Acil hemşirelerinin triyaj sürecine ilişkin deneyimleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: Erzurum örneği
A qualitative study on emergency nurses' experiences and solution proposals regarding the triage process: The case of erzurum
- Tez No: 990120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil hemşireliği, nitel araştırma, triyaj, Emergency nursing, qualitative research, triage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, acil servis hemşirelerinin triyaj sürecine ilişkin deneyimlerini ve çözüm önerilerini derinlemesine incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Materyal ve Metot: Araştırma nitel desende tasarlandı ve veriler Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde görev yapan 25 acil servis hemşiresi ile gerçekleştirilen yüz yüze görüşmeler yoluyla toplandı. Katılımcılar ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlendi. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplandı, ses kaydı alınarak yazılı hâle getirildi ve içerik analizi yöntemiyle çözümlendi. Kodlama süreci açık ve tümevarımcı yaklaşımla yürütüldü; kodlardan alt temalar ve temalar oluşturuldu. Kodlamaların güvenirliği bağımsız araştırmacılar tarafından karşılaştırılarak değerlendirildi ve uzman görüşüyle geçerlik sağlandı. Bulgular: Veri analizi sonucunda toplam 4 tema, 10 alt tema ve 35 kod elde edildi.“Karşılaşılan Güçlükler”temasında hemşirelerin kurumsal destek eksikliği, hasta yoğunluğu, zaman baskısı ve hasta memnuniyetsizliği gibi sorunlarla karşılaştığı belirlendi.“Hemşirelerin Karar Verme Mekanizmasını Etkileyen Faktörler”temasında karar süreçlerinin çevresel ve bireysel etkenlerden etkilendiği görüldü.“Triyajda Değerlendirme Yaklaşımları”temasında subjektif yöntemlerin ve objektif araçların birlikte kullanıldığı saptandı.“Triyaj Sürecinde Yapılan Hatalar ve Öneriler”temasında ise yanlış alana yönlendirme ve yetersiz sorgulama en sık yapılan hatalar olarak öne çıktı. Bu temada hemşireler, görevli hekimin alanda bulunması, triyaj eğitimlerinin artırılması, personel sayısının yükseltilmesi, fiziki ortamın güvenli hale getirilmesi ve dinlenme sürelerinin düzenlenmesi gibi sistem temelli öneriler sundu. Sonuç: Bu araştırmada, acil hemşirelerinin triyaj sürecinde yalnız bırakıldığı, sistemsel yetersizliklerin hasta güvenliğini olumsuz etkilediğini açıkça ortaya kondu. Hemşireler; artan hasta yükü, zaman baskısı ve destek eksikliğiyle mücadele ederken, hayati risk taşıyan kararları yalnız başına almak zorunda kalmaktadır. Sürecin iyileştirilmesi için görevli hekimin sürekli alanda bulunması, düzenli triyaj eğitimi verilmesi, personel sayısının artırılması, fiziki koşulların güvenli hale getirilmesi ve dinlenme sürelerinin düzenlenmesi hemşireler tarafından güçlü bir şekilde vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to explore the experiences and proposed solutions of emergency nurses regarding the triage process in depth. Materials and Methods: This study was designed as a qualitative investigation, and data were collected through face-to-face interviews with 25 emergency nurses working at Atatürk University Research Hospital. Participants were selected using the criterion sampling method. Data were collected using a semi-structured interview form, transcribed from audio recordings, and analysed using content analysis. Coding was conducted through an open and inductive approach, from which subthemes and themes were derived. The reliability of the coding process was evaluated by comparing the results of independent researchers, and validity was ensured through expert opinion. Results: A total of 4 themes, 10 subthemes, and 35 codes were identified. In the theme“Challenges Encountered,”nurses reported problems such as lack of institutional support, patient overcrowding, time pressure, and patient dissatisfaction. The theme“Factors Affecting Nurses' Decision-Making Mechanisms”revealed the influence of both environmental and individual factors on clinical decisions. The theme“Approaches to Triage Assessment”highlighted the simultaneous use of subjective and objective evaluation methods. In the theme“Errors and Suggestions in the Triage Process,”common mistakes included misdirecting patients and insufficient assessment. Nurses emphasised several system-based suggestions, including the continuous presence of a responsible physician in the triage area, increased frequency of triage training, augmentation of staff numbers, improvements in physical safety, and regulated rest periods. Conclusion: This study clearly demonstrated that emergency nurses are left alone during the triage process and that systemic inadequacies negatively affect patient safety. Nurses are required to make high-risk decisions under pressure without adequate support. The need for systemic improvements was strongly emphasised, particularly the presence of on-site physicians, regular training, staff reinforcement, safe physical environments, and appropriate rest scheduling.