Sağlık çalışanlarının sağlık turizmi algısının tespitine yönelik bir araştırma
A study to determine health workers' perception of health tourism
  1. Tez No: 990367
  2. Yazar: DİLEK CİHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Sağlık Çalışanı, Algı Analizleri, Health Tourism, Healthcare Workers, Perception Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sağlık çalışanlarının sağlık turizmi algılamaları açısından sağlık turizmi algılamaları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını analiz etmektir. Araştırmanın örneklemini, Kayseri ili sınırları içinde faaliyet gösteren 390 kamu sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına göre; çalışanların yaş, eğitim düzeyi, mesleki pozisyon ve gelir durumu değişkenleri açısından sağlık turizmi algılamaları arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ancak çalışanların cinsiyet ve mesleki tecrübe değişkenleri açısından sağlık turizmi algılamaları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya konulmuştur. Gelecekte yapılacak araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze whether there are significant differences between healthcare professionals' perceptions of health tourism. The study sample consists of 390 public healthcare professionals working within the province of Kayseri. The research findings indicate that there are significant differences between healthcare tourism perceptions across variables such as age, education level, professional position, and income. However, no significant differences were found between healthcare tourism perceptions across variables such as gender and professional experience. Suggestions for future research are presented.