change in MHR may indicate limited sensitivity of this marker in reflecting disease activity in the short term. In addition, the study demonstrated that NLR and MHR values did not show a statistically significant difference before and after treatment in the ixekizumab and secukinumab groups, and that both drugs had similar effects on the NLR and MHR biomarkers.