Dural tabanlı kitlelerin tanısında difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme özellikleri ile ADC ölçüm değerlerinin histopatolojik sonuçlarla karşılaştırılması ve tanı değeri
Comparison of diffusion-weighted magnetic resonance imaging features and ADC measurement values with histopathological results in the diagnosis of solid tumors and their diagnostic value
  1. Tez No: 990376
  2. Yazar: İBRAHİM PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ SÖZMEN CILIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ADC, Dura mater, Dural tabanlı kitlesel lezyonlar, MRG, ROI, ADC, Dura mater, Dural-based mass lesions, MRI, ROI
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız Difüzyon Ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme ile dural tabanlı kitlesel lezyonlarda ADC değerlerinin ölçümlerini yaparak lezyonların benign ve malign karakterli yapısının yanı sıra lezyonların derecesi ve histopatolojik tanısı ile ilgili öngörüde bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde Eylül 2019 ile Şubat 2025 tarihleri arasında Beyin Manyetik Rezonans Görüntüleme tetkiki çekilen hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. ADC ölçümü yapılabilecek uygun görüntü kalitesine sahip dural tabanlı kitlesel lezyonu olan ve hastanemizde histopatolojik tanısı olan 53'ü grade I menenjiom, 23'ü grade II menenjiom, 3'ü grade III menenjiom, 8'i dural metastaz, 2'si soliter fibröz tümör, 2'si dural lenfoma, 1'i histiyositik tümör, 1'i Ewing Sarkomu, 1'i diffüz leptomeningeal glionöronal tümör ve 1'i melanositik tümör olmak üzere toplam 99 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmamıza dahil edilen tüm hastalar, 5 yıllık radyoloji deneyimine sahip 2 farklı araştırmacı (1-İ.P. ve 2-M.K.) tarafından, lezyonların kistik, hemorajik ve kalsifik komponentlerinden kaçınılarak, lezyonların en yoğun kontrastlanan solid kısımlarından lezyon sınırlarını aşmayacak şekilde ROI yerleştirilerek, klinik bilgi ve histopatolojik tanıdan bağımsız olarak çift kör yöntemle ölçüldü. Ayrıca lezyonların ADC değerlerini karşı serebral hemisferde herhangi bir patolojik bulgu içermeyen normal beyaz cevher ADC değerine oranlayarak rölatif ADC değeri olarak adlandırılan rADC(ADC(lezyon)/nADC(ADC(normal beyaz cevher))) değerini elde ettik. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların tanı türlerine göre yaşları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p=0,161, p>.05). Hastaların tanı türlerine göre ADC (p=,000) ve rADC değeri (p=,000) ölçümleri arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p<.05). Bu sonuçlara göre grade I menenjiom tanısı olan hastalarda ADC değeri ortalaması 918,8±163,41×10−6 mm2/s, rADC değeri ortalaması 1,22±0,22×10−3 mm2/s olarak belirlenmiş olup, grade I menenjiomlar diğer dural tabanlı kitlesel lezyonlara kıyasla daha yüksek ADC ve rADC değerlerine sahiptir. Sonuç: Çalışmamızda grade I menenjiomların preoperatif ADC bulguları ile dural tabanlı diğer kitlesel lezyonlar arasında histopatolojik tanı öngörüsü açısından anlamlı ilişki bulunmuştur. ADC ve rADC değerleri grade I menenjiomları, dural tabanlı diğer kitlesel lezyonlardan ayırt etmede güvenilir bir belirteç olup tedavi ve takip kararı alma sürecinde yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to measure ADC values in dural-based mass lesions using diffusion-weighted magnetic resonance imaging and to predict the benign or malignant nature of the lesions, as well as their grade and histopathological diagnosis. Materials and Methods: Patients who underwent brain magnetic resonance imaging (MRI) at our hospital between September 2019 and February 2025 were retrospectively evaluated. A total of 99 patients with dural-based mass lesions of suitable image quality for ADC measurement and with histopathological diagnosis at our hospital were included in the study: 53 grade I meningiomas, 23 grade II meningiomas, 3 grade III meningiomas, 8 dural metastases, 2 solitary fibrous tumors, 2 dural lymphomas, 1 histiocytic tumor, 1 Ewing sarcoma, 1 diffuse leptomeningeal glioneuronal tumor, and 1 melanocytic tumor, were included in the study. All patients included in our study were evaluated by two different researchers (1-İ. P. and 2-M.K.) with 5 years of radiology experience, avoiding cystic, hemorrhagic, and calcified components of the lesions. The ROI was placed on the part of the lesion with the lowest measurable ADC value, without exceeding the lesion boundaries, and measured using a double-blind method, independent of clinical information and histopathological diagnosis. Additionally, we obtained the relative ADC value (rADC), defined as ADC(lesion)/nADC(ADC(normal white matter)), by comparing the ADC values of the lesions to the ADC values of normal white matter in the contralateral cerebral hemisphere, which contained no pathological findings. Results: There was no significant difference in the ages of patients included in the study according to their diagnosis types (p=0.161, p>.05). Significant differences were found between ADC (p=.000) and rADC value (p=.000) measurements according to the diagnosis types of the patients (p<.05). According to these results, the mean ADC value in patients diagnosed with grade I meningioma was 918.8±163.41×10−6 mm2/s, and the mean rADC value was 1.22±0.22×10−3 mm2/s. Grade I meningiomas have higher ADC and rADC values compared to other dural-based mass lesions. Conclusion: Our study found a significant relationship between preoperative ADC findings in grade I meningiomas and histopathological diagnosis in other dural-based mass lesions. ADC and rADC values are reliable markers for distinguishing grade I meningiomas from other dural-based mass lesions and may guide treatment and follow-up decisions.