Dahiliye servisine yatan malignite tanılı hastalarda inflamatuar parametreler ile bir yıllık mortalite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between inflammatory parameters and one-year mortality in patients diagnosed with malignant disease admitted to the internal medicine department
- Tez No: 990497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADEM ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: C-reaktif protein, CRP/Albümin Oranı, İnflamatuar Parametreler, Malignite, Monosit/Lenfosit Oranı, Mortalite, Nötrofil/Lenfosit Oranı, Platelet/Lenfosit Oranı, Sağkalım, Sistemik İnflamasyon, C-reactive protein, CRP/Albumin Ratio, İnflammatory parameters, Malignancy, Monocyte/Lymphocyte Ratio, Mortality, Neutrophil/ Lymphocyte Ratio, Platelet/Lymphocyte Ratio, Survival, Systemic İnflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İç hastalıkları servisine yatırılan malignite tanılı hastalarda Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLO), Monosit/Lenfosit Oranı (MLO), Platelet/Lenfosit Oranı (PLO), C-Reaktif Protein (CRP), CRP/Albümin oranı (CAO) gibi inflamatuar parametrelerin 1 yıllık mortalite ile ilişkisinin değerlendirilmesi ve kanser hastalarında sistemik inflamasyonun prognostik öneminin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 01.01.2020-01.03.2024 tarihleri arasında Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Servisi'nde herhangi bir nedenle yatarak tedavi alan, 18 yaş üstü hematolojik malignite dışında herhangi bir malignite tanısı olan hastalar üzerinde retrospektif olarak yapılmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik özellikleri, komorbiditeleri, kullandığı ilaçlar, malignite tanıları, kan tetkiki sonuçları ve 1 yıl içinde mortalite gelişimi sorgulanarak incelendi ve kaydedildi. Hastalar, 1 yıl içinde mortalite gelişen ve gelişmeyenler olarak 2 gruba ayrıldı. Gruplar arasında PLO, NLO, MLO, CRP, CAO değerleri açısından karşılaştırmalar yapıldı. Bu parametreler ile 1 yıllık mortalite gelişimi arasındaki ilişki değerlendirildi. Aynı zamanda hastaların demografik özellikleri, malignite alt türleri ve metastaz varlığına göre de 1 yıllık mortalite gelişip gelişmediği karşılaştırıldı. Elde edilen verilerle istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmaya malignitesi olan toplam 306 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 65,81 ± 12,54 yıl olup, %53,3'ü erkekti. 1 yıllık mortalite oranı %71,2 olarak saptandı. 1 yıl içinde mortalite gelişen hastalarda, mortalite gelişmeyenlere göre ortanca nötrofil sayıları anlamlı derecede daha yüksek, lenfosit sayıları ise belirgin derecede daha düşük bulundu (p=0,005, p<0,001). İnflamatuar belirteçlerden NLO, MLO, CRP ve CAO 1 yıl içinde mortalite gelişen grupta anlamlı olarak daha yüksek saptandı (sırayla p<0,001, p=0,002, p<0,001, p<0,001). Ayrıca metastaz varlığı 1 yıllık mortalite ile anlamlı ilişkili bulundu. Metastatik hastalarda 1 yıllık mortalite oranı %82,1 iken, metastazı olmayanlarda bu oran %68,2 idi 11 (p=0,026). 1 yıllık sağkalım analizinde metastatik hastalarda ortanca sağkalım süresi 37 gün, metastazı olmayanlarda ise 58 gün olarak saptandı (p=0,044). Sonuç: Bu çalışma, iç hastalıkları servisine yatırılan malignite tanılı hastalarda inflamatuar parametrelerin 1 yıllık mortalite ile ilişkisini ortaya koymuştur. CRP, NLO, MLO ve CAO 1 yıl içinde mortalite gelişen grupta anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur ve bu belirteçlerin sağkalımı güçlü biçimde öngördüğü gösterilmiştir. İnflamatuar yükteki artışın, metastaz ve biyokimyasal bozukluklardan bağımsız olarak mortaliteyle ilişkili olması, sistemik inflamasyonun malign hastalıklarda temel prognostik belirleyicilerden biri olduğunu ortaya koymaktadır. Bu parametrelerin ucuz, erişilebilir ve rutin testlerden elde edilebilir olması, klinik uygulamada risk sınıflaması, erken müdahale stratejileri ve malignite yönetiminde prognostik değerlendirmeye entegre edilmesi gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between inflammatory parameters such as Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR), Monocyte/Lymphocyte Ratio (MLR), Platelet/Lymphocyte Ratio (PLR), C- Reactive Protein (CRP), and CRP/Albumin Ratio (CAR) and 1-year mortality in patients with malignancy admitted to the internal medicine ward, and to investigate the prognostic significance of systemic inflammation in cancer patients. Materials and Methods: This study was conducted retrospectively on patients over 18 years of age who were hospitalized for any reason in the Internal Medicine Department of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between 01.01.2020 and 01.03.2024, and diagnosed with any malignancy other than hematological malignancy. Demographic characteristics such as age and gender, comorbidities, medications used, malignancy diagnoses, blood test results, and mortality within one year were investigated and recorded. Patients were divided into two groups: those who experienced mortality within one year and those who did not. Comparisons were made between the groups in terms of PLR, NLR, MLR, CRP, and CAR values. The relationship between these parameters and one-year mortality was evaluated. Simultaneously, the incidence of 1 year mortality was compared according to the patients demographic characteristics, malignancy subtypes, and the presence of metastasis. Statistical analyses were performed on the obtained data. Results: A total of 306 patients with malignancy were included in the study. The mean age of the patients was 65.81 ± 12.54 years, and 53.3% were male. The 1-year mortality rate was found to be 71.2%. In patients who died within 1 year, the median neutrophil count was at the limit of statistical significance (p=0.005), and lymphocyte counts were significantly lower (p<0.001) compared to those who did not die. Among the inflammatory markers, 13 NLR, MLR, CRP, and CAR were found to be significantly higher in the group that died within 1 year (p<0.001, p=0.002, p<0.001, p<0.001, respectively). In addition, the presence of metastasis was found to be significantly associated with 1 year mortality; the 1 year mortality rate was 82.1% in patients with metastatic disease, while it was 68.2% in those without metastasis (p=0.026). In the 1 year survival analysis, the median survival time was found to be 37 days in patients with metastatic disease and 58 days in those without metastasis (p=0.044). Conclusion: This study investigated the association between inflammatory parameters and 1-year mortality in patients with malignancy admitted to the internal medicine ward. CRP, NLO, MLO, and CAO were found to be significantly higher in the group that experienced 1-year mortality, demonstrating that these markers strongly predict survival. The association of increased inflammatory burden with mortality, independent of metastasis and biochemical abnormalities, reveals that systemic inflammation is one of the key prognostic determinants in malignant diseases. The fact that these parameters are inexpensive, accessible, and obtainable from routine tests supports their integration into risk stratification, early intervention strategies, and prognostic assessment in malignancy management in clinical practice.