Ankilozan spondilit hastalarında endoplazmik retikulum stresi ve Del-1 düzeyleri ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between endoplasmic reticulum stress and Del-1 levels in patients with ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 989973
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÖKSAL DEVECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, Del-1, endoplazmik retikulum stresi, GRP78, ATF6, Ankylosing spondylitis, Del-1, endoplasmic reticulum stress, GRP78, ATF6
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Ankilozan spondilit (AS); aksiyal iskeleti tutan, kronik inflamasyon ve yapısal hasarla seyreden bir spondiloartrit grubudur. Son yıllarda hastalığın patogenezinde endoplazmik retikulum (ER) stresi, unfolded protein response (UPR) aktivasyonu ve inflamasyonun çözülme mekanizmaları üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada AS hastalarında inflamasyonun çözülme mediatörleri olan Developmental Endothelial Locus-1 (Del-1) ve Resolvin D1 (RvD1) ile ER stres belirteçleri olan Glukoz Regüle Protein-78 (GRP78) ve Aktive Edici Transkripsiyon Faktörü 6'nın (ATF6) serum düzeylerinin değerlendirilmesi, bu parametrelerin klasik inflamatuvar belirteçler ve hastalık aktivite indeksleri ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya AS tanısı alan hastalar ile sağlıklı kontroller dahil edilmiştir. Serum Del-1, GRP78, ATF6, RvD1, IL-17 ve IL-23 düzeyleri ELISA yöntemi ile; CRP, ESR ve IL-6 düzeyleri rutin biyokimyasal ve immünanaliz yöntemleriyle ölçülmüştür. Hastalık aktivitesi BASDAI, BASFI ve ASDAS-CRP indeksleri ile değerlendirilmiş; parametreler arası ilişkiler korelasyon analizleriyle araştırılmıştır. AS grubunda CRP, ESR ve IL-6 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Serum Del-1 ve GRP78 düzeyleri AS hastalarında sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşük saptanmıştır. Serum IL-17, IL-23 ve ATF6 düzeyleri açısından AS hastaları ile sağlıklı kontroller arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. RvD1 düzeyleri AS grubunda anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Del-1 ile ATF6 arasında zayıf negatif korelasyon; GRP78 ile güçlü pozitif korelasyon tespit edildi. Del-1 ile IL-17 arasında çok güçlü pozitif korelasyon; IL-23 ile zayıf negatif korelasyon tespit edildi. Del-1 düzeyleri ile RvD1 arasında orta düzeyde negatif korelasyon tespit edildi. Çalışmamızın sonuçları, AS hastalarında serum Del-1 ve GRP78 düzeylerinin azaldığını, RvD1 düzeylerinin ise arttığını göstermektedir. Del-1 ile ER stres belirteçleri ve inflamasyonla ilişkili sitokinler arasındaki ilişkiler, bu moleküller arasında anlamlı ilişkiler bulunabileceğini düşündürmektedir. Bulguların daha geniş örneklemli ve çok merkezli çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Ankylosing spondylitis (AS) is a group of spondyloarthritides that involves the axial skeleton and is characterized by chronic inflammation and structural damage. In recent years, endoplasmic reticulum (ER) stress, unfolded protein response (UPR) activation, and the mechanisms of inflammation resolution have gained increasing attention in the pathogenesis of the disease. In this study, it was aimed to evaluate the serum levels of the inflammation-resolution mediators Developmental Endothelial Locus-1 (Del-1) and Resolvin D1 (RvD1), together with the ER stress markers Glucose-Regulated Protein-78 (GRP78) and Activating Transcription Factor 6 (ATF6), in patients with AS, and to investigate their relationships with classical inflammatory markers and disease activity indices. Patients diagnosed with AS and healthy controls were included in the study. Serum Del-1, GRP78, ATF6, RvD1, IL-17 and IL-23 levels were measured by ELISA, while CRP, ESR and IL-6 levels were determined using routine biochemical methods. Disease activity was assessed using BASDAI, BASFI and ASDAS-CRP indices, and correlations between parameters were analyzed. CRP, ESR, and IL-6 levels were found to be significantly higher in the AS group compared to the control group. Serum Del-1 and GRP78 levels were significantly lower in patients with AS compared to healthy controls. No statistically significant difference was observed between AS patients and healthy controls in terms of serum IL-17, IL-23, and ATF6 levels. RvD1 levels were found to be significantly higher in the AS group. A weak negative correlation was detected between Del-1 and ATF6, and a strong positive correlation was detected between Del-1 and GRP78. A very strong positive correlation was detected between Del-1 and IL-17, and a weak negative correlation was detected between Del-1 and IL-23. A moderate negative correlation was detected between Del-1 levels and RvD1. The results of our study show that serum Del-1 and GRP78 levels are decreased, while RvD1 levels are increased in patients with AS. The relationships between Del-1 and ER stress markers and inflammation-related cytokines suggest that meaningful associations may exist among these molecules. The findings need to be confirmed by studies with larger sample sizes and multicenter designs. VI