Göğüs travmalı çocuklara travma puanlama sistemlerinin uygulanması ve bu sistemlerin birbiriyle karşılaştırılması
Trauma scoring systems in children with thoracic trauma: Usage and comparison
  1. Tez No: 99052
  2. Yazar: İBRAHİM AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL ZORLUDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, General Surgery, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk göğüs travması, travma puanlama sistemleri, çocuk travma sonuçlan ?m j, Pediatric thoracic trauma, trauma scoring system, pediatric trauma outcome VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Bu çalışmada göğüs travmalı çocuklarda, triajın ve mortalitenin önceden saptanmasında kullanılan travma puanlama sistemlerinin etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği' nde Ağustos 1983-Nisan 2000 yıllan arasında tedavi edilmiş göğüs travmalı 208 çocuk retrospektif olarak incelendi. Hastalar; yaş, travma tipi, travma nedeni, pediatrik travma puanı (PTP), yaralanma şiddet puanı (YŞP), yeni yaralanma şiddet puanı (YYŞP), düzeltilmiş travma puanı (DTP), travma ve yaralanma şiddet puanı (TYŞP), hastanede yatış süresi (HYS) ve hastalığın sonucu parametrelerine göre incelendi. Hastalarımızın yaş ortalaması 7.5, erkek/kız oranı 2.5/1 'di. Kunt ve motorlu taşıtların neden olduğu travmalar, en çok rastlanan travma tipi ve nedeni olarak bulundu. Toplam 14 hastada (%6.7) komplikasyon gelişti; 23 hasta (%11.1) öldü. Ortalama PTP 7.3, DTP 9.6, YŞP 21.4, YYŞP 24.1, TYŞP-künt 86.6, TYŞP-delici-kesici 97.4 ve HYS 7.1 olarak bulundu. YŞP, PTP ve DTP'nin sınır değerleri sırasıyla; 19, 8 ve 10 olarak bulundu. YŞP ve YYŞP ölüm oranını belirlemede en iyi sistem olarak bulunurken (p= 0.0002), triajda DTP'nin PTP'ye göre daha güvenilir olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Trauma scoring systems in children with thoracic trauma: usage and comparison. The aim of this study is to compare the efficacy of trauma scoring systems on triage and mortality in children with thoracic trauma. The records of 208 children with thoracic trauma admitted to the Department of Pediatric Surgery at Balcah Hospital of Çukurova University Medical School from August 1983 through April 2000 are reviewed retrospectively. The patients were analyzed according to their age, mechanism of injury, cause of injury, pediatric trauma score (PTS), injury severity score (ISS), new injury severity score (NISS), revised trauma score (RTS), trauma and injury severity score (TRISS), length of hospital stay (LOS), and the final outcome. The average age was 7.5 years and the male:female ratio was 2.5:1. Blunt injury and motor vehicle accidents were predominant. Complication(s) developed in 14 (6.7%) children. There were 23 (11.1%) deaths. The average of PTS was 7.3; whereas RTS 9.6, ISS 21.4, NISS 24.1, TRISS- blunt 86.6, TRISS- penetrating 97.4. and LOS 7.1 days. The limit values of ISS, PTS, and RTS were respectively 19, 8, and 10. ISS and NISS are found the best predictors of mortality (p= 0.0002) and RTS seems to be more reliable than PTS for field triage.