IF çeliklerin derin çekme ile şekillendirilebilirliği ve sonlu elemanlar yöntemi ile analizi
Formability of IF steels by deep drawing and analysis by finite element method
  1. Tez No: 990464
  2. Yazar: AHMET BİLSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ KUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: IF çelikleri, Metal şekillendirme presi, Yüksek mertebeli sonlu elemanlar, IF steels, Metal forming press, Higher order finite elements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
IF çelikleri, 1960'ların sonlarından bugünedek artan bir kullanım alanı bulmaktadır. IF çeliklerinin tercih edilme sebeplerinin en önemlilerinden başlıcaları; hafiflik artarken aynı mekanik özellikleri koruyabilmesi ve kolay şekil verme avantajı ile imalat prosesinin azalmasıdır. Talebin artması bu konuda yapılan araştırmaların ve akademik çalışmaların da artmasına sebep olmuştur. Ancak bugüne kadar literatürde oluşan IF çelik türlerinin tümünün bir arada kıyaslanmasına ilişkin bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada Otomotiv endüstrisinde ve beyaz eşya üretiminde geniş kullanım alanına sahip IF çeliklerinin farklı alaşım ihtiva etmesi halinde literatürde adlandırılan türlerden Ultra Düşük Karbonlu (ULC) çeliklerin, Ekstra Derin Çekilebilen (EDDQ) çeliklerin, Fırında Sertleştirilebilen (Bake Hardenable:BH) çeliklerin, Yüksek Mukavemetli (IF-HS) çeliklerin ve Fosforlu çeliklerin mekanik özelliklerinin deneysel ve sonlu elemanlar yöntemi ile incelenip derin çekme kabiliyetini belirleyen Lankford katsayısının (r) değeri kıyaslanacaktır. Deneysel olarak derin çekme kalıbında şekil verilen saclar Mikroyapı ve Taramalı Elektron Mikroskobunda (SEM) incelenecektir. Daha sonra Sonlu Elemanlar yöntemi ile Simufact Forming programında simüle edilerek reelde oluşan sonuçlar ile simülasyon sonuçlarının benzerlikleri değerlendirilecektir. Böylelikle IF çeliklerinin geniş kıyaslaması simülasyon ile yapılarak üretim süreçlerinin optimizasyonunu sağlamak için simülasyonun değerli bir platform olduğu ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
IF steels have found an increasing range of applications from the late 1960s to the present day. The main reasons for the preference of IF steels include their ability to maintain the same mechanical properties while increasing lightweight characteristics and the advantage of easy formability, which reduces the manufacturing process. The growing demand has led to an increase in research and academic studies in this field. However, so far, no study has been conducted comparing all types of IF steels that have been established in the literature. This study aims to compare the mechanical properties of Ultra-Low Carbon (ULC) steels, Extra Deep Draw Quality (EDDQ) steels, Bake Hardenable (BH) steels, High-Strength (IF-HS) steels, and Phosphorous steels, which are referred to in the literature as different alloy-containing IF steel types with wide usage in the automotive industry and white goods manufacturing. The study will examine these properties experimentally and using the finite element method, and will compare the value of the Lankford coefficient (r), which determines the deep drawing ability. The sheets, which are formed in the deep drawing mold experimentally, will be examined through microstructure analysis and Scanning Electron Microscopy (SEM). Subsequently, they will be simulated using the finite element method in the Simufact Forming program, and the similarities between the actual results and the simulation results will be evaluated. Thus, this comprehensive comparison of IF steels will demonstrate that simulation is a valuable platform for optimizing production processes.