Acil servise başvuran yüz yaş ve üstü geriatrik hastaların klinik ve demografik yönden incelenmesi
Clinical and demographic analysis of centenarian patients presenting to the emergency department
  1. Tez No: 990496
  2. Yazar: SALİH SUBARİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ABİDİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Acil bakım, Sağlık hizmeti kullanımı, Yüz yaş üstü, Tedavi maliyeti, Centenarians, Emergency care, Healthcare utilization, Treatment costs
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dünya genelinde yüz yaşını aşmış bireylerin nüfusu, her on yılda bir yaklaşık iki katına çıkmıştır ve giderek artması beklenmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, acil servise başvuran 100 yaş ve üzeri geriatrik hastaların sosyodemografik özelliklerini, tıbbi özgeçmişlerini, başvuru nedenlerini, başvuru sıklığı ve paternini, uygulanan tedavi süreçlerini, hastane sonlanım şekillerini ve Acil Servis başvurularının maliyet yükünü belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışmasına, 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisine başvuran 100 yaş ve üzerindeki tüm hastaların başvuruları dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında 120 hastanın toplam 261 Acil Servis başvurusuna ait veriler retrospektif olarak incelenmiş ve analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların 113'ü (% 94,2) kadındı ve 88'i (% 73,3) kent merkezlerinde yaşıyordu. 108'inde (% 90,0) komorbidite, 88'inde (% 73,3) multimorbidite, 59'unda (% 49,2) polifarmasi vardı. Başvurular en çok kış aylarında (% 28) ve 08:00–20:00 (% 66.7) saatleri arasında gerçekleşmişti. En çok tanı kategorileri sırasıyla karın ve gastrointestinal sistem (% 24.9), solunum sistemi (% 23), nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar (% 12.3) idi. Acilde ortalama kalış süresi 315,95 dakika olup çoğu başvuru sekiz saatin altında sonuçlanmıştı (% 83.9). En çok sonlanım şekli taburculuktu (% 82.8). Yatırılan 8 kişinin 3'ü (% 37.5) vefat etti. Başvuru başına ortalama maliyet 301,34 Türk lirasıydı. Sonuç: Başvuruların en yaygın nedeni gastrointestinal problemlerdir. Acil Servis başvurularının büyük çoğunluğu sekiz saatin altında sonuçlanmıştır. Başvuruların ortalama maliyeti son yıllarda giderek artmıştır. Bu özel yaş grubunun sağlık taleplerini yönetme stratejileri önemlidir ve acil servislerde daha iyi hedeflenmiş müdahaleler gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
SAim: Globally, the centenarian population has approximately doubled every decade and is projected to continue growing. This study aims to determine the sociodemographic characteristics, medical histories, reasons for visits, patterns of emergency department utilization, treatment processes, hospital outcomes, and the economic burden of geriatric patients aged 100 years and older. Materials and Methods: This retrospective thesis study analyzed all emergency department visits by patients aged 100 and over at Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital between January 1, 2014, and December 31, 2024. Data from 261 visits by 120 unique patients were examined. Findings: Of the participants, 94.2% were female and 73.3% resided in urban centers. Comorbidities were present in 90.0% of patients, with 73.3% exhibiting multimorbidity and 49.2% polypharmacy. Admissions peaked during winter (28% ) and daytime hours (08:00–20:00, 66.7% ). The primary diagnostic categories were gastrointestinal (24.9% ), respiratory (23.0% ), and neuropsychiatric (12.3% ) diseases. The average emergency department stay lasted 315.95 minutes, with 83.9% of cases resolved within eight hours. Most visits resulted in discharge (82.8% ); however, among the eight hospitalized patients, the mortality rate was 37.5% . The average cost per application was 301.34 Turkish liras. Conclusion: Gastrointestinal issues are the leading cause of emergency department visits among centenarians. Most of the emergency department visits resulted in less than eight hours. Given rising healthcare costs and the unique needs of this demographic, targeted interventions and specialized management strategies in emergency departments are essential to improve outcomes for the oldest-old.