Fibromiyalji hastalarında nesne ilişkileri, aleksitimi ve psikolojik dayanıklılığın ilişkisi
The relationship between object relations, alexithymia, and psychological resilience in fibromyalgia patients
- Tez No: 989974
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVİN AYDİN YÖNTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, nesne ilişkileri, aleksitimi, psikolojik dayanıklılık, fibromyalgia, object relations, alexithymia, psychological resiliance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Fibromiyalji, kas ve iskelet sistemi üzerine etkileri olan, yaygın vücut ağrılarına sebebiyet veren kronik bir ağrı sendromudur. Fibromiyalji sendromu hastalarda yorgunluk, bıkkınlık, vücudun belirli bölgelerinde ağrı, uyku bozukları, duygudurum bozuklukları gibi belirli bazı somatik semptomlar gösterirler. Bu çalışmada fibromiyalji hastalarının nesne ilişkileri, aleksitimi düzeyleri ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 107 fibromiyalji grubu ve 107 kontrol grubu olmak üzere toplam 214 kişi çalışmaya dahil olmuştur. Sosyodemografik bilgi formu, Yeniden Gözden Geçirilmiş Fibromiyalji Etki Anketi, Bell Nesne İlişkileri ve Gerçeği Değerlendirme Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği katılımcılara verilmiş, kontrol grubunun Yeniden Gözden Geçirilmiş Fibromiyalji Etki Anketi Ölçeğini doldurmaları istenmemiştir. Çalışmanın bulguları değerlendirildiğinde araştırmaya ilişkin değişkenlerin birbirleriyle anlamlı düzeyde ilişkiler ortaya koyduğu saptanmıştır. Elde edilen bulguların değerlendirilmesi fibromiyalji hastalarında kuramsal çerçeve bağlamında yorumlanabilecek psikolojik bileşenlerin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia is a chronic pain syndrome that affects the musculoskeletal system and causes widespread body pain. Patients with fibromyalgia syndrome typically exhibit specific somatic symptoms such as fatigue, exhaustion, localized pain, sleep disturbances and mood disorders. This study aims to examine the relationships between object relations, levels of alexithymia, and psychological resilience in individuals diagnosed with fibromyalgia. For this purpose, a total of 214 participants, including 107 individuals diagnosed with fibromyalgia and 107 individuals in a control group, were included in the study. Participants were administered a Sociodemographic Information Form, the Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQR), the Bell Object Relations and Reality Testing Inventory (BORRTI), the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), and the Psychological Resilience Scale for Adults (PRSA). Participants in the control group were not asked to complete the Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire. The findings provide that the variables related to the research showed significant relationships with each other. The evaluation of the obtained findings contributes to the understanding of the psychological components that can be interpreted within the theoretical framework in fibromyalgia patients.