Sağlıklı bireylerde retina ve optik sinir morfolojik yapısının optik koherens tomografi (OKT) ile değerlendirilmesi
Assesment of retinal and optic nerve head morphology with optical coherence tomography (OCT) in a healthy population
  1. Tez No: 990463
  2. Yazar: RIDVAN YAĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMET KAPAKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Fovea, ganglion hücre kompleksi, optik koherens tomografi, optik sinir hipoplazisi, retina, Fovea, ganglion cell complex, optical coherence tomography, optic nerve hypoplasia, retina
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Optik Koherans Tomografi (OKT) cihazı, gözle herhangi bir temas gerektirmeden, canlı ortamda iki veya üç boyutlu görüntü elde ederek göz dokularında optik diseksiyon gerçekleştirme olanağı sağlar. Çalışmamızda, OKT (AS-OKT) cihazı kullanarak Erzurum ve çevresindeki sağlıklı bireylerde, retina sinir hücre lifi tabakası (RNFL), optik sinir hipoplazisi (ONH), retina kalınlıkları ve ganglion hücre kompleksi (GCC) gibi gözün optik biyometrisini ve retinanın arka segment anatomisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, Erzurum Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında 165 sağlıklı birey üzerinde (54 erkek 111 kadın) yürütüldü. OKT'de retina içi katmanlar ve maküla kalınlığı ölçümü yapılırken macula map ve Macula line protokolleri kullanıldı. Sayısal verilerin normal dağılıma uygunluğu Mann Whitney U testi ile incelendi. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Yapılan çalışma sonucunda sağ-sol gözün yaşla birlikte RNFL tabakasında bir incelme (61 yaş üstü sağ 91.86 µm - sol 94.86 µm) olduğu bulunmuştur. RNFL, ONH, foveal, parafoveal ölçümleri arasında anlamlı farklılık gözlenmezken (p > 0,05), GCC ve perifoveal açısından anlamlı farklılık gözlemlenmiştir. Cinsiyet açısıdan kıyaslandığında RNFL, ONH ve tabakasının sağ-sol katmanları arası anlamlı fark oluşmamıştır. Fovea ve parafovea bölgelerinde cinsiyete bağlı farklılıkların daha belirgin olduğu bulunmuştur. Sonuç: AS-OKT ile gözün arka segment yapıları, yüksek çözünürlükteki görüntüleme teknikleri sayesinde detaylı bir şekilde değerlendirilip, ölçümler alınabilmektedir. Elde edilen verilerin klinik uygulamalarda kullanılması, yaşa, cinsiyete ve sağ-sol göze göre özelleştirilmiş tanı ve tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The Optical Coherence Tomography (OCT) device has been developed for the purpose of performing optical dissection in eye tissues by obtaining two or three dimensional images in a live environment without requiring any contact with the eye. In the present study, we investigated the optical biometry of the eye and posterior segment anatomy of the retina, including the retinal nerve cell fiber layer (RNFL), optic nerve hypoplasia (ONH), retinal thickness and ganglion cell complex (GCC) in healthy individuals in Erzurum and its environs, utilising the OCT (AS-OCT) device. Material and method: The present study was conducted on 165 healthy individuals (54 male, 111 female) at the Department of Ophthalmology, Erzurum City Hospital. The Macula Map and Macula Line protocols were utilised in the measurement of intraretinal layers and macular thickness on OCT. The conformity of numerical data to a normal distribution was examined using the Mann-Whitney U test. A significance level of 0.05 was accepted in all analyses. Results: The study revealed a decrease in the thickness of the retinal nerve fibre layer (RNFL) in both the right and left eyes with advancing age (right: 91.86 µm; left: 94.86 µm over a period of 61 years). While no statistically significant difference was observed between the RNFL, ONH, foveal, parafoveal measurements (p > 0.05), a significant difference was observed in terms of GCC and perifoveal. When the layers of the RNFL, ONH and layer were compared in terms of gender, no significant difference was observed. However, it was found that gender-related differences were more pronounced in the fovea and parafovea regions. Conclusion: With AS-OCT, we can take detailed pictures of the back of the eye and measure things accurately thanks to special imaging techniques. We can then use this information in the clinic to develop ways to diagnose and treat patients based on their age, gender and whether they are right or left-handed.