Orta yaşlı kadınlarda psikolojik iyi oluş ve manevi iyi oluş ilişkisi
The relationship between psychological and spritual weel- being among middle-aged women
  1. Tez No: 990366
  2. Yazar: CANSU NUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikoloji, Psikolojik İyi Oluş, Manevi İyi Oluş, Din psikolojisi, Ödomanik iyi oluş, Öznel iyi oluş, Positive Psychology, Psychological Well-Being, Spiritual Well-Being, Psychology of religion, Spritual well-being, Psychological well being, Eudaimonic well-being, Subjective well-being
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması Kayseri'de yaşayan 30–60 yaş aralığında ki 493 orta yaşlı kadında, psikolojik iyi oluş ile manevi iyi oluş arasındaki ilişkiyi ve demografik etmenlerin bu ilişki üzerindeki düzenleyici etkilerini nicel yöntemler ışığında incelenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Ryff'in 18 maddelik Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Şirin (2018)'in Türkçeye uyarladığı 27 maddelik Manevi İyi Oluş Ölçeği kullanılmış, anket formu çevrimiçi (Google Forms) üzerinden uygulanmıştır. SPSS 25 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilen analizler kapsamında tanımlayıcı istatistikler, Cronbach's Alpha güvenilirlik analizleri ile korelasyon analizleri yapılmıştır. Psikolojik iyi oluş ölçeğinin Cronbach's Alpha değeri 0,727 iken, manevi iyi oluş ölçeğinde 0,876 değeri elde edilmiştir. Analiz sonuçları, psikolojik ve manevi iyi oluş arasında orta düzeyde anlamlı pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koyarken; yaş, eğitim seviyesi, istihdam, çocuk sahibi olma durumu ve medeni hâl demografik faktörlerinin özellikle manevi iyi oluş düzeyinde anlamlı farklılıklar yarattığını göstermiştir. Bu bulgular, orta yaşlı kadınların yaşam kalitelerini artırmayı hedefleyen müdahalelerde, manevi boyutun önemli bir kaynak olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etmekte, aynı zamanda daha geniş örneklemlere ve uzunlamasına çalışmaların gerekliliğine dair öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the relationship between psychological well-being and spiritual well-being among 493 middle-aged women aged between 30 and 60 residing in Kayseri, Türkiye, within a quantitative research framework. The study also examines the moderating effects of demographic variables such as age, education level, employment status, parental status, and marital status on this relationship. Data were collected through an online survey (Google Forms), using the 18-item Psychological Well-Being Scale developed by Ryff and the 27-item Spiritual Well-Being Scale adapted into Turkish by Şirin (2018). Data analysis was conducted using SPSS version 25, and included descriptive statistics, reliability tests (Cronbach's Alpha), and correlation analyses. The reliability coefficients were found to be α = .727 for the psychological well-being scale and α = .876 for the spiritual well-being scale, indicating acceptable internal consistency. The results revealed a moderately positive and statistically significant correlation between psychological and spiritual well-being. Moreover, demographic variables showed significant differences, particularly in levels of spiritual well-being. These findings suggest that spiritual well-being should be considered a valuable resource in interventions aiming to enhance the quality of life for middle-aged women. The study also highlights the need for broader samples and longitudinal research to deepen the understanding of these relationships.