Sigara bırakma polikliniği başarı ölçütlerinin uygulanan tedavi yaklaşımları ve diğer parametrelerle ilişkisinin retrospektif analizi
A retrospective analysis of the association between smoking cessation clinic success criteria and applied treatment approaches and other parameters
  1. Tez No: 990377
  2. Yazar: KÜBRA NUR SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLEYHA ALPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nikotin bağımlılığı, sigara bırakma başarısı, sigara bırakma tedavileri, motivasyonel görüşme, sitizin, Nicotine dependence, smoking cessation success, smoking cessation treatments, motivational interviewing, cytisine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sigara bırakma polikliniğine başvuran hastalara uygulanan farklı tedavi yaklaşımlarının hastaların altıncı ayda kendi bildirimlerine dayalı sigara bırakma durumları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi ve elde edilen başarının çeşitli sosyodemografik ve klinik parametrelerle olan ilişkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç-Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, retrospektif, gözlemsel çalışmadır. Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Nihat Özyardımcı Sigara Bırakma Polikliniğine, Ağustos 2020 ile Aralık 2024 tarihleri arasında başvuran 18 yaş ve üzeri hastalara ait ilk başvuru formları, kontrol muayene formları, Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) skoru ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği skorları taranmıştır. Bulgular: Polikliniğe başvuran 2333 hastanın 932'si (%39,9) analitik örneklemi oluşturmuş olup 6. ay sigara bırakma oranı %33,0 olarak saptanmıştır. İleri yaş, çalışmıyor olma, psikiyatrik hastalığın olmaması, düzenli egzersiz yapma, düşük FNBT skoruna sahip olma, daha önce sigara bırakma girişiminde bulunmuş olma, iş/arkadaş ortamında sigara içilmemesi, ilaç tedavisinin tamamlanması ile sigara bırakma başarısı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde; yaş, psikiyatrik hastalığın olmaması, daha önce bırakmayı denemiş olma ve farmakolojik tedavi almış olma sigara bırakma başarısını etkileyen bağımsız faktörler olarak saptanmıştır. Sonuç: Bu bulgular, sigara bırakma polikliniğinde başarının çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu, sadece seçilen farmakoterapiye bağlı olmadığını; özellikle hastanın bağımlılık düzeyi ve tedaviye uyumu gibi faktörlere de bağlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effect of treatment approaches applied to patients attending a smoking cessation outpatient clinic on self-reported smoking cessation success at the sixth month, and to examine the associations between cessation success and multiple sociodemographic and clinical parameters. Materials and Methods: This was a single-center, retrospective, observational study. Initial visit forms, follow-up visit forms, Fagerström Test for Nicotine Dependence (FTND) scores, and Hospital Anxiety and Depression Scale scores of patients aged 18 years and older who attended the Prof. Dr. Nihat Özyardımcı Smoking Cessation Outpatient Clinic at Bursa Uludağ University Hospital between August 2020 and December 2024 were reviewed. Results: Of 2,333 patients who attended the clinic, 932 (39.9%) constituted the analytical sample, and the smoking cessation rate at the sixth month was 33.0%. Smoking cessation success was significantly associated with older age, being unemployed, absence of psychiatric illness, regular exercise, lower FTND score, a previous quit attempt, absence of smoking in the workplace/peer environment, and completion of pharmacotherapy. In multivariable logistic regression analysis, age, absence of psychiatric illness, previous quit attempt, and receiving pharmacological treatment were identified as independent factors affecting smoking cessation success. Conclusion: These findings indicate that success in smoking cessation outpatient clinics has a multidimensional structure and is not determined solely by the selected pharmacotherapy; it also depends on factors such as the patient's level of nicotine dependence and treatment adherence.