Nişasta bazlı biyomalzemelerden tekstil yüzeyi elde edilmesi ve sürdürülebilir çanta tasarım uygulamaları
Production of textile surfaces from strach-based biomaterials and sustainable bag design applications
- Tez No: 990322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN SAATÇIOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Biyoplastik, Bioplastic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışmada, sürdürülebilir malzeme arayışlarına ekolojik bir alternatif oluşturmak amacıyla nişasta bazlı biyoplastik yüzeyler geliştirilmiş ve bu yüzeylerin tasarım alanındaki uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bitkisel kökenli hammaddelerin fotosentez süreçleriyle ilişkilendirilmesine dayanan Cycle-P teması çerçevesinde, özellikle fosfor döngüsünün biyokütle üretimindeki rolü tasarım metodolojisine entegre edilmiştir. Bu bağlamda, farklı karışım oranları ve organik katkılar denenerek biyoplastik için ideal reçete oluşturulmuş; baharatlar, meyve kabukları, kahve ve çay posaları ile çeşitli tarımsal atıklar kullanılarak renklendirme ve doku varyasyonları elde edilmiştir. Bu katkıların tamamının bitkisel kaynaklı olmasına özen gösterilmiş ve böylelikle vegan deri konseptiyle uyumlu, doğada çözünebilen alternatif yüzeyler üretilmiştir. Bazı biyoplastik yüzeylerde doğal doku ve renk korunarak serigrafi baskı denemeleri gerçekleştirilmiş; elde edilen tüm yüzeyler TSE kapsamında yaş–kuru sürtme haslığı, ışığa karşı renk haslığı ve yırtılma mukavemeti testlerine tabi tutularak performans özellikleri değerlendirilmiştir. Geliştirilen biyoplastik yüzeyler kullanılarak Cycle-P temasını yansıtan on iki adet çanta tasarlanmış ve üretilmiştir. Tasarımlarda, doğal pigmentlerin biyolojik döngülerle ilişkisini vurgulayan renk geçişleri, bitkisel katkıların oluşturduğu organik dokular ve sürdürülebilirlik ilkesini destekleyen 3D yazıcıdan üretilmiş aksesuar parçaları kullanılmıştır. Bu yaklaşım, biyolojik döngülerden ilham alan bütüncül bir tasarım dili ortaya koymuştur. Çalışmanın bulguları, nişasta bazlı biyoplastiklerin deri yerine geçebilecek nitelikte potansiyel bir malzeme olduğunu göstermekte; bitkisel katkılarla geniş bir renk ve doku çeşitliliği elde edilebildiğini ve malzemenin çevresel açıdan önemli bir çözüm sunabileceğini ortaya koymaktadır. Bu yönleriyle çalışma, sürdürülebilir moda, malzeme bilimi ve biyotasarım alanlarına katkı sağlamanın yanı sıra; biyoplastiklerin performans iyileştirmeleri, farklı organik katkılarla yeni doku araştırmaları ve endüstriyel ölçekli üretim olanaklarının incelenmesi gibi gelecekte yapılacak araştırmalara da yön gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, starch-based bioplastic surfaces were developed as an ecological alternative in the search for sustainable materials, and their applicability within the field of design was investigated. Within the framework of the Cycle-P theme, based on associating plant-derived raw materials with photosynthetic processes, the role of the phosphorus cycle in biomass production was integrated into the design methodology. In this context, various mixture ratios and organic additives were tested to formulate the ideal bioplastic recipe; spices, fruit peels, coffee and tea grounds, and different agricultural wastes were used to generate color and texture variations. All additives were carefully selected to be plant-based, ensuring compatibility with the vegan-leather concept and enabling the production of biodegradable alternative surfaces. In some of the bioplastic samples, natural texture and color were preserved, and screen-printing experiments were conducted. All produced surfaces were evaluated through performance tests (including wet–dry rub fastness, lightfastness, and tear strength) according to TSE standards. Using the developed bioplastic surfaces, twelve bags reflecting the Cycle-P theme were designed and produced. The designs incorporated color transitions inspired by the relationship between natural pigments and biological cycles, organic textures created by plant-based additives, and 3D-printed accessory components that support the principle of sustainability. This approach resulted in a holistic design language inspired by biological cycles. The findings indicate that starch-based bioplastics have the potential to serve as an alternative to leather, demonstrating that a wide range of colors and textures can be achieved through plant-based additives while offering a material solution with significant environmental benefits. In this respect, the study not only contributes to the fields of sustainable fashion, materials science, and biodesign but also provides guidance for future research on performance enhancement of bioplastics, exploration of new textures using alternative organic additives, and investigations into the possibilities of industrial-scale production.