Travmatik akciğer yaralanması olan hastaların EKG bulgularının analizi
Analysis of ECG findings in patients with traumatic lung injury
  1. Tez No: 990248
  2. Yazar: MERVAN SAĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN KOZACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Toraks travması, EKG, Toraks travma şiddet skoru, Akciğer kontüzyonu, hemopnömotoraks, pnömotoraks, Troponin I, Laktat, Thoracic trauma, ECG, Thorax trauma severity score, Pulmonary contusion, Hemopneumothorax, Pneumothorax, Troponin I, Lactate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, toraks travması tespit edilen ve klinik olarak kardiyak yaralanması olmayan hastalarda toraks travma şiddet skoru ile EKG bulguları ve laboratuvar sonuçlarını karşılaştırmaktır. Prospektif ve gözlemsel olarak planlanan bu çalışmaya, fizik muayene sonucu toraks travması tespit edilen ve toraks bilgisayarlı tomografi (T-BT) görüntülemesi yapılan 18 yaş üstü hastalar alındı. Klinik takibinde kardiyak yaralanması saptanan, özgeçmişinde iskemik kalp hastalığı olan hastalar çalışmaya alınmadı. Tüm hastalardan EKG örnekleri alındı, Hs-Troponin I ve laktat düzeyi ölçüldü. Hastaların Toraks BT'leri Radyoloji tarafından yorumlanan sistemdeki raporlardan alındı. Hastaların toraks travmasının şiddet skoru (TTSS) hesaplandı. TTSS puan aralığına göre gruplandırıldı. Grup I'e TTSS: 0-5, Grup II'ye TTSS: 6-10, Grup III 'e TTSS: 11-15 olan hastalar alındı. Hastaların TTSS'sine göre EKG bulguları ve laboratuvar sonuçları karşılaştırıldı. Grup III (TTSS≥11) hastalarının troponin ve laktat düzeyleri Grup I ve Grup II'den yüksek bulundu (P=0.011). Kontüzyon gelişen hastalarda troponin (P=0.045) ve laktat (p= 0.003) düzeyi kontüzyon olmayan hastalardan yüksek bulundu. Tüm hastalar birlikte değerlendirildiğinde, EKG'de en sık sinüs taşikardisi, voltaj düşüklüğü, sağ dal bloğu, uzun QTc, DIII'te negatif T dalgası ve sağ EKG'de V3R -V6R'da negatif T dalgaları tespit edildi. TTSS≥11 olan hastalarda voltaj düşüklüğü, sağ dal bloğu, uzun QTc, DIII'te negatif T dalgası ve V1-V6'da ardışık 2 derivasyonda negatif T dalgası daha sık gözlendi. Akciğer kontüzyonunda en sık aVR'de ST segment elevasyonu görüldü. Voltaj düşüklüğü ve sağ dal bloğu en sık hemopnömotoraks ve akciğer kontüzyonunda görüldü. Pnömotoraksta sağ dal bloğu ve sol aks sapması ile uzun QTc sık görülen bulgulardandı. Toraks travmasında TTSS arttıkça kan laktat ve troponin düzeyi artmaktadır. Aynı zamanda TTSS arttıkça EKG bulguları da artmaktadır. Travma sonucu oluşan akciğer kontüzyonu, pnömotoraks ve hemopnömotoraks EKG değişikliğine neden olmaktadır. Bu değişiklikler, pnömotoraks ve hemopnömotoraksta olduğu gibi göğüs kafesinde yer kaplayıcı lezyonların kalbin üzerindeki mekanik etkisine bağlı olabilir. Ayrıca, akciğer kontüzyonunda olduğu gibi akut pulmoner arter basınç artışı ile sağ kalp yüklenmesine bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to compare the Thorax Trauma Severity Score (TTSS) with ECG findings and laboratory results in patients diagnosed with thoracic trauma who do not have a clinically evident cardiac injury. This prospective and observational study included patients over the age of 18 who were diagnosed with thoracic trauma based on physical examination and underwent thoracic computed tomography (T-CT) imaging. Patients with detected cardiac injury during clinical follow-up or those with a history of ischemic heart disease were excluded from the study. ECG samples were obtained from all patients, and Hs Troponin I and lactate levels were measured. The Thorax Trauma Severity Score (TTSS) was calculated for each patient. Patients were categorized into groups based on their TTSS ranges: Group I (TTSS: 0-5), Group II (TTSS: 6-10), and Group III (TTSS: 11-15). ECG findings and laboratory results were compared according to the patients' TTSS levels. Troponin and lactate levels in Group III (TTSS ≥ 11) patients were found to be higher than those in Group I and Group II (p=0.011). In patients who developed pulmonary contusion, troponin (p=0.045) and lactate (p=0.003) levels were significantly higher than those without contusion. When all patients were evaluated collectively, the most common ECG findings were sinus tachycardia, low voltage, right bundle branch block (RBBB), prolonged QTc, negative T-wave in lead DIII, and negative T-waves in V3R-V6R on right-sided ECG. In patients with TTSS ≥ 11, low voltage, RBBB, prolonged QTc, negative T-wave in DIII, and negative T-waves in two consecutive leads between V1-V6 were observed more frequently. In cases of pulmonary contusion, ST-segment elevation in lead aVR was the most common finding. Low voltage and RBBB were most frequently seen in hemopneumothorax and pulmonary contusion. In pneumothorax, RBBB, left axis deviation, and prolonged QTc were among the common findings In thoracic trauma, blood lactate and troponin levels increase as the TTSS increases. Similarly, the prevalence of ECG findings increases with higher TTSS. Pulmonary contusion, pneumothorax, and hemopneumothorax resulting from trauma cause ECG changes. These changes may be due to the mechanical effect of space-occupying lesions on the heart, as seen in pneumothorax and hemopneumothorax. Additionally, they may be related to right heart overload caused by an acute increase in pulmonary artery pressure, as seen in pulmonary contusion.