Çocukluk çağı karın travmalarında travma puanlama yöntemleri
  1. Tez No: 99051
  2. Yazar: MAHMUT ALUÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN OKUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, General Surgery, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: PediatricTrauma Score, Pediatric Abdominal Trauma, Triage VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, karın travmalı çocuklarda Travma Puanlama Yöntemleri'nin triyaj ve mortalite üzerindeki etkinliğini araştırmaktır. Karın travması nedeniyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniğine yatırılan 537 hastanın hastane kayıtlan geriye dönük olarak incelenmiştir. Hastaların Pediatrik Travma Puanı (PTP), Düzenlenmiş Travma Puanı (DTP), Yaralanma Şiddet Puanı (YŞP), Yeni Yaralanma Şiddet Puanı (YYŞP), Travma Yaralanma Şiddet Puanı (T YŞP) ve hastanede ortalama yatış süresi (OYS) hesaplanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Hastaların ortalama yaşı 7.2 olup, kız:erkek oram 2.2: 1 olarak hesaplanmıştır. En sık travma tipi kunt yaralanma, en sık travma nedeni trafik kazası olup, karaciğer ve dalak en sık yaralanan organlar olmuştur. PTP ortalaması 7.9, DTP ortalaması 9.8, YŞP ortalaması 18.7, YYŞP ortalaması 20.3, TYŞPktat 90.4, TYŞPdelici-kesici 95.6 ve OYS 7.3 gün hesaplanmıştır. YŞP ve YYŞP'nin ölüm riski olan hastaların saptanmasında iyi bir belirleyici olduğu ve triyajda PTP'nin DTP'den daha iyi bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar SözcüklertPediyatrik Travma Puanlaması, Pediyatrik Karın Travması, Triyaj
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to compare the efficacy of trauma scoring systems on triage and mortality in children with abdominal trauma. The records of 537 children were reviewed retrospectively. Cases were analyzed according to the following parameters: age, mechanism of injury, cause of injury, pediatric trauma score (PTS), revised trauma score (RTS), injury severity score (ISS), new injury severity score (NISS), trauma and injury severity score (TRISS), length of hospital stay (LOS) and outcome. The average children age was found to be 7.2 years and male: female ratio was 2.2: 1. Blunt injury and motor vehicle accidents were predominant. The most frequently damaged organs were spleen and liver. There were 43 (8%) deaths. The average of PTS was 7.9; RTS, 9.8; ISS, 18.7; NISS, 20.3; TRISS-blunt, 90.4; TRISS-penetrating, 95.6;and LOS, 7.3 days. ISS and NISS are found to be the best predictor of mortality and PTS seems to be more reliable than RTS for field triage.