Beliren yetişkinlerde belirsizliğe tahammülsüzlük, kontrol odağı, öngörülemezlik inançları ve gelecek kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationships between the intolerance of uncertainty, locus of control, unpredictability beliefs and future anxiety among emerging adults
- Tez No: 990258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gelecek kaygısı, Future anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Gelecek kaygısı beliren yetişkinlik döneminde yoğun şekilde yaşanabilmektedir. Bu çalışmada beliren yetişkinlerin gelecek kaygıları belirsizliğe tahammülsüzlük, öngörülemezlik inançları ve kontrol odağı açısından incelenmiştir. Araştırmaya 2024-2025 yılları arasında Türkiye'de yaşayan 18-29 yaş aralığında olan 603 beliren yetişkin katılmıştır. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Gelecek Kaygısı Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ-12), Kontrol Odağı Ölçeği, Öngörülemezlik İnançları Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde aşamalı çoklu regresyon (stepwise) analizi kullanılmış, gelecek kaygısının, belirsizliğe tahammülsüzlük, öngörülemezlik inançları ve kontrol odağı değişkenleri tarafından ne derece yordandığı analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda belirsizliğe tahammülsüzlük, öngörülmezlik inançları ve kontrol odağının gelecek kaygısının anlamlı birer yordayıcısı oldukları görülmüştür. Bağımsız değişkenlerin tümünün bağımlı değişken olan gelecek kaygısının %74'ünü açıkladığı bulunmuştur. Elde edilen bulgularda, gelecek kaygısının en önemli yordayıcısının belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyi olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın bulgu ve sonuçları literatür kapsamında tartışılmıştır. Son olarak araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Future anxiety can be experienced intensely during the period of emerging adulthood. The present study examined future anxiety among emerging adults in relation to intolerance of uncertainty, unpredictability beliefs, and locus of control. The sample consisted of 603 emerging adults aged between 18 and 29 who were living in Türkiye during the 2024–2025 period. Data were collected using the Personal Information Form, the Future Anxiety Scale, the Intolerance of Uncertainty Scale (IUS-12), the Locus of Control Scale and the Unpredictability Beliefs Scale. Stepwise multiple regression analysis was employed to determine the extent to which future anxiety was predicted by intolerance of uncertainty, unpredictability beliefs, and locus of control. The results indicated that intolerance of uncertainty, unpredictability beliefs, and locus of control were all significant predictors of future anxiety. Together, these independent variables accounted for 74% of the variance in future anxiety. Among the predictors, intolerance of uncertainty emerged as the strongest predictor of future anxiety. The findings were discussed within the context of the relevant literature, and recommendations were offered for researchers and practitioners.