Gebelikte karar verme stillerinin doğum inançlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of decision making styles during pregnancy on birth beliefs
  1. Tez No: 990195
  2. Yazar: ELİF YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum, ebe, gebe, gebelik, inanç, karar verme, stil, Belief, birth, decision-making, midwife, pregnancy, pregnant, style
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelikte karar verme stillerinin doğum inançlarına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal Metot: Araştırma, tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırma; 30 Nisan 2024–30 Ekim 2024 tarihleri arasında Erzurum Şehir Hastanesi Kadın Doğum Polikliniklerine başvuran gönüllü ve araştırma kriterlerini karşılayan gebelerle yürütülmüştür. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Melbourne Karar Verme Stilleri Ölçeği-II (MKVÖ-II) ve Doğum İnançları Ölçeği (DİÖ) kullanılarak yüz yüze toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik, ortalama bağımsız gruplarda t testi, varyans analizi, Mann–Whitney U analizi, Kruskal–Wallis analizi, Pearson korelasyon analizi, Spearman Korelasyon Analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: MKVÖ-II toplam puanı ile DİÖ tıbbi süreç inancı alt boyut puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki vardır (p<0.05). MKVÖ-II toplam puanı arttıkça, DİÖ tıbbi süreç inancı alt boyut puanı da artmaktadır. Ancak, MKVÖ-II toplam puanı ile DİÖ doğal süreç inancı alt boyut puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur (p>0.05). Sonuç: Gebelerin karar verme stillerinin orta düzeyde olduğu ve DİÖ doğal süreç inancı alt boyut puan ortalamalarının ise yüksek olduğu bulunmuştur. Ancak, DİÖ doğal süreç inancı alt boyut puanı ile MKVÖ-II toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. MKVÖ-II toplam puanı ile DİÖ tıbbi süreç inancı alt boyut puanı arasında anlamlı, pozitif yönlü ve düşük düzeyli bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effect of decision-making styles during pregnancy on childbirth beliefs. Material and Method: This research was conducted using a descriptive study design. The study population consisted of pregnant women who voluntarily applied to the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinics of Erzurum City Hospital and met the predetermined inclusion criteria between 30 April 2024 and 30 October 2024. Data were collected through face-to-face interviews using the Personal Information Form, the Melbourne Decision-Making Styles Scale-II (MDMSS-II), and the Birth Beliefs Scale (BBS). In the evaluation of the data, descriptive statistics number, percentage, mean, independent samples t-test, analysis of variance, Mann–Whitney U analysis, Kruskal–Wallis analysis, Pearson correlation analysis, Spearman correlation analysis, and multiple regression analysis were used. Results: A significant, positive, and low-level relationship between the total MDMSS-II score and the medical process subscale score of the BBS (p<0.05). As the MDMSS-II total score increased, the medical process subscale score also increased. However, no statistically significant relationship was found between the total MDMSS-II score and the natural process subscale score of the BBS (p>0.05). Conclusion: It was found that pregnant women's decision-making styles were at a moderate level and that the mean scores for the natural process belief subscale of the BBS were high. However, no significant relationship was found between the natural process belief subscale score of the BBS and the total score of the MDMSS-II. A significant, positive, and low-level relationship was found between the total score of the MDMSS-II and the medical process belief subscale score of the BBS.