Müzik eğitimcisi ve müzisyenlerin deprem sonrası süreçte müziği kullanım durumları
Music educators and musicians use of music in the post-earthquake period
  1. Tez No: 990378
  2. Yazar: MİNA MELTEM KUTACUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ TEKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, müzik eğitimcileri, müzisyenler, müzik, Müzik psikolojisi, Psikolojik iyi oluş, Psikolojik travma, Sanatçı-öğretmen, Earthquake, music educators, musicians, music, Psychology of music, Psychological well being, Psychological trauma, Artist-teacher
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada; 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında bu ilde ikamet eden, aynı zamanda depremi yaşamış müzik eğitimcisi ve müzisyenlerin deprem sonrası süreçte bireysel iyi oluş çabaları içerisinde müziğe yer verip vermedikleri, verdiler ise bunu nasıl ve ne şekilde gerçekleştirdiklerini tespit etmek amaçlanmaktadır. Bu araştırma, nitel bir desene sahip olup bir fenomenoloji araştırmasıdır. Araştırmanın çalışma grubu, 6 Şubat Kahramanmaraş depremini yaşamış 7 müzik eğitimcisi ve 7 müzisyenden oluşmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak sağlanmış ve içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Müzik, geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren bir sanat dalıdır. Müziğin insanlar üzerinde iyileştirici gücünün olduğu bilinmektedir. Deprem felaketi sonucunda katılımcılarda duygu durum değişikliği, psikolojik değişimler ve psikolojik belirtiler görülmüştür. Depremin yıkıcı etkisi katılımcılarda travmaya sebebiyet vermiş ve müziğin, katılımcıların travma sürecine olumlu etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılara, deprem sonrası süreçte müzikal faaliyetleri daha sık gerçekleştirmeleri, müziği bireylere teşvik etmeleri ve müziği yaşam boyu kullanmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine whether music educators and musicians who lived in Kahramanmaraş and experienced the earthquake on February 6, 2023 included music in their individual well-being efforts in the post-earthquake process, and if so, how and in what way they did so. This study has a qualitative design and is a phenomenological study. The study group consists of 7 music educators and 7 musicians who experienced the February 6 Kahramanmaraş earthquake. The data were obtained by applying a semistructured interview form and analyzed using content analysis. Music is a branch of art that has existed from the past to the present. It is known that music has a healing power on people. As a result of the earthquake disaster, mood changes, psychological changes and psychological symptoms were observed in the participants. The devastating effect of the earthquake caused trauma in the participants and it was concluded that music had positive effects on the trauma process of the participants. The participants were advised to perform musical activities more frequently in the post-earthquake process, to encourage music to individuals and to use music throughout their lives.