Fingolimod'un proliferatif vitreoretinopati üzerine etkisi
Effects of fingolimod on proliferative vitreoretinopathy
  1. Tez No: 990119
  2. Yazar: ŞEVVAL EFE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fingolimod (FTY720), PRP, Proliferatif vitreoretinopati, Fingolimod, Ratlar, Trombositten zengin plazma, Vitreus, Vitreus dekolmanı, Fingolimod (FTY720), Platelet-Rich Plasma (PRP), Proliferative Vitreoretinopathy, Fingolimod, Platelet rich plasma, Vitreous, Vitreous detachment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: PVR'nin henüz kanıtlanmış standart bir tedavi modalitesi olmamakla birlikte farmakolojik tedaviler araştırılmaya devam edilmektedir. İntravitreal PRP enjeksiyonu ile ratlarda oluşturulan deneysel PVR modelinde Fingolimod'un etkisi ve güvenliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Fingolimod vücuttaki sphingosine-1-phosphate (S1P) adlı doğal lipit molekülünün yapısal analoğudur ve sfingozin 1-fosfat reseptör (S1P1R) agonistidir ve relapsing-remitting multipl skleroz (RR-MS) tedavisinde kullanılmaktadır. S1P1R aktivitesinin modülasyonu, romatoid artrit, fibrozis, koroidal neovaskülarizasyon (CNV) ve diyabetik retinopati (DR) gibi immün ve inflamatuar patojenik mekanizmaları paylaşan çeşitli hastalıkların tedavisinde yararlı olabileceği gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı Fingolimod'un antiinflamatuar ve immünmodülatör etkisi ile PVR gelişimi üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmamızda 32 adet Wistar albino erkek rat her grupta 8 adet olacak şekilde Kontrol, Fingolimod, PVR ve PVR+Fingolimod olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Kontrol grubuna bir işlem yapılmamıştır. Deney başlangıcında PVR ve PVR+Fingolimod grubundaki ratların sağ gözüne kendi kanlarından hazırlanan PRP intravitreal enjekte edilmiştir. Bu işlem PVR oluşturmak için yapılmıştır. Fingolimod ve PVR+Fingolimod gruplarına 21 gün boyunca oral gavaj ile 0.3mg/kg/gün fingolimod verilmiştir. 21 gün sonunda deney sonlandırılmış ve ratların kan ve doku örnekleri incelenmiştir. Bulgular: Fingolimod'un PVR'daki retinal katlanma, ERM, retina dekolmanı ve PVR şiddetini azaltma yönünde etkili olduğu görülmüştür. Retina lens adezyonunu, fotoreseptör hücre tabakasında bozulmayı, iç ve dış nükleer tabakalardaki bozulmayı istatistiksel olarak anlamlı olmasa da klinik olarak azaltma eğiliminde olduğu görülmüştür. Vitreoretinal traksiyon membranı varlığı ve yeni damar oluşumunu istatistiksel anlamlılığa ulaşır düzeyde azalttığı görülmüştür. Fingolimod'un lenfosit ve WBC sayısını da düşürdüğü görülmüştür. Sonuçlar: Fingolimod'un PVR tedavisi ve profilaksisinde kullanılabilecek potansiyel bir ajan olduğu düşünülmektedir. Bu konuda daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Proliferative vitreoretinopathy (PVR) currently lacks an established standard treatment modality, and pharmacological therapies are still being investigated. This study aimed to evaluate the efficacy and safety of Fingolimod in an experimental rat model of PVR induced by intravitreal injection of platelet-rich plasma (PRP). Fingolimod is a structural analog of the natural lipid molecule sphingosine-1-phosphate (S1P) and acts as a sphingosine-1-phosphate receptor (S1P1R) agonist. It is used in the treatment of relapsing-remitting multiple sclerosis (RR-MS). Modulation of S1P1R activity has been shown to be beneficial in various diseases that share immune and inflammatory pathogenic mechanisms, such as rheumatoid arthritis, fibrosis, choroidal neovascularization (CNV), and diabetic retinopathy (DR). The present study aimed to investigate the potential effects of Fingolimod on PVR development through its anti-inflammatory and immunomodulatory properties. Methods: A total of 32 male Wistar albino rats were randomly divided into four groups (n = 8 per group): Control, Fingolimod, PVR, and PVR + Fingolimod. No intervention was performed in the Control group. At baseline, rats in the PVR and PVR + Fingolimod groups received intravitreal injections of autologous PRP to induce PVR. Fingolimod and PVR + Fingolimod groups received Fingolimod via oral gavage at a dose of 0.3 mg/kg/day for 21 days. At the end of the experimental period, blood and ocular tissue samples were collected for analysis. Results: Fingolimod reduced retinal folds, epiretinal membrane (ERM) formation, retinal detachment, and overall PVR severity. Although not statistically significant, Fingolimod also tended to decrease lens–retina adhesion, photoreceptor layer disruption, and disorganization of the inner and outer nuclear layers. The presence of vitreoretinal tractional membranes and neovascularization was significantly reduced. Fingolimod treatment also decreased lymphocyte and total white blood cell (WBC) counts. Conclusions: Fingolimod appears to be a potential therapeutic and prophylactic agent for PVR by modulating inflammatory and immune mechanisms. Further experimental and clinical studies are warranted to confirm its efficacy and safety.